Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:
1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.
2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.
3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .
6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.
10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.
11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.
12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?
13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.
14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.
15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.
16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.
|