Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Consumption and anti-consumption, fashion and slow fashion

General data

Course ID: WSE-SO-ZR-KiA
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (9998) Sustainable development The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Consumption and anti-consumption, fashion and slow fashion
Name in Polish: Konsumpcja i antykonsumpcja, moda i slow fashion (ZR-12)
Organizational unit: Faculty of Social and Economic Sciences
Course groups: (in Polish) Gr przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk humanistycznych (I stopień i jednolite magisterskie)
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk humanistycznych (studia II stopnia)
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - obszar nauk humanistycznych i społecznych (studia I st. i JM)
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk społecznych (I stopień i jednolite magisterskie)
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: (unknown)
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

sociology

Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Preliminary Requirements:

(in Polish) brak

Short description: (in Polish)

Zajęcia dotyczą 12. Celu Zrównoważonego Rozwoju - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja. Na zajęciach podjęte będą zagadnienia z perspektywy socjologicznej – zagadnienia związane ze zjawiskiem konsumpcji, nadmiernej konsumpcji, antykonsumpcji, mody i mody etycznej.

Full description: (in Polish)

Zajęcia dotyczą 12. Celu Zrównoważonego Rozwoju - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja. Na zajęciach podjęte będą zagadnienia z perspektywy socjologicznej – zagadnienia związane ze zjawiskiem konsumpcji, nadmiernej konsumpcji, antykonsumpcji, mody i mody etycznej. Wyjaśniona zostanie istota konsumpcji, jej geneza w perspektywie teorii socjologicznej (m.in. Teredy, C. Campbell, A. Apaduraia). Studenci dowiedzą się jakie są konsekwencje społeczne hiperkonsumpcji. Zapoznają się z nurtami dekonsumpcyjnymi i antykonsumpcyjnymi, które częściowo wiążą się z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Studenci dowiedzą się czym jest moda w ujęciu socjologicznym, jakie są jej podstawowe koncepcje i dlaczego jest ona ściśle związana z konsumpcją i współtworzy kulturę konsumpcji (szczególnie moda typu fast). Następnie studenci dowiedzą się jakie są współczesne sposoby na dekonsumpcję i antykonsumpcję w zakresie mody – poznają definicję mody etycznej, cyrkularnej, slow fashion.

Bibliography: (in Polish)

A. Perchla-Włosik, Moda a społeczeństwo konsumpcyjne, Wrosław 2019.

F. Bylok, Meandry konsumpcji we współczesnym społeczeństwie: konsumpcjonizm versus dekonsumpcja, "Annales : etyka w życiu gospodarczym" 2015, nr 1, 55-69.

K., Zajączkowska, Odpowiedzialna moda. Guilt-free przewodnik po slow fashion, Kraków 2022.

M. Szymor, Slow fashion, 2023.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Posttest, prezentacja zadania na zajęciach, prezentacja .pptx z pracy na zjaęciach ćwiczeniowych

Na ocenę 2: student nie wie, co to jest konsumpcja, dekonsumpcja, moda, moda etyczna i nie wie czym się charakteryzują te zjawiska; nie umie przygotować i zaprezentować zadanej pracy na ćwiczeniach na temat wybranych zjawisk występujących w ramach konsumpcji/dekonsumpcji/mody/mody etycznej.

Na ocenę 3, 3,5: student wie w stopniu podstawowym, co to jest konsumpcja, dekonsumpcja, moda, moda etyczna i w stopniu podstawowym wie czym się charakteryzują te zjawiska; umie w stopniu podstawowym przygotować i zaprezentować zadanej pracy na ćwiczeniach na temat wybranych zjawisk występujących w ramach konsumpcji/dekonsumpcji/mody/mody etycznej.

Na ocenę 4, 4,5: student wie w stopniu dobrym, co to jest konsumpcja, dekonsumpcja, moda, moda etyczna i w stopniu podstawowym wie czym się charakteryzują te zjawiska; umie w stopniu dobrym przygotować i zaprezentować zadanej pracy na ćwiczeniach na temat wybranych zjawisk występujących w ramach konsumpcji/dekonsumpcji/mody/mody etycznej.

Na ocenę 5: student wie w stopniu bardzo dobrym, co to jest konsumpcja, dekonsumpcja, moda, moda etyczna i w stopniu podstawowym wie czym się charakteryzują te zjawiska; umie w stopniu bardzo dobrym przygotować i zaprezentować zadanej pracy na ćwiczeniach na temat wybranych zjawisk występujących w ramach konsumpcji/dekonsumpcji/mody/mody etycznej.

Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)

Time span: 2023-02-01 - 2023-06-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Monographic lecture, 15 hours, 30 places more information
Coordinators: Katarzyna Uklańska
Group instructors: Katarzyna Uklańska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Monographic lecture - graded credit
(in Polish) E-Learning:

(in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) Praca w bezpośrednim kontakcie z pracownikiem dydaktyczno-badawczym: prezentacja zadanego ćwiczenia (1x), przygotowywanie prezentacji na każde zajęcia ćwiczeniowe i przesłanie do (3x)

Praca studenta: Przygotowanie do posttestu, przygotowanie do zajęć, czytanie literatury

Wiedza: student wie co to jest konsumpcja, dekonsumpcja, moda, slow fashion i wie czym się charakteryzują oraz jakie są ich społeczne konsekwencje.

Umiejętności: student posiada umiejętności zidentyfikowania konsumpcja, dekonsumpcja, moda, slow fashion i zastosować sposoby ograniczenia konsumpcji.



Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) PO/H1 - obszar nauk humanistycznych - I stopień/JM

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)