Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Microbiology

General data

Course ID: WF-ZOB-MB
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Microbiology
Name in Polish: Mikrobiologia
Organizational unit: Institute of Ecology and Bioethics
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

(in Polish) OB1_W05, OB_W07, OB_W08

OB_U05, OB_U12

OB_K04, OB_K05

Short description: (in Polish)

Celem konwersatorium jest przybliżenie studentom wiedzy z zakresu mikrobiologii ze szczególnym uwzględnieniem ekologii mikroorganizmów i roli jaką pełnią w środowisku i życiu człowieka, a także zapoznanie studentów z podstawowymi metodami i technikami badania mikroorganizmów.

Bibliography: (in Polish)

Literatura

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. - 2009 - Mikrobiologia techniczna. tom 1 i 2. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Przondo-Mordarska A., Szkaradkiewicz A., Martirosian G., Rosenthal K.S, Pfaller M.A., Murray P.R. - 2011 - Mikrobiologia. Wyd. Urban & Partner.

Błaszczyk M.K. - 2008 - Mikroorganizmy w ochronie środowiska. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Nicklin J., Graeme-Cook K., Kilington R. - 2004 - Mikrobiologia . Krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN. (lub nowsze wydania)

Salyers A. A., Whitt D.D. - 2005 - Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wydawnictwo Naukowe PWN.

Kunicki-Goldfinger W. – Życie bakterii. Wydawnictwo PWN (2001).

Schlegel H. – Mikrobiologia ogólna. Wydawnictwo PWN (2003).

Dobrowolski M. – Podstawy biologii sanitarnej. Wyd. Ekonomia i Środowisko (2002).

Singleton P. – Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo Naukowe PWN (2000).

Pawlaczyk-Szpilowa M. – Mikrobiologia wody i ścieków. Wydawnictwo PWN (1978) .

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Wiedza:

1. student potrafi opisać podstawowe grupy mikroorganizmów i ich rolę w środowisku naturalnym, gospodarce i życiu człowieka;

2. student potrafi nazwać i opisać zagrożenia dla człowieka wynikające z obecności mikroorganizmów patogennych w wodzie, glebie i powietrzu;

3. student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z jałowością, metodami i technikami badawczymi stosowanymi w mikrobiologii;

4. student potrafi nazwać i opisać na czym polegają podstawowe metody mikrobiologicznej analizy wody, gleby i powietrza;

Umiejętności:

1. student potrafi odnaleźć, przeanalizować i zinterpretować informacje na dany temat, zarówno w języku polskim jak i angielskim dostępne w różnych źródłach (literatura fachowa, czasopisma fachowe i popularno-naukowe, internet) oraz potrafi przygotować krótką pisemną pracę zgodnie z zasadami przygotowania tekstów naukowych;

2. student potrafi przygotować prezentację multimedialną na dany temat oraz w zrozumiały i przystępny sposób przekazać treści zawarte w prezentacji słuchaczom

3. student potrafi obiektywnie ocenić inne prezentacje i treści w nich zawarte oraz przedstawiać swoje opinie i spostrzeżenia będące tematem dyskusji;

Kompetencje:

1. student potrafi pracować w zespole oraz określić rolę i swój udział w pracy zespołowej;

2. student krytycznie podchodzi do informacji z nie zweryfikowanych źródeł;

ECTS:

- bezpośredni udział studenta w zajęciach - 20 godz.

- przygotowanie prezentacji - 10

- przygotowanie konspektu i pisemnego podsumowania prezentacji - 5

- przygotowanie do kolokwium końcowego -15

SUMA GODZIN: 50 [50:25=2]

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)