Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kuchnia włoska: historia i kultura WH-F-FW-M-I-3-KWlos
Konwersatorium (KON) Semestr zimowy 2021/22

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Strona zajęć: https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844
Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Wybrane fragmenty następujących pozycji

J. Dickie, Con gusto; Laterza, Bari, 2007

E. Scarpellini, A tavola! Gli italiani in sette pranzi, Laterza, Bari-Roma, 2012

M.Montanari, A. Cappati, La cucina italiana: storia di una cultura

M. Montanari, Il cibo come cultura, Laterza, Bari-Roma, 2007

M. Montanari, Il formaggio con le pere: la storia in un proverbio, Laterza 2008

M. Montanari, L'identità italiana in cucina, Laterza 2010

A. Boscolo, L. Masi, Kuchnia Dantego, Nisza 2016.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocene niedostateczna: F1_W17,

F1_U08,

F1_K05,

Student nie ma poglebionej swiadomosci ewolucji jezyka, nie posiada umiejetnosci konstruowania wypowiedzi ustnej w jezyku wloskim w formach przewidzianych dla dyskursu naukowego na poziomie B2, nie wykazuje aktywnego udzialu w zyciu kulturalnym i naukowym (F1_K05),

Na ocene dostateczna:

Student posiada dostatecznie rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji, którą potrafi ująć w przypisane do dyskursu naukowego formy pisemne F1_U08,.

Na ocene dobra:

Student posiada dobrze rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji (F2 _K06)

Na ocene bardzo dobra:

Student posiada znakomicie rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji (F1_W17)

Zakres tematów:

1. Una cucina cittadina

2. Spaghetti all'araba: l'origine della pasta

3. A tavola con le spezie

4. La pizza napoletana: un amore difficile

5. La rivoluzione di Artusi

6. Spaghetti with meatballs: la cucina degli emigranti

7. Futurismo e cucina

8. Cucina a Bologna

9. Cucina Toscana

10. Cucina del Lazio

11. Riso e risotti

12. Olio d'oliva

13. Salumi e formaggi

14. Vino

15. Zaliczenie

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 9:45 - 11:15, sala e-learning
Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi 17/25 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
e-learning
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-1 (2024-05-13)