Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

(in Polish) Savoir vivre i estetyka dziennikarza

General data

Course ID: WT-DKS-U2-SV
Erasmus code / ISCED: 15.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0321) Journalism and reporting The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: (unknown)
Name in Polish: Savoir vivre i estetyka dziennikarza
Organizational unit: Faculty of Theology
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Subject level:

elementary

Learning outcome code/codes:

enter learning outcome code/codes

Preliminary Requirements:

(in Polish) Ogólne zainteresowanie rynkiem mediów w Polsce i na świecie, podstawowa wiedza na temat różnych form medialnych: serwisów informacyjnych, wywiadów, pracy reportera. Zainteresowanie sprawami publicznymi na poziomie skończonego i przyswojonego programu "wiedza o społeczeństwie" ze szkoły średniej.

Full description: (in Polish)

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów dziennikarstwa z podstawowymi formami, jakie spotykamy w mediach. Celem jest też nabycie umiejętności myślenia kreatywnego o podstawowych zasadach savoir vivre w pracy dziennikarza. Dzięki warsztatom i dyskusjom na konkretnych przykładach z codziennej pracy dziennikarzy student powinien udoskonalić swoje kompetencje - na podstawowym poziomie - w zakresie pracy wydawcy, producenta, reportera i dziennikarza. Cel przedmiotu to również rozwinięcie krytycznego i samodzielnego myślenia wobec form i pomysłów w dzisiejszym dziennikarstwie oraz nabycie i udoskonalenie umiejętności dyskusji na forum publicznym we wspomnianych tematach.

Efekty kształcenia i opis ECTS: (in Polish)

W1 - student definiuje i nazywa podstawowe formuły i formy pracy w codziennym zawodzie dziennikarza

U1 - student umie wskazać szereg kompetencji potrzebnych do codziennej pracy reportera, prowadzącego, wydawcy, producenta

K1 - student potrafi wziąć udział w debacie publicznej poświęconej kondycji mediów w Polsce i konkretnych form stosowanych w mediach

W2 - student zna podstawowe zwroty stosowane w codziennej pracy dziennikarza, reportera, prowadzącego, wydawcy, producenta

U2 - student wykazuje się kreatywnością i potrafi wymyślić i wskazać swoje pomysły w zakresie zmian w codziennej pracy w mediach

W3 - student potrafi opisać hierarchię priorytetów w pracy dziennikarza w zależności od miejsca jego pracy

K2 - student zachowuje ostrożność w stawianych diagnozach i potrafi przedstawić sposób argumentacji - na forum publicznym - różnych sposobów podejścia do opisywanego wyzwania na polu savoir vivre i pracy w mediach

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

W1

Na ocenę bardzo dobrą - student definiuje samodzielnie wszystkie pojęcia dotyczące formuły i formy pracy w mediach, potrafi wskazać przykłady, rozróżnia je, wykazuje kluczowe i szczegółowe różnice przy pracy przy nich

Na ocenę dobrą - student definiuje część pojęć dotyczących formuły i formy pracy w mediach. Umie wskazać podstawowe różnice

Na ocenę dostateczną - student definiuje podstawowe pojęcia w zakresie formuły i formy pracy w mediach

.

U1 - na ocenę bardzo dobrą. Student ilustruje szereg przykładów związanych z kompetencjami przy codziennej pracy reportera, prowadzącego, wydawcy, producenta. Umie wykazać różnice między nimi, a także zdefiniować kluczowe i szczegółowe trudności przy opisie tychżę

Na ocenę dobrą: student ilustruje część przykładowych kompetencji przy codziennej pracy reportera i dziennikarza, umie wykazać podstawowe różnice w ich zadanaich

Na ocenę dostateczna: student wykazuje podstawowe rozróżnienia w pracy w mediach.

K1 - na ocenę bardzo dobrą. Student szeroko i szczegółowo potrafi przedstawić na forum publicznych swój głos w zakresie kondycji mediów w Polsce. Umie wykazać argumenty dla kilku-kilkunastu punktów widzenia i krytycznie podejść do każdego z nich

Na ocenę dobrą: student potrafi na podstawowym poziomie uargumentować swoje zdanie w zakresie kondycji mediów w Polsce. Umie wskazać argumenty dla swojego punktu widzenia

Na ocenę dostateczną: student potrafi zabrać głos podczas debaty o kondycji mediów w Polsce, nie myląc podstawowych pojęć.

W2 - na ocenę bardzo dobrą: student potrafi wymienić i opisać szereg pojęć stosowanych w codziennej pracy w mediach

Na ocenę dobrą: student potrafi wymienić i opisać część pojęć stosowanych w codziennej pracy w mediach

Na ocenę dostateczną: student potrafi opisać - nie wymieniając ich z nazwy - część pojęć stosowanych w codziennej pracy w mediach

U2 - na ocenę bardzo dobrą: student wykazuje się kreatywnością i potrafi wymyślić i wskazać swoje pomysły (kilka-kilkanaście) w zakresie zmian w codziennej pracy w mediach.

Na ocenę dobrą: student wykazuje się umiarkowaną kreatywnością i potrafi opisać, czego oczekuje od dzisiejszych mediów.

Na ocenę dostateczną: student bierze udział w dyskusji nad potrzebnymi zmianami w mediach.

W3 - na ocenę bardzo dobrą: student potrafi precyzyjnie opisać hierarchię priorytetów w pracy dziennikarza w zależności od miejsca jego pracy. Umie wykazać się krytycznym myśleniem w zakresie doboru tematów, gości i kompetencji wymaganych od prowadzącego czy reportera, dziennikarza

na ocenę dobrą: student potrafi na podstawowym poziomie opisać priorytety w pracy dziennikarza.

na ocenę dostateczną: student potrafi uzasadnić, dlaczego hierarchia priorytetów w pracy dziennikarza może wpływać na jego pracę

K2 - na ocenę bardzo dobrą: student zachowuje ostrożność w stawianych diagnozach i potrafi w sposób szczegółowy przedstawić sposób argumentacji - na forum publicznym - różnych sposobów podejścia do opisywanego wyzwania na polu savoir vivre i pracy w mediach

na ocenę dobrą: student potrafi uargumentować swoje zdanie na forum publicznym w zakresie oceny savoir vivre w mediach

na ocenę dostateczną: student potrafi opisać podstawowe problemy w zakresie zasad savoir vivre w mediach

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-01-31
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Workshops, 30 hours more information
Coordinators: Marcin Fijołek
Group instructors: Marcin Fijołek
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - graded credit
Workshops - graded credit
(in Polish) Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

(in Polish) Trzy punkty ECTS przyznane za zaliczenie przedmiotu odpowiadają 25-30 godzinom pracy studenta w różnych formach.


Przede wszystkim chodzi o uczestnictwo w warsztatach, aktywny udział w dyskusji, umiejętność argumentacji, kreatywnego myślenia, praca w bezpośrednim kontakcie z prowadzącym i koleżankami i kolegami z roku


Praca własna - samodzielne przygotowanie eseju na koniec zajęć lub samodzielne przygotowanie się do egzaminu na podstawie warsztatów oraz lektur


Udział w wykładzie: 30 godz.

Przygotowanie do egzaminu: 5 godz.

Samodzielna analiza materiałów źródłowych: 25 godz.

Konsultacje:15 godz.



Type of subject:

obligatory

(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

(in Polish) nie dotyczy

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)