Dietetics
General data
Course ID: | WMCM-PG-D-sem |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Dietetics |
Name in Polish: | Dietetyka |
Organizational unit: | Faculty of Medicine. Collegium Medicum |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0.50
|
Language: | Polish |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Short description: |
(in Polish) Cel modułu: 1. Poznanie znaczenia i roli podstawowych składników pokarmowych zawartych w pożywieniu. 2. Poznanie konsekwencji wynikających z nieprawidłowego żywienia. 3. Dokonywanie oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania z wykorzystaniem metod antropometrycznych i biochemicznych. 4. Wdrażanie ilościowego i jakościowego składu diet dla dorosłych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zależności od stanu i sytuacji zdrowotnej pacjenta. |
Full description: |
(in Polish) Wykłady: 1. Podstawowe pojęcia z nauki o żywieniu 2. Zasady racjonalnego żywienia. Normy żywienia i wyżywienia. Zapotrzebowanie energetyczne i na składniki odżywcze w różnych grupach wiekowych i o różnej aktywności fizycznej i płci. 3. Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. 4. Białko pożywienia jako główny składnik budulcowy organizmu. Źródła pokarmowe, rola w żywieniu człowieka, wartość biologiczna różnych białek. Normy. Białka jako składnik diet w różnych schorzeniach. 5. Węglowodany pożywienia jako główny składnik energetyczny organizmu. Źródła pokarmowe, rola w żywieniu węglowodanów i błonnika pokarmowego. Produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym i ich znaczenie w leczeniu schorzeń metabolicznych. Wpływ glikemii poposiłkowej na wskaźniki przemian metabolicznych. Węglowodany pokarmowe jako składnik diet w różnych schorzeniach. 6. Tłuszcze pokarmowe budowa, źródło, pochodzenie, działanie w organizmie. Znaczenie dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych z szeregu n-3 i n-6. Wpływ tłuszczów różnego pochodzenia na wskaźniki przemian metabolicznych. Tłuszcze pokarmowe jako składnik diet w różnych schorzeniach. Cholesterol - źródła pokarmowe. 7. Zaburzenia lipidowe i ich konsekwencje zdrowotne. 8. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. 9. Psychologiczne zaburzenia odżywiania. 10. Wybrane zagadnienie z dietetyki. Diety podstawowa i łatwo strawna i ich modyfikacje. Seminaria: 1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu i normy żywieniowe (rodzaje norm, normy zapotrzebowania energetycznego, normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze, normy zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, wodę zalecenia żywieniowe). Obliczanie zapotrzebowania na PPM i CPM. Obliczanie zapotrzebowania na makroskładniki, określanie zapotrzebowania na mikroskładniki. 2. Metody oceny stanu i sposobu odżywienia. Ocena własnego sposobu odżywiania się. 3. Opracowanie zaleceń żywieniowych stosowanych w wybranych chorobach cywilizacyjnych. |
Bibliography: |
(in Polish) Literatura podstawowa 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 4. Biernat J. (red): Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009 5. Ciborowska H, Rudnicka A:Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydanie IV. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014 6. Gajda R., Kołodziejczyk A.: Podstawy żywienia człowieka z zadaniami. MedPharm Polska 2019 7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 Literatura uzupełniająca 1. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008 2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: • zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe; • zasady leczenia dietetycznego i powikłania dietoterapii; • rodzaje i zastosowanie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: • oceniać stan odżywienia organizmu z wykorzystaniem metod antropometrycznych, biochemicznych i badania podmiotowego oraz prowadzić poradnictwo w zakresie żywienia; • stosować diety terapeutyczne w wybranych schorzeniach; |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Wykłady: - 80% obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - uzyskanie co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi z testu pisemnego wielokrotnego - wyboru; Seminarium: - obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - prezentacja materiałów na seminariach przegotowanych w ramach samokształcenia; |
Practical placement: |
(in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2020/21" (past)
Time span: | 2021-02-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Type of class: |
Seminar, 15 hours
|
|
Coordinators: | Elżbieta Antos | |
Group instructors: | Elżbieta Antos | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Type of class: |
Seminar, 15 hours
|
|
Coordinators: | Anna Wiśniewska | |
Group instructors: | Anna Wiśniewska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.