Biochemistry 2
General data
Course ID: | WF-OB-BCH2 |
Erasmus code / ISCED: |
07.2
|
Course title: | Biochemistry 2 |
Name in Polish: | Biochemia 2 |
Organizational unit: | Center for Ecology and Ecophilosophy |
Course groups: |
(in Polish) Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku Ochrony Środowiska MONITORING |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0 OR
3.00
(depends on study program)
|
Language: | Polish |
Learning outcome code/codes: | OB1_W08 OB1_W10 OB1_U04 OB1_U05 |
Short description: |
(in Polish) Biochemia nauka badająca przemiany chemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. Zostaną omówione wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np. białka czy kwasy nukleinowe. Omówiona zostanie funkcja i znaczenie różnych cząsteczek w przemianach biochemicznych mających zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przedstawione zostaną przykładowe, najistotniejsze szlaki metaboliczne z uwzględnieniem ich umiejscowienia w komórce. |
Full description: |
(in Polish) 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
Bibliography: |
(in Polish) 1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych. Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w ćwiczeniach: 30 godz. przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3] Liczba ECTS: 3 |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr. Dopuszczalna absencja na 2 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału. |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W CW
CW
TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours, 15 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Group instructors: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning z podziałem na grupy |
|
Short description: |
(in Polish) Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Full description: |
(in Polish) Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W CW
CW
TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours, 15 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Group instructors: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning z podziałem na grupy |
|
Short description: |
(in Polish) Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Full description: |
(in Polish) Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)
Time span: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W CW
CW
TH FR |
Type of class: |
Classes, 30 hours, 15 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Group instructors: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning z podziałem na grupy |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Full description: |
(in Polish) Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.