Entrepreneurship in culture
General data
Course ID: | WH-KUZ-I-3-PrzedKul |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Entrepreneurship in culture |
Name in Polish: | Przedsiębiorczość w kulturze |
Organizational unit: | Faculty of Humanities |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
4.00
|
Language: | Polish |
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | culture and religion studies |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Full description: |
(in Polish) Celem zajęć jest przybliżenie zagadnień, dotyczących występowania elementów przedsiębiorczości w procesie zarządzania podmiotami kultury. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) 1) Student zna zasady upowszechniania kultury, metody animacji życia kulturalnego oraz zarządzania kulturą. Rozumie warunki organizacyjne, ekonomiczne oraz prawne funkcjonowania instytucji kultury, z uwzględnieniem aspektów przedsiębiorczości. 2) Student zna dobre praktyki życia akademickiego, a także elementarne zasady etyczne oraz uwarunkowania ekonomiczne (w tym obejmującej zagadnienia z obszaru przedsiębiorczości) i prawne wykonywania zawodu kulturoznawcy. 3) Student potrafi planować i organizować indywidualną pracę badawczą, uwzględniając jej cel oraz kontekst społeczno-kulturowy, a także działać zespołowo, przyjmując różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne podczas pracy w grupie; umięjętność ta obejmuje również wykorzystanie technik właściwych przedsiębiorczości w zarządzaniu. 4) Student jest gotów do wypełniania swoich zobowiązań społecznych poprzez działanie zawierające elementy przedsiębiorczości, z nastawieniem na rozwój i upowszechnianie kultury, wykazując troskę o szeroko rozumiany interes publiczny. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Ocena BDB – student identyfikuje i charakteryzuje metody badawcze, wyciąga wnioski, dotyczące przedsiębiorczości w kulturze, porządkuje zdobytą wiedzę teoretyczną opisując procesy związane z problematyką przedsiębiorczości w kulturze; student prezentuje własne poglądy na temat przedsiębiorczości; podejmując próby zastosowania poznanych metod badawczych, zachowuje obiektywizm w formułowaniu wniosków. Ocena DB – student identyfikuje i charakteryzuje metody badawcze, porządkuje zdobytą wiedzę teoretyczną opisując procesy związane z problematyką przedsiębiorczości w kulturze; student prezentuje własne poglądy na temat przedsiębiorczości; podejmując próby zastosowania poznanych metod badawczych, nie zachowuje obiektywizmu w formułowaniu wniosków. Ocena DST – student identyfikuje metody badawcze i podejmuje próby wnioskowania. Przygotowanie prezentacji lub pracy pisemnej, zawierających tekst o objętości min. 10 tys. znaków ze spacjami. |
Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)
Time span: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Go to timetable
MO TU W TH FR SA SU CW
|
Type of class: |
Classes, 15 hours
|
|
Coordinators: | Joanna Grzonkowska, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska | |
Group instructors: | Joanna Grzonkowska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Credit: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) 15 h - udział w konwersatorium (obecność i aktywność) 20 h - przygotowanie tekstu lub prezentacji 35 h - samodzielna analiza materiałów źródłowych 25 h - samodzielne przygotowywanie się do zajeć 5h - konsultacje 4 ECTS |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Celem zajęć jest prezentacja zagadnień składających się na przedsiębiorczość w procesie zarządzania kulturą. |
Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Go to timetable
MO TU W TH FR SA SU CW
|
Type of class: |
Classes, 15 hours
|
|
Coordinators: | Piotr Majewski, Joanna Zajkowska, Magdalena Złocka-Dąbrowska | |
Group instructors: | Piotr Majewski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Credit: |
Course -
graded credit
Classes - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) ECTS 4 Ocenianie ustawiczne aktywności podczas zajęć: 2 p-ty. Weryfikacja pracy zaliczeniowej: 2 p-ty. |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.