Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Jakość i bezpieczeństwo żywności WF-OB-JAKZ
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2022/23

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: 15
Zaliczenie: Egzaminacyjny
MS Teams: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YTEyNjZkYWUtYTdkZS00ZmJiLWI2OGMtODlhMTExYTczZDc4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d

Literatura:

1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016

2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992

3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa

4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007

5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013

6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020

7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu

8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl

9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl

Efekty uczenia się:

Student ma rozszerzoną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jej kontroli.

Student potrafi zidentyfikować rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz skutki przez nie wywoływane u człowieka.

Student rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczność dalszego

samokształcenia w tym zakresie.

Student potrafi przedstawić podstawowe informacje na temat postępowania z żywnością.

Student ma umiejętność odczytywania ze zrozumieniem informacji zamieszczanych na etykietach żywności.

ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w wykładzie: 30 godz.

przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2]

Liczba ECTS: 2

Metody i kryteria oceniania:

Weryfikacja efektów kształcenia to egzamin pisemny oraz cząstkowe opracowania pisemne po zakończeniu danego obszaru tematycznego.

Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych.

Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena.

Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach.

Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach.

Zakres tematów:

Wykłady obejmujące następujące zagadnienia:

1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności.

2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi.

3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym .

6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym.

10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod.

11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka.

12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności?

13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej.

14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety.

15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności.

16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów.

Metody dydaktyczne:

Wykład z możliwością zadawania pytać i inicjowania dyskusji na poruszane tematy.

EW - opracowanie pisemne zadanego obszaru tematycznego

EUK - udział w dyskusji

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 9:45 - 11:15, sala 1540
Katarzyna Góralczyk 8/15 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Kampus Wóycickiego Bud. 15
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-5 (2025-02-26)