Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Dietetics

General data

Course ID: WMCM-LE-D
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Dietetics
Name in Polish: Dietetyka
Organizational unit: Faculty of Medicine. Collegium Medicum
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 2.50 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: (unknown)
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

medical science

Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Short description: (in Polish)

Celem zajęć jest poznanie zasad żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie, oceny stanu odżywienia oraz interwencji żywieniowych mających na celu przywrócenie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdobyta wiedza powinna ułatwić zrozumienie zasad podejmowania interwencji żywieniowych w różnych grupach chorych.

Full description: (in Polish)

Student opanuje efekty wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie. Zdobyta wiedza pozwoli na zapoznanie z powszechnie stosowanymi metodami oceny sposobu żywienia, zaleceniami odnośnie żywienia ludzi zdrowych w odpowiednich grupach wiekowych, substancjami celowo dodawanymi do żywności oraz najpopularniejszymi jej zanieczyszczeń oraz efektów zatruć produktami żywnościowymi. Ponadto student potrafi zidentyfikować choroby związane z żywieniem i odżywieniem, zna diety lecznicze i zasady żywienia w chorobach cywilizacyjnych, identyfikuje grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia w powiązaniu z

najczęstszymi błędami żywieniowymi, ponadto potrafi wpływać na kształtowanie właściwych zachowań zdrowotnych w oparciu o edukacje

żywieniową.

Bibliography: (in Polish)

1. Gawęcki J. (red.), Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, cz. 1, Wyd. PWN, Warszawa 2022

2. Grzymisławski M., Moszak M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, cz. 2, Wyd. PWN, Warszawa 2022

3. Jarosz M., Rychlik E, Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia człowieka i ich zastosowani, NIZP-PZH

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

WMKL_C.W45 Student zna objawy najczęściej występujących ostrych zatruć, w tym alkoholami, narkotykami i innymi substancjami psychoaktywnymi, metalami ciężkimi oraz wybranymi grupami leków

WMKL_C.W48 Zna konsekwencje niedoboru witamin lub minerałów i ich nadmiaru w organizmie;

WMKL_C.W50 Zna konsekwencje niewłaściwego odżywiania, w tym długotrwałego głodowania, przyjmowania zbyt obfitych posiłków i stosowania niezbilansowanej diety oraz zaburzenia trawienia i wchłaniania produktów trawienia;

WMKL_E.W02 Potrafi stosować zasady żywienia dzieci zdrowych i chorych, w tym karmienia naturalnego, szczepień ochronnych iprowadzenia bilansu zdrowia dziecka;

WMKL_E.U25 Potrafi stosować leczenie żywieniowe, z uwzględnieniem żywienia dojelitowego i pozajelitowego;

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Warunki zaliczenia przedmiotu i przystąpienia do egzaminu - obecność we wszystkich wykładach, obecność i czynny udział w ćwiczeniach.

Student powinien odbyć wszystkie przewidziane programem studiów zajęcia. Opuszczone zajęcia muszą być odpracowane w innym

terminie a jeżeli jest to niemożliwe ze względów organizacyjnych, zaliczone na warunkach i w terminie określonych przez prowadzącego.

Zaliczenie ćwiczeń student uzyskuje na podstawie czynnego udziału oraz wykonaniu przewidzianych na każde ćwiczenie zadań.

Zaliczenie końcowe ma formę teoretyczną - testową.

Student ma prawo do przystąpienia do zaliczenia w jednym terminie podstawowym i jednym terminie poprawkowym. Ich formę i terminy

ustala koordynator przedmiotu. Nieuzyskanie pozytywnej oceny w terminie poprawkowym powoduje niezaliczenie przedmiotu.

Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)

Time span: 2023-02-01 - 2023-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 10 hours more information
Lectures, 30 hours more information
Coordinators: Anna Płatek
Group instructors: Anna Płatek
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Classes - credit
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-15 - 2024-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 10 hours more information
Lectures, 30 hours more information
Coordinators: Anna Płatek
Group instructors: Anna Płatek
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Classes - credit
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Classes in period "Summer semester 2024/25" (future)

Time span: 2025-02-15 - 2025-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 10 hours more information
Lectures, 30 hours more information
Coordinators: Anna Płatek
Group instructors: Anna Płatek
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Classes - credit
Lectures - examination
Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)