Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Fundamentals of Nutrition of a Healthy and the Sick Person in Family

General data

Course ID: WSR-NR-D-PZC
Erasmus code / ISCED: 14.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Fundamentals of Nutrition of a Healthy and the Sick Person in Family
Name in Polish: Podstawy żywienia człowieka zdrowego i chorego w rodzinie
Organizational unit: Faculty of Family Studies
Course groups: (in Polish) Fakultatywne na II roku - stacjonarne I stopnia
(in Polish) Przedmioty monograficzne
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

(in Polish) NRL_W07; NRL_W08; NRL_U10; NRL_K01

Short description: (in Polish)

Celem jest poznanie podstawowych składników odżywczych i ich znaczenia, podstawowych grup żywności, a także podstaw dietetyki w zakresie żywienia człowieka zdrowego, w wybranych chorobach oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Full description: (in Polish)

Treści programowe:

1. Wpływ cywilizacji na sposób odżywiania się ludzi

2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie

3. Podstawowe składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka

4. Podstawy racjonalnego żywienia

5. Normy żywienia i wyżywienia

6. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności

7. Zaburzenia odżywiania

8. Rola rodziny w profilaktyce i wczesnym wykrywaniu zaburzeń odżywiania

9. Żywienie w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych

10. Żywienie w wybranych chorobach cywilizacyjnych

11. Żywienie dzieci zdrowych

12. Żywienie dzieci chorych

13. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności.

Bibliography: (in Polish)

H. Gertig i J. Przysławski, Bomatologia. Zarys nauki o żywieniu i żywności, Warszawa 2006; H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka , Warszawa 2004; Normy żywienie człowieka, red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Warszawa 2008; Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, red. M. Krawczyński, Karków 2008; M. Wąsik, Anoreksja, bulimia... Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u nastolatków, Kraków 2009; K. Middleton, Zaburzenia odżywiania, Kraków 2009.

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

Wiedza

EK_1 - posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych

EK_2 - ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych

EK_3 - zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia

Umiejętności

EK_4 - posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby.

Kompetencje społeczne

EK_5 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu

Opis ECTS

Godziny kontaktowe wykładu - 30 godzin

Przygotowanie się do zajęć, zaznajomić z lekturami - 20 godzin

Przygotowanie referatu, eseju, prezentacji - 20 godzin

Przygotowanie się do zaliczenia - 5 godzin

Sumaryczna liczba punktów ECTS 75 godz./25 = 3

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Wiedza

student posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych, ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych, zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia

Umiejętności

student posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby.

Kompetencje społeczne

student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu

Metody:

Efekty wiedzy

metoda dydaktyczna – wykład informacyjny, prezentacja multimedialna, indywidualna lektura literatury przedmiotu

weryfikacja: test, aktywne uczestnictwo w zajęciach

Efekty umiejętności

metody dydaktyczne – wykład konwersatoryjny, dyskusja

weryfikacja - test, obserwacja aktywności studentów

Efekty kompetencji społecznych

metody dydaktyczne – dyskusja, analiza przypadków

weryfikacja – obserwacja pracy i aktywności studentów podczas zajęć, bieżąca informacja zwrotna

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)