Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Rolnictwo tradycyjne, ekologiczne czy zrównoważone – jak wyeliminować głód i osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe? (cel 2)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WF-OB-ZR-ZG
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (9998) Sustainable development Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Rolnictwo tradycyjne, ekologiczne czy zrównoważone – jak wyeliminować głód i osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe? (cel 2)
Jednostka: Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Grupy: Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - obszar nauk humanistycznych i społecznych (studia II stopnia)
Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk społecznych (studia II stopnia)
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

wpisz symbol/symbole efektów kształcenia

Pełny opis:

Wyeliminowanie głodu, osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa to drugi z 17 celów zrównoważonego rozwoju zapisanych w Agendzie 2030, dokumencie określającym zadania, które mają zostać osiągnięte przez świat do 2030 roku.

Wraz ze wzrastającą liczbą ludności na świecie będzie wzrastać również zapotrzebowanie na żywność, przy kurczących się jednocześnie areałach upraw. Rolnictwo stoi zatem przed wyzwaniem zaspokojenia potrzeb żywnościowych ludzi, które może być osiągnięte poprzez wdrażanie zrównoważonych systemów i praktyk podnoszących wydajność produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz stworzenie i podtrzymywanie „odpornych” agroekosystemów, przystosowanych do zmian klimatu, ekstremalnych zjawisk pogodowych czy masowych pojawów szkodników czy chorób. Celem wykładu będzie przybliżenie studentom głównych założeń zrównoważonego i ekologicznego modelu rolnictwa i porównanie go z modelem tradycyjnym. Poruszone zostaną również wybrane aspekty oddziaływania rolnictwa na środowisko.

Literatura:

1. Hadryjańska B. 2021. Droga do zrównoważonego rozwoju w Polsce w świetle założeń Agendy 2030. Wydawnictwo Difin.

2. Zegar J. 2012. Współczesne wyzwania rolnictwa. Wyd. PWN.

3. Dominik A. 2016. Systemy uprawy gleby przydatne w rolnictwie zrównoważonym. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2016/2016-SYSTEMY-UPRAWY-GLEBY-PRZYDATNE-W-ROLNICTWIE-ZROWNOWAZONYM.pdf.

4. Boczek J., 1992. Niechemiczne metody zwalczania szkodników roślin. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

5. Tyburski J., Żakowska-Biemans S.,2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.

6. Prószyński S., Wolny S.,2009. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR–PIB Poznań.

7. Suter H., Grabe C.,1995. Biologiczna ochrona roślin. Wyd. MULTICO, Warszawa.

Metody i kryteria oceniania:

Obecność na zajęciach.

Aktywność na zajęciach - przygotowanie się i udział w dyskusji na omawiany temat na podstawie wskazanych do przeczytania materiałów przekazanych przez prowadzącego.

Test jednokrotnego wyboru na ocenę.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 50 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Augustyniuk-Kram
Prowadzący grup: Anna Augustyniuk-Kram
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny
Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

ECTS = 3

udział w zajęciach – 15 h

przygotowanie do dyskusji - przestudiowanie i analiza artykułów i materiałów zaproponowanych przez prowadzącego -30 h

przygotowanie do testu końcowego - 20 h



Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

PO/S2 - obszar nauk społecznych - II stopień

Wymagania wstępne:

podstawowe wiadomości z zakresu biologii, ekologii, mikrobiologii.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)