Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wykłady z HFNiW: Filozofia o przyjemności WF-FI-123-WMSFHF-P21
Wykład monograficzny (WYK_MON) Semestr letni 2021/22

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: 30
Zaliczenie: Egzaminacyjny
Literatura:

1. W. B. Zieliński, Przyjemność jako źródło wspólnoty

2. A. Lowen, Przyjemność : kreatywne podejście do życia

3. P. Bloom, Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy?

4. Przyjemność „instant” w formatach rozrywkowych z perspektywy procesów poznawczych i emocjonalnych, red. Urszula Woźniak.

5. Homo, qui sentit : ból i przyjemność w średniowiecznej kulturze Wschodu i Zachodu / pod red. Jacka Banaszkiewicza i Kazimierza Ilskiego

6. Przyjemność w kulturze epoki rozumu / pod red. Teresy Kostkiewiczowej.

7. K. Kekes, Enjoyment : the moral significance of styles of life

9. Archibald D. Hart, Thrilled to death : how the endless pursuit of pleasure is leaving us numb

10. B. Levin, Enthusiasms

11. O rozkoszach wszelakich... : od przyjemności do ekstazy w kontekstach kultury / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk, Magdaleny Sztandary ; Uniwersytet Opolski.

12. Platon, Fileb

13. P. Martin, Seks, narkotyki i czekolada,

14. K. de Lazari-Radek, Godny pożądania stan świadomości : o przyjemności jako wartości ostatecznej

15. M. Smolak, Peri hēdonēs czyli O przyjemności w Etyce nikomachejskiej (VII 11-14) Arystotelesa : studium egzegetyczne

Efekty uczenia się:

Absolwent zna i rozumie zaawansowane idee i argumenty wybranych autorów filozoficznych oraz metody interpretacji tekstu filozoficznego. Dodatkowo, zna i rozumie specyfikę przedmiotową i metodologiczną filozofii oraz podstawowe metody badawcze i strategie argumentacyjne właściwe dla głównych subdyscyplin filozoficznych. Zna i rozumie sposób wykorzystania narzędzi wyszukiwawczych ukierunkowanych na zagadnienia filozoficzne. Absolwent potrafi rekonstruować i konstruować różnego rodzaju argumentacje, odwołując się do podstawowych przesłanek normatywnych danego stanowiska lub do założeń światopoglądowych bądź wyobrażeń kulturowych.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny w postaci testu jednokrotnego wyboru.

50%+1 - 60 = dst

60-67% - dst +

68-80 % - db

81-90 %- db+

91- 100 % - bdb

Zakres tematów:

1. Przyjemność jako proste doświadczenie

2. Przyjemność jako uczucie/emocja

3. Historia przyjemności: Platon, Arystoteles, Epikur

4. Przyjemność jako przekonanie

5. Przyjemność: intencjonalność, subiektywność i świadomość

6. Przyjemność i motywacja

7. Przyjemność w mózgu

8. Hedonizm: psychologiczny i etyczny

9. Przyjemność w kulturze

10. Przyjemność jako cel i wartość

11. Moralność przyjemności

12. Powtórzenie

Metody dydaktyczne:

Metodą dydaktycznych zajęć będzie wykład z elementami dyskusji.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 15:00 - 16:30, sala 101
Magdalena Płotka 20/30 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Kampus Wóycickiego Bud. 23
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-5 (2025-02-26)