Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Tropes of pleasure: pleasure in the modern world

General data

Course ID: WF-FI-OGUN-PLO23
Erasmus code / ISCED: 08.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0223) Philosophy and ethics The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Tropes of pleasure: pleasure in the modern world
Name in Polish: Tropy przyjemności: przyjemność we współczesnym świecie
Organizational unit: Institute of Philosophy
Course groups: (in Polish) Gr przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk humanistycznych (I stopień i jednolite magisterskie)
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 (differs over time) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

philosophy

Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

FI1_W08; FI1_U01; FI1_U06;

FI1_K01; FI1_K03; FI1_K05;

Preliminary Requirements:

The student knows the history of philosophy at a very basic level, knows the basic issues of psychology, ethics and theory of knowledge.

Short description:

The aim of the course is to familiarize the student with the philosophical issue of pleasure both in the historical and systematic course. The lecture will include an overview of historical positions on the nature of pleasure, its functions in the psychological and moral life of a person, as well as an overview of the positions discussed today.

Full description:

The aim of the course is to familiarize the student with the philosophical issue of pleasure both in the historical and systematic course. The lecture will include an overview of historical positions on the nature of pleasure, its functions in the psychological and moral life of a human being. The histotic part of the lecture will concern, first of all, the ancient period, Plato in particular, as well as Aristotle and Epicurus. Additionally, the lecture will present an overview of the positions discussed today, especially within Anglo-Saxon analytical philosophy and cognitive science. Among the systematic issues, the following problems will be discussed: intentionality, motivation, pleasure as emotions, pleasure as beliefs and others. In addition, the lecture will also present the issue of pleasure in the social and cultural context.

Bibliography:

1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty

2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia

3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?

4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak.

5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego

6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej.

7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life

9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb

10. B. Levin, Enthusiasms

11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski.

12. Platon, Fileb

13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada,

14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej

15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne

16. A. Pacewicz, Hedone: koncepcja przyjemności w filozofii Platona

Efekty kształcenia i opis ECTS:

The graduate knows and understands the advanced ideas and arguments of selected philosophical authors and the methods of interpreting a philosophical text. In addition, knows and understands the subject and methodological specificity of philosophy as well as the basic research methods and argumentation strategies specific to the main philosophical sub-disciplines. Knows and understands how to use search tools focused on philosophical issues. A graduate is able to reconstruct and construct various types of arguments, referring to the basic normative premises of a given position, or to philosophical assumptions or cultural ideas.

Assessment methods and assessment criteria:

Written exam in the form of test.

50% + 1 - 60 = 3

60-67% - 3 +

68-80% - 4

81-90% - 4 +

91- 100% - 5

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 30 hours, 45 places more information
Coordinators: Magdalena Płotka
Group instructors: Magdalena Płotka
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Lectures - graded credit
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

4 ECTS:

30h - participation in the lecture

60h - independent reading of texts

30 h - preparation for the exam


120h

120h / 30h = 4 ECTS

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) PO/H1 - obszar nauk humanistycznych - I stopień/JM

Short description:

The aim of the course is to familiarize the student with the philosophical issue of pleasure both in the historical and systematic course. The lecture will include an overview of historical positions on the nature of pleasure, its functions in the psychological and moral life of a human being. The histotic part of the lecture will concern, first of all, the ancient period, Plato in particular, as well as Aristotle and Epicurus. Additionally, the lecture will present an overview of the positions discussed today.

Full description:

The aim of the course is to familiarize the student with the philosophical issue of pleasure both in the historical and systematic course. The lecture will include an overview of historical positions on the nature of pleasure, its functions in the psychological and moral life of a human being. The histotic part of the lecture will concern, first of all, the ancient period, Plato in particular, as well as Aristotle and Epicurus. Additionally, the lecture will present an overview of the positions discussed today, especially within Anglo-Saxon analytical philosophy and cognitive science. Among the systematic issues, the following problems will be discussed: intentionality, motivation, pleasure as emotions, pleasure as beliefs and others. In addition, the lecture will also present the issue of pleasure in the social and cultural context.

Bibliography:

1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty

2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia

3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?

4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak.

5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego

6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej.

7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life

9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb

10. B. Levin, Enthusiasms

11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski.

12. Platon, Fileb

13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada,

14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej

15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne

16. A. Pacewicz, Hedone: koncepcja przyjemności w filozofii Platona

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)