Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Biochemistry 2

General data

Course ID: WF-OB-BCH2
Erasmus code / ISCED: 07.2 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Biochemistry 2
Name in Polish: Biochemia 2
Organizational unit: Center for Ecology and Ecophilosophy
Course groups: (in Polish) Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku Ochrony Środowiska MONITORING
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 3.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Learning outcome code/codes:

OB1_W08

OB1_W10

OB1_U04

OB1_U05

Short description: (in Polish)

Biochemia nauka badająca przemiany chemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Zostaną omówione wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np. białka czy kwasy nukleinowe. Omówiona zostanie funkcja i znaczenie różnych cząsteczek w przemianach biochemicznych mających zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przedstawione zostaną przykładowe, najistotniejsze szlaki metaboliczne z uwzględnieniem ich umiejscowienia w komórce.

Full description: (in Polish)

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Bibliography: (in Polish)

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych.

Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne.

ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w ćwiczeniach: 30 godz.

przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3]

Liczba ECTS: 3

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr.

Dopuszczalna absencja na 2 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału.

Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)

Time span: 2022-02-01 - 2022-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Group instructors: Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Full description: (in Polish)

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Bibliography: (in Polish)

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne: (in Polish)

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)

Time span: 2023-02-01 - 2023-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Group instructors: Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

Short description: (in Polish)

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Full description: (in Polish)

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Bibliography: (in Polish)

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne: (in Polish)

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski
Group instructors: Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Classes - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Short description: (in Polish)

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Full description: (in Polish)

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Bibliography: (in Polish)

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne: (in Polish)

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)