Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kuchnia włoska: historia i kultura WH-F-FW-M-I-3-KWlos
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2023/24

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Strona zajęć: https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844
Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Wybrane fragmenty następujących pozycji

J. Dickie, Con gusto; Laterza, Bari, 2007

E. Scarpellini, A tavola! Gli italiani in sette pranzi, Laterza, Bari-Roma, 2012

M.Montanari, A. Cappati, La cucina italiana: storia di una cultura

M. Montanari, Il cibo come cultura, Laterza, Bari-Roma, 2007

M. Montanari, Il formaggio con le pere: la storia in un proverbio, Laterza 2008

M. Montanari, L'identità italiana in cucina, Laterza 2010

A. Boscolo, L. Masi, Kuchnia Dantego, Nisza 2016.

Metody i kryteria oceniania:

Dr Bellifemine:

W ósmej lekcji sprawdzone zostaną umiejętności nabyte podczas kursu za pomocą pisemnego testu.Egzamin pisemny polega na rozwiązaniu testu. Dla każdego pytania student musi wybrać jedną z czterech możliwych odpowiedzi, przy czym tylko jedna jest poprawna. Pytania pisemne są sformułowane w taki sposób, aby ocenić zarówno stopień zrozumienia teoretycznych pojęć, jak i zdolność do logicznego myślenia, wykorzystując te pojęcia.

Dr Masi:

Ocena ciągła. Ocena końcowa drugiej części semestru wynika z średni ocen prac domowych, które studenci wykonują regularnie w ciągu tygodnia. Wynik bierze pod uwagę też obecność i aktywność na zajęciach, według tych procentach:

- nieterminowość w oddawaniu prac: - 20% oceny za pojedynczą prace

- aktywność na zajęciach: + 10% do oceny końcowej

- obecność: + 10% do oceny końcowej

Zakres tematów:

1. Una cucina cittadina

2. Spaghetti all'araba: l'origine della pasta

3. A tavola con le spezie

4. La pizza napoletana: un amore difficile

5. La rivoluzione di Artusi

6. Spaghetti with meatballs: la cucina degli emigranti

7. Futurismo e cucina

8. Cucina a Bologna

9. Cucina Toscana

10. Cucina del Lazio

11. Riso e risotti

12. Olio d'oliva

13. Salumi e formaggi

14. Vino

15. Zaliczenie

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 15:00 - 16:30, sala 329
Leonardo Masi, Onofrio Bellifemine 29/50 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Kampus Dewajtis Łącznik
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-5 (2025-02-26)