Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Basic of commercial law

General data

Course ID: WP-AD-PPH
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Basic of commercial law
Name in Polish: Podstawy prawa handlowego
Organizational unit: Faculty of Law and Administration
Course groups:
Course homepage: http://qdl21u6
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Short description: (in Polish)

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami prawa handlowego.

Full description: (in Polish)

Realizacja przedmiotu Podstawy prawa handlowego ma na celu poznanie studentów z podstawowymi instytucjami prawa handlowego, a przede wszystkim z zasadami funkcjonowania i specyfiką poszczególnych spółek prawa handlowego.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa: 1. A. Kidyba, Prawo handlowe, Warszawa 2020, 2. Prawo gospodarcze prywatne, pod red. T. Mróz,

M. Steca, Warszawa 2018; 3. Prawo spółek handlowych, pod red. A. Kocha, W. Napierały, Warszawa 2011

Literatura uzupełniająca: 1.System prawa prywatnego. Prawo spółek osobowych, t. 16 pod red. A. Szajkowskiego,

Warszawa 2008; 2. System prawa prywatnego, Prawo spółek kapitałowych. System Prawa Prywatnego. Tom 17A i 17B,

pod. red. S. Sołtysińskiego, Warszawa 2010; 3. Prawo spółek handlowych, t. 2, pod red. S. Włodyki, Warszawa 2012; 4. M.

Michalski, Spółka Akcyjna, t. III, pod red. A. Kidyba, Warszawa 2010; 5. A. Kidyba, Kodeks spółek handlowych. Komentarz,

t. I-II, Warszawa 2013; 6. S. Sołtysiński, A. Szajkowski, A. Szumański, J. Szwaja, Kodeks spółek handlowych. Komentarz, t.

I-V oraz suplement, Warszawa 2005-2012

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

AD1_W02,

Student zna podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego; wymienia zasadnicze procedury charakterystyczne dla działań podejmowanych w obszarze prawa handlowego;

AD1_W04,

Student zna rolę przedsiębiorcy jako podmiotu prawa handlowego; określa przysługujące mu prawa i zasady ich ochrony

AD1_W05,

Student zna podstawowe metody, procedury i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla prawa handlowego

AD1_W06,

Student zna normy, reguły gospodarcze organizujące struktury i instytucje społeczne i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter, genezę i funkcjonowanie

AD1_W07,

Student zna wpływ norm prawnych prawa handlowego na procesy zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów

AD1_W08,

Student zna poglądy doktryny na temat struktur i instytucji prawa handlowego oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

AD1_W09,

Student zna podstawowe pojęcia z zakresu prawa hnadlowego

AD1_W10,

Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny ekonomii

punkty ECTS:

udział w wykładzie 30 h

przygotowanie do egzaminu: 20 h

samodzielna analiza materiałów źródłowych: 20 h

konsultacje: 5 h

SUMA GODZIN 75

LICZBA ECTS - 3

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Metody oceniania

AD1_W02, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W04, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W05, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W06, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W07, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W08, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W09, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

AD1_W10, egzamin pisemny (test) z wykorzystaniem platformy Moodle

Kryteria oceniania dla poszczególnych efektów kształcenia:

AD1_W02,

Na ocenę 2: Student nie zna podstawowej terminologii z zakresu prawa handlowego; wymienia zasadnicze procedury charakterystyczne dla działań podejmowanych w obszarze prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student zna elementy terminologi z zakresu prawa handlowego; wymienia zasadnicze procedury charakterystyczne dla działań podejmowanych w obszarze prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrzez podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego; wymienia zasadnicze procedury charakterystyczne dla działań podejmowanych w obszarze prawa handlowego

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego; wymienia zasadnicze procedury charakterystyczne dla działań podejmowanych w obszarze prawa handlowego

AD1_W04,

Na ocenę 2: Student nie zna roli przedsiębiorcy jako podmiotu prawa handlowego; nie określa przysługujących mu prawa i zasady ich ochrony

Na ocenę 3, 3+: Student zna podstawową rolę przedsiębiorcy jako podmiotu prawa handlowego; określa podstawowe przysługujące mu prawa i zasady ich ochrony

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrze rolę przedsiębiorcy jako podmiotu prawa handlowego; określa przysługujące mu prawa i zasady ich ochrony

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze rolę przedsiębiorcy jako podmiotu prawa handlowego; określa przysługujące mu prawa i zasady ich ochrony

AD1_W05,

Na ocenę 2: Student nie zna podstawowych metody, procedur i narzędzi, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student zna częściowo metody, procedury i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrze podstawowe metody, procedury i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla prawa handlowego

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze podstawowe metody, procedury i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla prawa handlowego

AD1_W06,

Na ocenę 2: Student nie zna normy, reguły gospodarcze organizujące struktury i instytucje społeczne i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter, genezę i funkcjonowanie

Na ocenę 3, 3+: Student zna podstawowe normy, reguły gospodarcze organizujące struktury i instytucje społeczne i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter, genezę i funkcjonowanie

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrze normy, reguły gospodarcze organizujące struktury i instytucje społeczne i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter, genezę i funkcjonowanie

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze normy, reguły gospodarcze organizujące struktury i instytucje społeczne i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter, genezę i funkcjonowanie

AD1_W07,

Na ocenę 2: Student nie zna wpływu norm prawnych prawa handlowego na procesy zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów

Na ocenę 3, 3+: Student zna podstawowy wpływ norm prawnych prawa handlowego na procesy zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrze wpływ norm prawnych prawa handlowego na procesy zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze wpływ norm prawnych prawa handlowego na procesy zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów

AD1_W08,

Na ocenę 2: Student nie zna poglądów doktryny na temat struktur i instytucji prawa handlowego oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 3, 3+: Student zna podstawowe poglądy doktryny na temat struktur i instytucji prawa handlowego oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 4, 4+: Student zna dobrze poglądy doktryny na temat struktur i instytucji prawa handlowego oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze poglądy doktryny na temat struktur i instytucji prawa handlowego oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

AD1_W09,

Student zna podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 2: Student nie zna podstawowych pojęć z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student zna niektóre podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

AD1_W10,

Na ocenę 2: Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny ekonomii

Na ocenę 3, 3+: Student zna jedynie podstawowe ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny ekonomii

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny ekonomii

Na ocenę 5: Student zna bardzo dobrze ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny ekonomii

Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 30 hours more information
Coordinators: Tomasz Szczurowski
Group instructors: Tomasz Szczurowski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Short description: (in Polish)

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami prawa handlowego.

Full description: (in Polish)

Realizacja przedmiotu Podstawy prawa handlowego ma na celu poznanie studentów z podstawowymi instytucjami prawa handlowego, a przede wszystkim z zasadami funkcjonowania i specyfiką poszczególnych spółek prawa handlowego.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa: 1. A. Kidyba, Prawo handlowe, Warszawa 2021, 2. Prawo gospodarcze prywatne, pod red. T. Mróz,

M. Steca, Warszawa 2018; 3. Prawo spółek handlowych, pod red. A. Kocha, W. Napierały, Warszawa 2011

Literatura uzupełniająca: 1.System prawa prywatnego. Prawo spółek osobowych, t. 16 pod red. A. Szajkowskiego,

Warszawa 2008; 2. System prawa prywatnego, Prawo spółek kapitałowych. System Prawa Prywatnego. Tom 17A i 17B,

pod. red. S. Sołtysińskiego, Warszawa 2010; 3. Prawo spółek handlowych, t. 2, pod red. S. Włodyki, Warszawa 2012; 4. M.

Michalski, Spółka Akcyjna, t. III, pod red. A. Kidyba, Warszawa 2010; 5. A. Kidyba, Kodeks spółek handlowych. Komentarz,

t. I-II, Warszawa 2013; 6. S. Sołtysiński, A. Szajkowski, A. Szumański, J. Szwaja, Kodeks spółek handlowych. Komentarz, t.

I-V oraz suplement, Warszawa 2005-2012

Wymagania wstępne: (in Polish)

ukończenie I roku studiuów

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)