Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016.
2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017.
3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014.
4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992.
5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005.
6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017.
7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020
8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013.
9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov.
|
Efekty uczenia się: |
Student ma rozszerzoną wiedzę na temat problematyki związanej z toksykologią ksenobiotyków.
Student potrafi samodzielnie określić zagrożenia wynikające z kontaktu człowieka z związkami trującymi i szkodliwymi dla zdrowia człowieka.
Student rozumie potrzebę samokształcenia w zakresie skutków zdrowotnych dla człowieka wynikających z kontaktu z substancjami szkodliwymi i trującymi.
ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:
udział w wykładzie: 30 godz.
przygotowanie do egzaminu: 30-90 godz.
Suma godzin (średnio): 120 [120/30(25)=4]
Liczba ECTS: 4
|
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.
Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.
Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.
Dopuszczalne są dwie nieobecności w semestrze.
|
Zakres tematów: |
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia:
1. Omówienie definicji i pojęć wykorzystywanych w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych.
2. Objaśnienie co to są trucizny i przybliżenie ich klasyfikacji.
3. Omówienie czynników wpływających na toksyczność ksenobiotyków.
4. Omówienie klasyfikacji związków toksycznych (ksenobiotyków).
5. Omówienie dróg oddziaływania ksenobiotyków na organizm człowieka.
6. Omówienie zagadnień związanych z biotransformacją związków toksycznych.
7. Omówienie interakcji ksenobiotyków.
8. Omówienie mechanizmów działania poszczególnych grup ksenobiotyków.
9. Omówienie zagadnień związanych z toksykometrią.
10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna.
11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa.
12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności.
13. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiska pracy z elementami higieny pracy.
14. Omówienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem chemicznym i bezpieczeństwem pracy.
15. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa.
16. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania.
|