Health promotion
General data
Course ID: | WMCM-PG-PZ |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Health promotion |
Name in Polish: | Promocja zdrowia |
Organizational unit: | Faculty of Medicine. Collegium Medicum |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
1.00
OR
3.00
(differs over time)
|
Language: | Polish |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Short description: |
(in Polish) Przedmiot pozwala przygotować studenta do identyfikowania potrzeb z zakresu promocji zdrowia (PZ) i edukacji zdrowotnej, planowania i podejmowania skutecznych działań, służących umacnianiu zdrowia w określonych społecznościach oraz dokonywania ewaluacji podjętych działań. |
Full description: |
(in Polish) Wykłady: 1. Zdrowie i uwarunkowania zdrowia. 2. Promocja zdrowia i profilaktyka chorób/prewencja – różnice i podobieństwa- różne podejścia i koncepcje. 3. Edukacja zdrowotna - istota, cele i funkcje. Modele edukacji zdrowotnej. Wychowanie zdrowotne. Rola edukacji zdrowotnej w promocji zdrowia. 4. Polityka państwa w zakresie promocji zdrowia. Narodowy Program Zdrowia jako podstawowy element polityki zdrowotnej w Polsce. 5. Projekty i programy promocji zdrowia ŚOZ i ich rozwój w Polsce. Siedliskowe podejście do zdrowia: Zdrowe Miasto, Zdrowe Miejsce Pracy, Szpital Promujący Zdrowie, Szkoła Promująca Zdrowie. 6. Wybrane czynniki stylu życia i zachowania zdrowotne (aktywność fizyczna, sposób odżywiania, palenie tytoniu, picie alkoholu, stres, badania profilaktyczne) i ich wpływ na zdrowie jednostki i populacji. 7. Poradnictwo w pracy pielęgniarki i położnej. 8. Ocena stanu zdrowia dla potrzeb promocji zdrowia. 9. Ocena sytuacji epidemiologicznej (zdrowotnej) populacji w aspekcie procesów społecznych i demograficznych jako podstawa planowania i konstruowania programów promocji zdrowia. Zasady konstruowania programów promocji zdrowia. 10. Efektywność i opłacalność promocji zdrowia oraz wczesnego zapobiegania chorobom. |
Bibliography: |
(in Polish) Literatura podstawowa 1. Andruszkiewicz A., Banaszkiewicz M.: Promocja zdrowia, Tom I, Tom II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008 Literatura uzupełniająca 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: • zasady promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej; • zasady konstruowania programów promocji zdrowia; • strategie promocji zdrowia o zasięgu lokalnym, krajowym i światowym; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: • oceniać potencjał zdrowotny pacjenta i jego rodziny z wykorzystaniem skal, siatek i pomiarów; • rozpoznawać uwarunkowania zachowań zdrowotnych pacjenta i czynniki ryzyka chorób wynikających ze stylu życia; • dobierać metody i formy profilaktyki i prewencji chorób oraz kształtować zachowania zdrowotne różnych grup społecznych; • uczyć pacjenta samokontroli stanu zdrowia; • opracowywać i wdrażać indywidualne programy promocji zdrowia pacjentów, rodzin i grup społecznych; W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: • kierowania się dobrem pacjenta, poszanowania godności i autonomii osób powierzonych opiece, okazywania zrozumienia dla różnic światopoglądowych i kulturowych oraz empatii w relacji z pacjentem i jego rodziną; • samodzielnego i rzetelnego wykonywania zawodu zgodnie z zasadami etyki, w tym przestrzegania wartości i powinności moralnych w opiece nad pacjentem; • ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane czynności zawodowe; |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) - 80% obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - uzyskanie co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi z testu pisemnego wielokrotnego - wyboru; |
Practical placement: |
(in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2020/21" (past)
Time span: | 2021-02-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Type of class: |
Lectures, 20 hours
|
|
Coordinators: | Emilia Majsiak | |
Group instructors: | Emilia Majsiak | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
examination
(in Polish) Samokształcenie - credit Lectures - examination |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) informacje zawarto w karcie: Podstawowe informacje o przedmiocie |
|
Full description: |
(in Polish) informacje zawarto w karcie: Podstawowe informacje o przedmiocie |
|
Bibliography: |
(in Polish) informacje zawarto w karcie: Podstawowe informacje o przedmiocie |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) brak |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Type of class: |
Lectures, 20 hours
|
|
Coordinators: | Anna Wiśniewska | |
Group instructors: | Anna Wiśniewska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
examination
(in Polish) Samokształcenie - credit Lectures - examination |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (in progress)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Type of class: |
Classes, 10 hours
Lectures, 20 hours
|
|
Coordinators: | Edyta Kruk | |
Group instructors: | Edyta Kruk | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
(in Polish) Samokształcenie - credit (in Polish) Zajęcia praktyczne - graded credit Classes - credit Lectures - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Przedmiot pozwala przygotować studenta do identyfikowania potrzeb z zakresu promocji zdrowia (PZ) i edukacji zdrowotnej, planowania i podejmowania skutecznych działań, służących umacnianiu zdrowia w określonych społecznościach oraz dokonywania ewaluacji podjętych działań. |
|
Full description: |
(in Polish) 1. Zdrowie i uwarunkowania zdrowia. 2. Promocja zdrowia i profilaktyka chorób/prewencja – różnice i podobieństwa- różne podejścia i koncepcje. 3. Edukacja zdrowotna - istota, cele i funkcje. Modele edukacji zdrowotnej. Wychowanie zdrowotne. Rola edukacji zdrowotnej w promocji zdrowia. 4. Polityka państwa w zakresie promocji zdrowia. Narodowy Program Zdrowia jako podstawowy element polityki zdrowotnej w Polsce. 5. Projekty i programy promocji zdrowia ŚOZ i ich rozwój w Polsce. Siedliskowe podejście do zdrowia: Zdrowe Miasto, Zdrowe Miejsce Pracy, Szpital Promujący Zdrowie, Szkoła Promująca Zdrowie. 6. Wybrane czynniki stylu życia i zachowania zdrowotne (aktywność fizyczna, sposób odżywiania, palenie tytoniu, picie alkoholu, stres, badania profilaktyczne) i ich wpływ na zdrowie jednostki i populacji. 7. Poradnictwo w pracy pielęgniarki i położnej. 8. Ocena stanu zdrowia dla potrzeb promocji zdrowia. 9. Ocena sytuacji epidemiologicznej (zdrowotnej) populacji w aspekcie procesów społecznych i demograficznych jako podstawa planowania i konstruowania programów promocji zdrowia. Zasady konstruowania programów promocji zdrowia. 10. Efektywność i opłacalność promocji zdrowia oraz wczesnego zapobiegania chorobom. |
|
Bibliography: |
(in Polish) Literatura podstawowa 1. Andruszkiewicz A., Banaszkiewicz M.: Promocja zdrowia, Tom I, Tom II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008 Literatura uzupełniająca 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.