1. Biotechnologia na co dzień – rola biotechnologii w produkcji żywności, detergentów, oraz krótka charakterystyka drobnoustrojów biorąca w tym udział;
2. Bakterie, grzyby, cyanobakterie (sinice) jako źródła związków biologicznie czynnych; Rośliny i zwierzęta jako bioreaktory substancji aktywnych biologicznie.
3. Biotransformacje – opracowywanie procesów biotechnologicznych (screening organizmów, warunki hodowli, optymalizacja procesów itp.); Biopolimery syntetyzowane przez mikroorganizmy oraz degradacja polimerów przez mikroorganizmy;
4. Surfaktanty syntetyzowane przez mikroorganizmy – właściwości i zastosowanie; Probiotyki w żywności, kosmetykach, lekach.
5. Organizmy genetycznie modyfikowane (rośliny, zwierzęta i mikroorganizmy genetycznie modyfikowane, mechanizmy transformacji, cele transformacji) i żywność GM.
6. Biogaz (z odpadów rolniczych, z osadów ściekowych i wysypisk); Biopaliwa (oleje roślinne, biodisel, bioalkohole); Bioodpady i sposoby ich wykorzystywania (bioutylizacja) – systemy kompostowania
7. Biohydrometalurgia - bioługowanie metali i odzyskiwanie metali; Bioogniwa paliwowe.
8. Oczyszczanie ścieków osadem czynnym – usuwanie azotu; Bioreaktory i złoża z unieruchomioną biomasą w biologicznym oczyszczaniu ścieków; Przydomowe oczyszczalnie ścieków.
9. Oczyszczanie gruntów i ścieków z metali ciężkich i produktów naftowych - biokumulacja przez grzyby mikoryzowe i bakterie; Fitoremediacja.
10. Biosensory w monitoringu zanieczyszczeń środowiska; Testy biodegradacji w ochronie środowiska – organizmy wskaźnikowe.
11. Biologiczne usuwanie odorów przemysłowych i zanieczyszczeń z gazów odlotowych.
12. Biopreparaty w ochronie środowiska rolniczego.
13. Biotechnologia w medycynie – antybiotyki, terapie genowe, wytwarzanie leków itp.; Bakteriofagi i terapie fagowe alternatywą dla antybiotykoterapii;
14. Genomika, proteomika, metabolomika, nanotechnologia, biologia syntetyczna – nowe dziedziny wiedzy XXI wieku – perspektywy i ograniczenia.
15. Kontrowersje wokół biotechnologii - etyczne, społeczne i prawne aspekty biotechnologii.
|