Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WB-BI-24-13lab |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Wydział Biologii i Nauk o Środowisku |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | Efekty uczenia się: BI1_U01,BI1_U09,BI1_K01 |
Wymagania wstępne: | podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii ogólnej i biochemii |
Skrócony opis: |
Cele przedmiotu: Studenci zapoznają się z morfologią i systematyką takich mikroorganizmów jak bakterie i grzyby. Poznają podstawowe techniki pracy w laboratorium mikrobiologicznym. |
Pełny opis: |
Program ćwiczeń: 1. Regulamin laboratorium mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Poznanie sposobów przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metod hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych. 2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba). Metody posiewu na stałe podłoże. 3. Obserwacje mikroskopowe mikroorganizmów w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur. 4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty przyżyciowe i utrwalone). 5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone). 6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i fermentacyjnych u bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową. 7. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych stosowanych przy oznaczania bakterii chorobotwórczych. Demonstracja postulaów Kocha. 8. Wykrywanie bakterii w wybranych produktach żywnościowych 9. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów. 10. Wzajemne oddziaływania pomiędzy mikroorganizmami - typy oddziaływania pośredniego. 11. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową. 12. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków. 13. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha. 14. Kolokwium końcowe. 15. Kolokwium poprawkowe. Metody oceny: kolokwium pisemne (połączenie testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiu brakującego tekstu i odpowiedzi na pytania) |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Różalski A. -Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007 r. Literatura uzupełniająca: Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R. - Mikrobiologia - krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2019 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy: Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności: Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego Efekty przedmiotowe z zakresu kompetencji społecznych: Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7) aktywność studenta nakład pracy studenta w godz. udział w wykładzie 30 udział w ćwiczeniach 45 przygotowanie do ćwiczeń 5 czas na napisanie sprawozdania 15 przygotowanie do kolokwium 15 przygotowanie do egzaminu 20 SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4 liczba ECTS:4 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza (3-4) ocena 2 (ndst): student nie ma wiedzy w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w bardzo ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym ocena 3 (dst): student ma ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna w ograniczonym stopniu podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym ocena 4 (db): student ma dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym ocena 5 (bdb): student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym, zna bardzo dobrze podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym Umiejętności (EK 5-6) ocena 2 (ndst): student posługuje się w znacznie ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z dużą trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego ocena 3 (dst): student posługuje się w ograniczonym stopniu podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, z trudnością wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego ocena 4 (db): student potrafi właściwie posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie dobre wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze posługiwać się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym, umie bardzo dobrze wykonywać w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego Kompetencje (EK 7) ocena 2 (ndst): student nie potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role ocena 3 (dst): student potrafi w ograniczonym stopniu współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role ocena 4 (db): student potrafi dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role ocena 5 (bdb): student potrafi bardzo dobrze współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role Na ocenę końcową z laboratorium składają się: ocena z zajęć i ocena z kolokwium pisemnego. Przy ocenie końcowej będzie brane pod uwagę: 1. przygotowanie sprawozdania po każdym zakończonym doświadczeniu (1- 5 pkt. za każde sprawozdanie). Przy oddawaniu sprawozdania z opóźnieniem utrata części punktów 2. ocena z kolokwium (kolokwium pisemne) 0-30 pkt.; 16-18 pkt - 3,0; 19-21pkt. - 3,5; 22-24 pkt. - 4,0; 25-27 pkt. - 4,5; 28-30 pkt. - 5,0 Dopuszczalna jest jedna nieusprawiedliwiona nieobecność |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Prowadzący grup: | Magdalena Modrzejewska-Balcerek, Elżbieta Popowska-Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.