Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WB-BI-24-13lab
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Wydział Biologii i Nauk o Środowisku
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

nauki biologiczne

Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

Efekty uczenia się: BI1_U01,BI1_U09,BI1_K01


Wymagania wstępne:

podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii ogólnej i biochemii

Skrócony opis:

Cele przedmiotu: Studenci zapoznają się z morfologią i systematyką takich mikroorganizmów jak bakterie i grzyby. Poznają podstawowe techniki pracy w laboratorium mikrobiologicznym.

Pełny opis:

Program ćwiczeń:

1. Regulamin laboratorium mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Poznanie sposobów przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metod hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych.

2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba). Metody posiewu na stałe podłoże.

3. Obserwacje mikroskopowe mikroorganizmów w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur.

4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty przyżyciowe i utrwalone).

5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone).

6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i fermentacyjnych u bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową.

7. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych stosowanych przy oznaczania bakterii chorobotwórczych. Demonstracja postulaów Kocha.

8. Wykrywanie bakterii w wybranych produktach żywnościowych

9. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów.

10. Wzajemne oddziaływania pomiędzy mikroorganizmami - typy oddziaływania pośredniego.

11. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową.

12. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków.

13. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha.

14. Kolokwium końcowe.

15. Kolokwium poprawkowe.

Metody oceny: kolokwium pisemne (połączenie testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiu brakującego tekstu i odpowiedzi na pytania)

Literatura:

Literatura podstawowa:

Różalski A. -Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007 r.

Literatura uzupełniająca:

Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. - Mikrobiologia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2019

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy:

Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne

Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych

Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym

Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności:

Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium

mikrobiologicznym

Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

Efekty przedmiotowe z zakresu kompetencji społecznych:

Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7)

aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.

udział w wykładzie 30

udział w ćwiczeniach 45

przygotowanie do ćwiczeń 5

czas na napisanie sprawozdania 15

przygotowanie do kolokwium 15

przygotowanie do egzaminu 20

SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4

liczba ECTS:4

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza (3-4)

ocena 2 (ndst): student nie ma wiedzy w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w bardzo ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

ocena 3 (dst): student ma ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

ocena 4 (db): student ma dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

ocena 5 (bdb): student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna bardzo dobrze podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Umiejętności (EK 5-6)

ocena 2 (ndst): student posługuje się w znacznie ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z dużą trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

ocena 3 (dst): student posługuje się w ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

ocena 4 (db): student potrafi właściwie posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie dobre wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie bardzo dobrze wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

Kompetencje (EK 7)

ocena 2 (ndst): student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

ocena 3 (dst): student potrafi w ograniczonym stopniu współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

ocena 4 (db): student potrafi dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

Na ocenę końcową z laboratorium składają się: ocena z zajęć i ocena z kolokwium pisemnego.

Przy ocenie końcowej będzie brane pod uwagę:

1. przygotowanie sprawozdania po każdym zakończonym doświadczeniu (1- 5 pkt. za każde sprawozdanie). Przy oddawaniu sprawozdania z opóźnieniem utrata części punktów

2. ocena z kolokwium (kolokwium pisemne) 0-30 pkt.; 16-18 pkt - 3,0; 19-21pkt. - 3,5; 22-24 pkt. - 4,0; 25-27 pkt. - 4,5; 28-30 pkt. - 5,0

Dopuszczalna jest jedna nieusprawiedliwiona nieobecność

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Magdalena Modrzejewska-Balcerek, Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)