Fundamentals of Nutrition of a Healthy and the Sick Person in Family
General data
Course ID: | WSR-NR-D-PZC |
Erasmus code / ISCED: |
14.9
|
Course title: | Fundamentals of Nutrition of a Healthy and the Sick Person in Family |
Name in Polish: | Podstawy żywienia człowieka zdrowego i chorego w rodzinie |
Organizational unit: | Faculty of Family Studies |
Course groups: |
(in Polish) Fakultatywne na II roku - stacjonarne I stopnia (in Polish) Przedmioty monograficzne |
ECTS credit allocation (and other scores): |
(not available)
|
Language: | Polish |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | (in Polish) NRL_W07; NRL_W08; NRL_U10; NRL_K01 |
Short description: |
(in Polish) Celem jest poznanie podstawowych składników odżywczych i ich znaczenia, podstawowych grup żywności, a także podstaw dietetyki w zakresie żywienia człowieka zdrowego, w wybranych chorobach oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych |
Full description: |
(in Polish) Treści programowe: 1. Wpływ cywilizacji na sposób odżywiania się ludzi 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie 3. Podstawowe składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka 4. Podstawy racjonalnego żywienia 5. Normy żywienia i wyżywienia 6. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 7. Zaburzenia odżywiania 8. Rola rodziny w profilaktyce i wczesnym wykrywaniu zaburzeń odżywiania 9. Żywienie w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych 10. Żywienie w wybranych chorobach cywilizacyjnych 11. Żywienie dzieci zdrowych 12. Żywienie dzieci chorych 13. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności. |
Bibliography: |
(in Polish) H. Gertig i J. Przysławski, Bomatologia. Zarys nauki o żywieniu i żywności, Warszawa 2006; H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka , Warszawa 2004; Normy żywienie człowieka, red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Warszawa 2008; Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, red. M. Krawczyński, Karków 2008; M. Wąsik, Anoreksja, bulimia... Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u nastolatków, Kraków 2009; K. Middleton, Zaburzenia odżywiania, Kraków 2009. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) Wiedza EK_1 - posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych EK_2 - ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych EK_3 - zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia Umiejętności EK_4 - posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby. Kompetencje społeczne EK_5 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu Opis ECTS Godziny kontaktowe wykładu - 30 godzin Przygotowanie się do zajęć, zaznajomić z lekturami - 20 godzin Przygotowanie referatu, eseju, prezentacji - 20 godzin Przygotowanie się do zaliczenia - 5 godzin Sumaryczna liczba punktów ECTS 75 godz./25 = 3 |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Wiedza student posiada ogólną znajomość budowy i funkcji organizmu człowieka, zna metody i sposoby oceny stanu zdrowia człowieka oraz objawy i przyczyny wybranych zaburzeń i zmian chorobowych, ma podstawową wiedzę dotyczącą zdrowia fizycznego i jego uwarunkowań indywidualnych i społecznych, zna zasady ochrony i promocji zdrowia wraz ze zdrowym trybem życia Umiejętności student posiada umiejętność rozpoznawania problemów ze stanem zdrowia członków rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i przyczyn choroby. Kompetencje społeczne student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego celem pomocy drugiemu Metody: Efekty wiedzy metoda dydaktyczna – wykład informacyjny, prezentacja multimedialna, indywidualna lektura literatury przedmiotu weryfikacja: test, aktywne uczestnictwo w zajęciach Efekty umiejętności metody dydaktyczne – wykład konwersatoryjny, dyskusja weryfikacja - test, obserwacja aktywności studentów Efekty kompetencji społecznych metody dydaktyczne – dyskusja, analiza przypadków weryfikacja – obserwacja pracy i aktywności studentów podczas zajęć, bieżąca informacja zwrotna |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.