Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Health Assessment of Agricultural Workers: Farmers and Farm Families

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WF-OB-ROBSONHeal-ER
Kod Erasmus / ISCED: 07.2 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Health Assessment of Agricultural Workers: Farmers and Farm Families
Jednostka: Instytut Ekologii i Bioetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Poziom przedmiotu:

zaawansowany

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

OB2_W02

OB2_W09

OB2_W12

OB2_U01

OB2_U09

OB2_U13

OB2_K01

Skrócony opis:

This course is designed to provide basic health assessment of agricultural workers. The class will give basic knowledge on risk process, identification, dose response, risk characterization and risk management.

Pełny opis:

The course includes

1. Introduction to Risk Assessment; Global Environmental Health

2. Toxicology in Risk Assessment ; The Risk Assessment Process

3. Exposure Assessment - Pest; Agriculture and Risk

4. Occupational Risk Assessment for farmers; Case study: Pesticides and neural health

5. Exposure Pathway: Water and pesticide exposure; Case study: US Ag Health Study

6. Risk Assessment in Children; Infants and pesticides in the diet

7. Ecological Risk Assessment; Case study: Frogs and Triazine Herbicides; Case study: DDT and the birds

8. Exposure Pathway: What is in the food we eat?

9. Framework of Environmental Risk Management

10. Environmental Risk Management how to train farmers

11. Epidemiological study: source of evidence in risk identification in agriculture

12. Health risk assessment US model, European Model

13. Risk Communication: Task in the Risk Management

Does anyone listen?

14. Risk Communication; Case study How to relate to farmers

15. Risk Assessment in Children; Case study: Hazard of pesticide to children

Group paper and presentation

Final Exam

Literatura:

Environmental Risk Assessment, Robson and Toscano, 2007 Jossey Bass and supplemental PDFs from the instructor.

Metody i kryteria oceniania:

Participants will take three short examination, they will also do a group project and presentation on a risk topic of their liking with instructor approval

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)