Entrepreneurship workshops
General data
Course ID: | WM-I-WP |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Entrepreneurship workshops |
Name in Polish: | Warsztaty przedsiębiorczości |
Organizational unit: | Faculty of Mathematics and Natural Sciences. School of Exact Sciences. |
Course groups: |
(in Polish) INFORMATYKA II stopnia - rozkład zajęć: II rok |
ECTS credit allocation (and other scores): |
1.00
|
Language: | Polish |
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | information and communication technology |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Preliminary Requirements: | (in Polish) Ogólna wiedza ekonomiczna pochodząca z artykułów naukowych, prasy branżowej oglądania wiadomości ekonomicznych, biznesowych. |
Full description: |
(in Polish) Warsztaty z podstaw przedsiębiorczości mają na celu pokazanie studentom, jak wielu obszarów dotyczy prowadzenie działalności gospodarczej. Mają im uzmysłowić i pokazać, że sam dobry pomysł nie wystarczy, aby przetrwać na rynku i z sukcesem prowadzić działalność gospodarczą. Dlatego przedsiębiorca musi myśleć i działać na wielu płaszczyznach jednocześnie. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) Student zna i rozumie: W1 zasady funkcjonowania przedsiębiorstw oraz pojęcia ryzyka w działalności gospodarczej (I2_W09, I2_W12), Student umie: U1 dokonać całościowej oceny podejmowanych decyzji (I2_U10), U2 przeanalizować korzystne i niekorzystne warunki związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstw, również poprzez analizę szerszego kontekstu (I2_U10), U3 ocenić ryzyko, koszty, zalety i wady podejmowanych decyzji, bronić swoich argumentów w dyskusji i konfrontować je z opiniami innych(I2_U10), U4 analizować i wyciągać konkretne wnioski ze znalezionego materiału (opracowań, danych statystycznych) (I2_U10), U5 samodzielnie znaleźć potrzebne do analizy dane (I2_U10). Student posiada kompetencje: K1 współpracy w grupie (I2_K05), K2 krytycznej oceny pojmowanych decyzji (I2_K05), K3 przygotowania pracy zaliczeniowej i przeprowadzenia analizy, oceny możliwości jej wykonania w rzeczywistości (I2_K05), K4 wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce (I2_K05). |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Ocena 2,0 - Student nie zna podstawowych zagadnień związanych z otoczeniem przedsiębiorstw. Nie rozumie i nie potrafi analizować zjawisk dotyczących sektora przedsiębiorstw, nie posługuje się podstawowymi pojęciami a jego wiedza nie jest uporządkowana. Student zbyt często popełnia błędy, a jego wiedza i umiejętności są na niewystarczającym poziomie merytorycznym. Student nie wykonał projektu. Ocena 3,0 - Student zna podstawowe zagadnienia związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami jednak ta wiedza nie jest uporządkowana. Student często popełnia błędy, a jego wiedza i umiejętności są na dostatecznym poziomie merytorycznym. Student wykonał projekt, który zawiera wiele błędów, nie zachował dokładnej struktury pracy nie uwzględnił wiele elementów w projekcie, które miały się tam znaleźć. Ocena 3,5 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami w stopniu zadowalającym. Student popełnia błędy, jednak jego wiedza i umiejętności są na akceptowalnym poziomie merytorycznym. Student wykonał projekt, który zawiera wiele błędów, nie zachował dokładnej struktury pracy nie uwzględnił wszystkich elementów w projekcie, które miały się tam znaleźć. Ocena 4,0 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami w stopniu dobrym. Student może popełniać przy tym nieliczne błędy, jednak jego wiedza i umiejętności są na odpowiednim poziomie merytorycznym. Student wykonał projekt, który zawiera błędy, nie zachował dokładnej struktury pracy, ale uwzględnił wiele elementów w projekcie, które miały się tam znaleźć. Ocena 4,5 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami na wysokim poziomie. Student rzadko popełnia błędy. Jego wiedza i umiejętności są na wysokim poziomie merytorycznym. Student wykonał projekt, który zawiera nieliczne błędy, zachował struktury pracy i uwzględnił elementy w projekcie, które miały się tam znaleźć - całość zadnia została wykonana z niewielkimi błędami Ocena 5,0 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, oraz bezbłędnie posługuje się podstawowymi pojęciami. Student nie popełnia błędów. Jego wiedza i umiejętności są na bardzo wysokim poziomie merytorycznym. Student bezbłędnie wykonał projekt, zachował wzorowo strukturę i układ pracy, nie popełnił żadnych błędów. |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Navigate to timetable
MO KON
TU W TH FR |
Type of class: |
Conversatorium, 15 hours
|
|
Coordinators: | Magdalena Hryniewicka | |
Group instructors: | Magdalena Hryniewicka | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: | graded credit | |
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Navigate to timetable
MO KON
KON
TU W TH FR |
Type of class: |
Conversatorium, 15 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Dąbrowska, Magdalena Hryniewicka | |
Group instructors: | Magdalena Hryniewicka | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: | graded credit | |
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) Podział ECTS: •uczestnictwo w zajęciach i opracowanie wyników wraz z rekomendacjami, wnioskami, krytyczną oceną projektu 5h •przygotowanie danych do przeprowadzenia analizy wg różnorodnych kryteriów podziału w zależności od wybranego projektu 10h - uczestnictwo w zajęciach 15h Razem 30 h 1 ECTS |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)
Time span: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Navigate to timetable
MO KON
KON
TU W TH FR |
Type of class: |
Conversatorium, 15 hours
|
|
Coordinators: | Dorota Dąbrowska, Magdalena Hryniewicka | |
Group instructors: | Magdalena Hryniewicka | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: | graded credit | |
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning |
|
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | (in Polish) Podział ECTS: •uczestnictwo w zajęciach i opracowanie wyników wraz z rekomendacjami, wnioskami, krytyczną oceną projektu 5h •przygotowanie danych do przeprowadzenia analizy wg różnorodnych kryteriów podziału w zależności od wybranego projektu 10h - uczestnictwo w zajęciach 15h Razem 30 h 1 ECTS |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.