Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Traditional, organic or sustainable agriculture – how to eliminate hunger and achieve food security?

General data

Course ID: WF-OB-ZR-ZG
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (9998) Sustainable development The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Traditional, organic or sustainable agriculture – how to eliminate hunger and achieve food security?
Name in Polish: Rolnictwo tradycyjne, ekologiczne czy zrównoważone – jak wyeliminować głód i osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe? (cel 2)
Organizational unit: Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw
Course groups: (in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - obszar nauk humanistycznych i społecznych (studia II stopnia)
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk społecznych (studia II stopnia)
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Full description: (in Polish)

Wyeliminowanie głodu, osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa to drugi z 17 celów zrównoważonego rozwoju zapisanych w Agendzie 2030, dokumencie określającym zadania, które mają zostać osiągnięte przez świat do 2030 roku.

Wraz ze wzrastającą liczbą ludności na świecie będzie wzrastać również zapotrzebowanie na żywność, przy kurczących się jednocześnie areałach upraw. Rolnictwo stoi zatem przed wyzwaniem zaspokojenia potrzeb żywnościowych ludzi, które może być osiągnięte poprzez wdrażanie zrównoważonych systemów i praktyk podnoszących wydajność produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz stworzenie i podtrzymywanie „odpornych” agroekosystemów, przystosowanych do zmian klimatu, ekstremalnych zjawisk pogodowych czy masowych pojawów szkodników czy chorób. Celem wykładu będzie przybliżenie studentom głównych założeń zrównoważonego i ekologicznego modelu rolnictwa i porównanie go z modelem tradycyjnym. Poruszone zostaną również wybrane aspekty oddziaływania rolnictwa na środowisko.

Bibliography: (in Polish)

1. Hadryjańska B. 2021. Droga do zrównoważonego rozwoju w Polsce w świetle założeń Agendy 2030. Wydawnictwo Difin.

2. Zegar J. 2012. Współczesne wyzwania rolnictwa. Wyd. PWN.

3. Dominik A. 2016. Systemy uprawy gleby przydatne w rolnictwie zrównoważonym. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2016/2016-SYSTEMY-UPRAWY-GLEBY-PRZYDATNE-W-ROLNICTWIE-ZROWNOWAZONYM.pdf.

4. Boczek J., 1992. Niechemiczne metody zwalczania szkodników roślin. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

5. Tyburski J., Żakowska-Biemans S.,2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.

6. Prószyński S., Wolny S.,2009. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR–PIB Poznań.

7. Suter H., Grabe C.,1995. Biologiczna ochrona roślin. Wyd. MULTICO, Warszawa.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Obecność na zajęciach.

Aktywność na zajęciach - przygotowanie się i udział w dyskusji na omawiany temat na podstawie wskazanych do przeczytania materiałów przekazanych przez prowadzącego.

Test jednokrotnego wyboru na ocenę.

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 15 hours, 50 places more information
Coordinators: Anna Augustyniuk-Kram
Group instructors: Anna Augustyniuk-Kram
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) ECTS = 3

udział w zajęciach – 15 h

przygotowanie do dyskusji - przestudiowanie i analiza artykułów i materiałów zaproponowanych przez prowadzącego -30 h

przygotowanie do testu końcowego - 20 h



Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) PO/S2 - obszar nauk społecznych - II stopień

Wymagania wstępne: (in Polish)

podstawowe wiadomości z zakresu biologii, ekologii, mikrobiologii.

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)