Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Safety and sanitation of work

General data

Course ID: WS-SO-PS-1-BHP
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Safety and sanitation of work
Name in Polish: Bezpieczeństwo i higiena pracy
Organizational unit: Institute Sociology
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Short description: (in Polish)

Student po zakończonym konwersatorium powinien znać podstawowe zasady z zakresu bezpiecznego wykonywania czynności służbowych oraz posiąść umiejętność analizy związku przyczynowo-skutkowego w zdarzeniach zachodzących w procesach pracy.

Full description: (in Polish)

Założenia i cele przedmiotu – po ukończeniu zajęć student powinien:

- przyswoić sobie podstawowe pojęcia ergonomii jako interdyscyplinarnej nauki o człowieku w środowisku pracy,

- poznać podstawowe cechy materialnego środowiska pracy,

- poznać zasady ergonomicznego kształtowania środowiska pracy,

- zapoznać się z istniejącym stanem prawnym ochrony pracy; w tym z obowiązkami I prawami pracownika oraz pracodawcy,

-nabyć umiejętność identyfikacji niebezpiecznych i szkodliwych czynników środowisku pracy,

- uzyskać podstawowe umiejętności oceny ryzyka zawodowego,

- wskazać środki prowadzące do jego wyeliminowania lub zmniejszenia,

- nabyć przekonanie o konieczności przestrzegania przepisów i zasad bhp.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

1.Kowal E., Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii, Warszawa-Poznań 2002.

2.Nycz T., Kodeks pracy z komentarzem, Tarnobrzeg 2011.

3.Rączkowski B., BHP w praktyce, Gdańsk 2012.

4.Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, (Dz. U. z 2004 r. Nr 180, poz. 1860 z późn. zm.).

5.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 129, poz. 844 z późn. zm.).

6.Ustawa z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (Dz.U. Nr 167, poz.1322 tekst jednolity).

7.Wieczorek S., Podstawy psychologii pracy i ergonomii, Tarnobrzeg 2005.

8.Wieczorek S., Żukowski P., Organizacja bezpiecznej pracy, Tarnobrzeg 2009.

Literatura uzupełniająca:

1.Dyrektywa europejska 90/269/EWG w sprawie minimalnych wymagań dotyczących ochrony zdrowia i bezpieczeństwa podczas ręcznego przemieszczania ciężarów w przypadku możliwości wystąpienia zagrożenia, zwłaszcza urazów kręgosłupa pracowników.

2.Kowal R., Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu substancji i preparatów niebezpiecznych, Wrocław 2007.

3.Łodzińska J., Wypadki i świadczenia powypadkowe,

"Firma bez barier" 01/2008, Warszawa 2008.

4.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz. U. Nr 148, poz. 973).

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Wiedza:

- Zna podstawowe przepisy prawne obowiązujące w dziedzinie BHP.

Zna zasady zachowania się w sytuacjach, kiedy sam doznał wypadku przy pracy lub był świadkiem wypadku innej osoby.

Zna zagrożenia występujące w pracy zawodowej powodujące wypadki przy pracy.

Zna podstawowe zasady ergonomii, które obowiązują w pracy zawodowej.

Umiejętności:

- Umie posługiwać przepisami, które dotyczą ochrony pracy i BHP.

Umie zachować się w sytuacjach kiedy doznał sam wypadku przy pracy, lub w okolicznościach, które wyznaczać mu będą rolę świadka.

Kompetencje społeczne:

-Jest świadom swych pewnych ograniczeń w zakresie znajomości przepisów dotyczących prawa pracy i BHP. Dlatego planuje w dalszej karierze zawodowej edukację permanentną.

Ma świadomość, że stosowanie ergonomii ma wymiar zdrowotny i społeczny.

Jest przeświadczony, że w życiu zawodowym należy przestrzegać przepisów prawa pracy obowiązujących w danym zakładzie pracy.

Opis ECTS:

udział w konwersatorium - 30 godzin

przygotowanie się do konwersatorium - 15 godzin

przygotowanie się do kolokwium - 10 godzin

konsultacje - 5 godzin

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Na ocenę ndst (2) - student nie posiadał wiedzy, umiejętności oraz kompetencji zawartych w minimalnym zakresie 50%.

Na ocenę dst (3)/ dst+ (3+) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 51%-70%.

Na ocenę db (4)/ db+ (4+) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 71%-90%.

Na ocenę bdb (5) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 91%-100%.

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)