Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Basics of commercial law

General data

Course ID: WP-ADZ-1-PPH
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Basics of commercial law
Name in Polish: Podstawy prawa handlowego
Organizational unit: Faculty of Law and Administration
Course groups: Compulsory subjects-II year I level (plus 3 and 4 sem. Language course)- part-time studies
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Short description: (in Polish)

Założenia i cele

(ogólne): Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi instytucjami prawa gospodarczego prywatnego, a zwłaszcza prawa umów gospodarczych

Założenia i cele

(szczegółowe):

- przedstawienie podstawowych pojęć prawa gospodarczego prywatnego

- zapoznanie z regulacją prawną poszczególnych rodzajów umów gospodarczych

- umiejętność zastosowania poznanej problematyki w obrocie

Full description: (in Polish)

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM ZAJĘĆ

Wykład:

1.Pojęcie prawa handlowego, jego rola i miejsce w systemie prawnym. Źródła prawa handlowego. Definicje prawne przedsiębiorcy, pojęcie przedsiębiorstwa. Zasady podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej, w tym przez osoby zagraniczne, oddziały i przedstawicielstwa przedsiębiorców zagranicznych.

2.Systemy ewidencyjne przedsiębiorców. Zasady prowadzenia Krajowego Rejestru Sądowego, charakter prawny wpisów, rola i kompetencje sądu rejestrowego.

3.Pojęcie firmy, zasady prawa firmowego.

4. Prokura na tle innych pełnomocnictw.

5.Ogólna charakterystyka spółek wraz z ich klasyfikacją. Spółki osobowe - omówienie podstawowych cech konstrukcyjnych, spółki kapitałowe - omówienie podstawowych cech konstrukcyjnych. Prawna charakterystyka instytucji spółki cywilnej, przekształcenie spółki cywilnej w spółkę handlową.

6.Spółka jawna - zasady tworzenia, funkcjonowania (prowadzenie spraw spółki i jej reprezentacja), zmiany w składzie wspólników, zasady odpowiedzialności za zobowiązania, prawa i obowiązki wspólników, rozwiązanie, likwidacja.

7. Spółka partnerska - zasady tworzenia, funkcjonowania (prowadzenie spraw spółki i jej reprezentacja), zmiany w składzie wspólników, zasady odpowiedzialności za zobowiązania, prawa i obowiązki wspólników, rozwiązanie, likwidacja.

8.Spółka komandytowa i komandytowo - akcyjna - zasady tworzenia, funkcjonowania (prowadzenie spraw spółki i jej reprezentacja), zmiany w składzie wspólników, zasady odpowiedzialności za zobowiązania, prawa i obowiązki wspólników, rozwiązanie, likwidacja.

9.Spółki kapitałowe - omówienie pojęć: kapitał zakładowy, udział (akcja), wkład. Prawna charakterystyka spółki kapitałowej w organizacji. Procedura tworzenia spółek kapitałowych.

10.Spółka z o.o. - prawa i obowiązki wspólników,, zmiany w składzie wspólników (zbycie udziału, śmierć, wyłączenie wspólnika).

11.Spółka z o.o. - organy spółki. Zasady działania zarządu (skład zarządu, mandat i kadencja, prowadzenie spraw spółki i jej reprezentacja). Model nadzoru w sp. z o.o. Zgromadzenie wspólników - kompetencje, zasady podejmowania uchwał, zaskarżanie uchwał.

12. Zmiana umowy spółki z o.o. Podwyższenie i obniżenie kapitału zakładowego. Rozwiązanie i likwidacja spółki z o o.

13.Spółka akcyjna - procedura tworzenia, prawa akcjonariuszy, zmiany statutu spółki.

14.Spółka akcyjna - organy spółki. Zasady działania zarządu (skład zarządu, mandat i kadencja, prowadzenie spraw spółki i jej reprezentacja). Model nadzoru w sp. akcyjnej. Walne Zgromadzenie - kompetencje, zasady podejmowania uchwał, zaskarżanie uchwał. Rozwiązanie i likwidacja.

15. Łączenie, podział i przekształcanie spółek.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa: 1. A. Kidyba, Prawo handlowe, Warszawa 2019; 2. Prawo gospodarcze prywatne, pod red. T. Mróz, M. Steca, Warszawa 2018; 3.Prawo cywilne i handlowe w zarysie, pod red. W. J. Katnera, Warszawa 2014; 4. Prawo spółek handlowych, pod red. A. Kocha, W. Napierały, Warszawa 2019.

Literatura uzupełniająca: 1. System prawa prywatnego. Prawo spółek osobowych, t. 16 pod red. A. Szajkowskiego, Warszawa 2016; 2. System prawa prywatnego. Prawo spółek kapitałowych, t. 17A i 17B pod. red. S. Sołtysińskiego, Warszawa 2016; 3. Prawo spółek handlowych, t. 2, pod red. S. Włodyki, Warszawa 2012; 4. M. Michalski, Spółka Akcyjna, pod red. A. Kidyba, Warszawa 2010; 5. A. Kidyba, Kodeks spółek handlowych. Komentarz, t. I-II, Warszawa 2019; 6. S. Sołtysiński, A. Szajkowski, A. Szumański, J. Szwaja, Kodeks spółek handlowych. Komentarz, t. I-V oraz suplement, Warszawa.

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

AD1_W02

Student zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego

AD1_W04

Student zna i rozumie rolę prawa handlowego (w tym spółek handlowych) w systemie prawa i obrocie gospodarczym

AD1_W05

Student zna i rozumie podstawowe metody tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

AD1_W06

Student zna i rozumie normy prawne regulujące tworzenie oraz funkcjonowanie podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych) i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter oraz genezę

AD1_W07

Student zna i rozumie wpływ norm prawnych na procesy tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

AD1_W08

Student zna i rozumie poglądy doktryny na temat prawa handlowego (w tym na temat spółek handlowych) oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

AD1_W09

Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

AD1_W10

Student zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny prawa handlowego

Punkty ECTS:

Udział w wykładach: 24 godziny

samodzielna analiza materiałów źródłowych: 45 godzin

konsultacje: 5 godzin

przygotowanie do egzaminu: 20 godzin

Łącznie: 3 punkty ECTS

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Metody oceniania:

Efekty kształcenia z zakresu wiedzy są weryfikowane w sposób: egzamin ustny w aplikacji Microsoft Teams.

Kryteria oceniania:

AD1_W02

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie podstawowej terminologii z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu prawa handlowego

AD1_W04

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie roli prawa handlowego (w tym spółek handlowych) w systemie prawa i obrocie gospodarczym

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie rolę prawa handlowego (w tym spółek handlowych) w systemie prawa i obrocie gospodarczym

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie rolę prawa handlowego (w tym spółek handlowych) w systemie prawa i obrocie gospodarczym

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie rolę prawa handlowego (w tym spółek handlowych) w systemie prawa i obrocie gospodarczym

AD1_W05

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie podstawowych metod tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie podstawowe metody tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie podstawowe metody tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie podstawowe metody tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

AD1_W06

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie norm prawnych regulujących tworzenie oraz funkcjonowanie podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych) i rządzących nimi prawidłowości oraz ich źródeł, charakteru oraz genezy

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie normy prawne regulujące tworzenie oraz funkcjonowanie podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych) i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter oraz genezę

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie normy prawne regulujące tworzenie oraz funkcjonowanie podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych) i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter oraz genezę

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie normy prawne regulujące tworzenie oraz funkcjonowanie podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych) i rządzące nimi prawidłowości oraz ich źródła, charakter oraz genezę

AD1_W07

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie wpływu norm prawnych na procesy tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie wpływ norm prawnych na procesy tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie wpływ norm prawnych na procesy tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie wpływ norm prawnych na procesy tworzenia i funkcjonowania podmiotów gospodarczych (w tym spółek handlowych)

AD1_W08

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie poglądów doktryny na temat prawa handlowego (w tym na temat spółek handlowych) oraz nie ma wiedzy o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie poglądy doktryny na temat prawa handlowego (w tym na temat spółek handlowych) oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie poglądy doktryny na temat prawa handlowego (w tym na temat spółek handlowych) oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie poglądy doktryny na temat prawa handlowego (w tym na temat spółek handlowych) oraz ma wiedzę o ich historycznej ewolucji

AD1_W09

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie podstawowych pojęć z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze zna i rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa handlowego

AD1_W10

Na ocenę 2: Student nie zna i nie rozumie ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny prawa handlowego

Na ocenę 3, 3+: Student w podstawowym zakresie zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny prawa handlowego

Na ocenę 4, 4+: Student dobrze ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny prawa handlowego

Na ocenę 5: Student bardzo dobrze ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości łącząc wiedzę o działalności podmiotów związanych z administracją z podstawową wiedzą z dziedziny prawa handlowego

Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 24 hours more information
Coordinators: Mariusz Stanik
Group instructors: Mariusz Stanik
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 24 hours more information
Coordinators: Mariusz Stanik
Group instructors: Mariusz Stanik
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 24 hours more information
Coordinators: Mariusz Stanik
Group instructors: Mariusz Stanik
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Classes in period "Winter semester 2024/25" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lectures, 24 hours more information
Coordinators: Mariusz Stanik
Group instructors: Mariusz Stanik
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - examination
Lectures - examination
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)