Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie innowacjami w organizacji WSE-SO-ZIwO
Wykład (WYK) Semestr letni 2022/23

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: 8
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
MS Teams: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3apwOqoEChS8yTIVLWN_q9N5hPDenYHii1yBN_nXG8X5E1%40thread.tacv2/conversations?groupId=8fe22f9f-7cc1-4924-afd1-8bda56958929&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3
Literatura:

Literatura podstawowa:

Baruk J., 2006, Zarządzanie wiedzą i innowacjami, Wyd. A. Marszałek, Poznań.

Drucker P.F., 2002, Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, PWE, Warszawa.

Griffin R., 2004, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa.

Janasz W., Kozioł-Nadolna K., 2011, Innowacje w organizacji, PWN, Warszawa.

Bojewska B., 2009, Zarządzanie innowacjami jako źródło przedsiębiorczości małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce, SGH, Warszawa.

Musiał G., 2018, Schumpeter – Lange – Galbraith. Innowacje w teorii i praktyce, "Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach", nr 362, s. 40-58.

Stroińska E., 2016, Społeczno-kulturowe uwarunkowania innowacji w organizacji, "Management Forum" tom 4, nr 2, s. 17-23.

Janasz, W., 2012, Determinanty kształtowania innowacji organizacji, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego", 703. Ekonomiczne Problemy Usług, 88, 741–753.

Żołnierski A., Kultura organizacyjna i innowacyjność. Wyniki badania beneficjentów Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, Warszawa 2017.

Kozioł K., 2008, Modele procesu innowacyjnego w przedsiębiorstwie w Wielkopolsce w latach 1994-2006, "Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania", Uniwersytet Szczeciński, nr 6 Zarządzanie wartością przedsiębiorstwa, s. 533-544.

Literatura uzupełniająca:

Schumpeter J.A., 1960, Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa.

Zakres tematów:

1. Przedsiębiorczość i jej rola w społeczeństwie.

2. Zmiany w organizacjach: charakter, przyczyny, obszary.

3. Pojęcie innowacji i ich rodzaje. Wybrane ujęcia teoretyczne.

4. Istota innowacji.

5. Rola innowacji w rozwoju organizacji.

6. Organizacja i jej innowacyjność. Organizacje innowacyjne i nieinnowacyjne.

7. Determinanty innowacyjności organizacji.

8. Kultura organizacyjna a innowacyjność.

9. Proces innowacyjny w organizacji - modele.

10. Modele zarządzania innowacjami - klasyfikacja.

11. Wspieranie innowacji w organizacjach.

12. Wyzwania organizacji innowacyjnych.

13. Innowacje organizacyjne.

14. Innowacje społeczne.

15. Zaliczenie: prezentacja prac końcowych i przedstawienie wniosków, podsumowanie zajęć.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda środa, 11:30 - 13:00, sala e-learning
Magdalena Markocka 7/8 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
e-learning
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)