Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Microbiology

General data

Course ID: WB-IS-23-29-L
Erasmus code / ISCED: 09.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Microbiology
Name in Polish: Mikrobiologia
Organizational unit: Faculty of Biology and Environmental Sciences
Course groups: (in Polish) Przedmioty do wyboru dla II roku inżynierii środowiska
Course homepage: https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3ae673606d89ce4a6e859e736cec1fb76e%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=3875c3ee-89d5-4fa3-813f-d340109288c2&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: (unknown)
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Short description: (in Polish)

Wykład:

1.Mikrobiologia wody (5h)

2. Mikrobiologia powietrza (5h)

3. Mikrobiologia gleby (5h)

Laboratorium

1. Wprowadzenie do zajęć, instrukcja stanowiskowa, szkolenie BHP.

2. Przygotowanie odczynników i podłoży (wejściówka)

3. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów wodnych metodami pośrednimi (wejściówka)

4. Izolacja bakterii w celu ich wstępnej identyfikacji, odczyt z zajęć 3,

5. Barwienie proste bakterii błękitem metylowym, barwienie ściany komórkowej metodą Gramma (wejściówka)

6. Badanie zdolności amonifikacyjnych/denitryfikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej (wejściówka)

7. Przygotowanie do zajęć 8 i odczyt z zajęć 6.

8. Antybiotyki i lekooporność (wejściówka)

9. Kolokwium zaliczeniowe, oczyt z zajęć 8

10. Zajęcia podsumowujące

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Wykład:

ECTS = 1

przygotowanie do kolokwium -13h, konsultacje 2h, udział w zajęciach 15h.

15/15 = 1

Laboratorium:

ECTS = 1

przygotowanie do zajęć -13h, konsultacje 2h, udział w zajęciach 15h.

15/15 = 1

Wykład:

IS1P_W01 - zna i rozumie w zaawansowanym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu mikrobiologii tworzącą podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, jak również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem.

Umiejętności

IS1P_U01 – ma umiejętność właściwie dobierać źródła oraz informacje z nich pochodzących w zakresie mikrobiologii

Kompetencje

IS1P_K01 – ma umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w zakresie mikrobiologii

Laboratorium:

IS1P_W01 - zna i rozumie w zaawansowanym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu mikrobiologii tworzącą podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, jak również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem.

IS1P_U01 – ma umiejętność właściwie dobierać źródła oraz informacje z nich pochodzących w zakresie mikrobiologii

IS1P_U11 – potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski z zakresu mikrobiologii.

IS1P_K01 – potrafi dokonać krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w zakresie mikrobiologii.

IS1P_K02 – potrafi dokonać uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu z zakresu mikrobiologii.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 45 hours more information
Coordinators: Elżbieta Popowska-Nowak
Group instructors: Elżbieta Popowska-Nowak
Students list: (inaccessible to you)
Examination: graded credit
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.

udział w wykładzie 15

udział w ćwiczeniach 45

przygotowanie do ćwiczeń 2

czas na napisanie sprawozdania 15

przygotowanie do kolokwium 15

przygotowanie do egzaminu 20

SUMA GODZIN 113/30 godz. ≈ 3

liczba ECTS:3


Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Short description: (in Polish)

Cele przedmiotu: Studenci zapoznają się z morfologią takich mikroorganizmów jak bakterie i grzyby. Poznają podstawowe techniki pracy w laboratorium mikrobiologicznym.

Full description: (in Polish)

Program ćwiczeń:

1. Regulamin laboratorium mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Poznanie sposobów przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metod hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych.

2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba). Metody posiewu na stałe podłoże.

3. Obserwacje mikroskopowe mikroorganizmów w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur.

4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty przyżyciowe i utrwalone).

5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone).

6. Badanie metabolizmu mikroorganizmów (właściwości oksydoredukcyjne, fermentacja, rozkład skrobi)

7. Badanie aktywności enzymów w różnych próbkach gleby.

8. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych stosowanych przy oznaczaniu bakterii chorobotwórczych. Wykrywanie bakterii w wybranych produktach żywnościowych.

9. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów.

10. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową.

11. Badanie obecności bakterii związanych z przemianami azotu w różnych próbkach wody.

12. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków.

13. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha.

14. Kolokwium końcowe.

15. Kolokwium poprawkowe.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

Różalski A. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007 r.

Ziembińska A., Węgrzyn A. – Laboratorium mikrobiologiczne. Wybrane ćeiczenia z mikrobiologii ogólnej i stosowanej. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2013 r.

Literatura uzupełniająca:

Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. - Mikrobiologia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2019

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)