Kuchnia włoska: historia i kultura
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WH-F-FW-M-I-3-KWlos |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kuchnia włoska: historia i kultura |
Jednostka: | Wydział Nauk Humanistycznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki o kulturze i religii |
Poziom przedmiotu: | średnio-zaawansowany |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | F1_W17 F1_U08 F1_K05 |
Wymagania wstępne: | Znajomość języka włoskiego na poziomie B2, podstawowa wiedza o geografii Włoch. |
Pełny opis: |
Kurs rekonstruuje najważniejsze momenty jednego z najważniejszych czynników tożsamości włoskiej kultury: kuchni. Począwszy od początków włoskiej kultury kulinarnej będą analizowane jej przemiany, ewolucja i charakterystyka. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Absolwent kursu zna podstawową terminologię nauk humanistycznych z zakresu historii kulinarnej Włoch [F1_W17], potrafi dokonać średniozaawansowanej analizy wybranego tworu cywilizacji obszaru kulturowego Włoch, lokując je przy tym w szerszym kontekście historyczno-kulturowym i wykazując zrozumienie różnych etapów rozwoju kuchni włoskiej [F1_U08], jest świadomy przynależności do europejskiego kręgu kulturowego i współodpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego Europy i poszczególnych jej regionów, w szczególności dziedzictwa obszaru kulturowego Włoch w kontekście historii kulinarnej [F1_K05]. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę dostateczną: Student posiada dostatecznie rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji, którą potrafi ująć w przypisane do dyskursu naukowego formy pisemne Na ocenę dobrą: Student posiada dobrze rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji Na ocenę bardzo dobrą: Student posiada znakomicie rozwiniętą umiejętność jasnego i poprawnego formułowania myśli, budowania argumentacji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi, Małgorzata Ślarzyńska | |
Prowadzący grup: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi | |
Strona przedmiotu: | https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Kurs rekonstruuje najważniejsze momenty jednego z najważniejszych czynników tożsamości włoskiej kultury: kuchni. Począwszy od początków włoskiej kultury kulinarnej będą analizowane jej przemiany, ewolucja i charakterystyka. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi, Małgorzata Ślarzyńska, Joanna Zajkowska | |
Prowadzący grup: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi | |
Strona przedmiotu: | https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | OPIS ETCS: 3 punkty (75godzin; 1 punkt ECTS=25 godzin) udial w zajęciach - 30 godz. przygotowanie do kolokwia - 45 godz |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Kurs rekonstruuje najważniejsze momenty jednego z najważniejszych czynników tożsamości włoskiej kultury: kuchni. Począwszy od początków włoskiej kultury kulinarnej będą analizowane jej przemiany, ewolucja i charakterystyka. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi, Małgorzata Ślarzyńska, Joanna Zajkowska | |
Prowadzący grup: | Onofrio Bellifemine, Leonardo Masi | |
Strona przedmiotu: | https://e.uksw.edu.pl/course/view.php?id=15844 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | OPIS ETCS: 3 punkty (75godzin; 1 punkt ECTS=25 godzin) udial w zajęciach - 30 godz. przygotowanie do kolokwia, samodzielna praca w domu - 45 godz |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Kurs rekonstruuje najważniejsze momenty jednego z najważniejszych czynników tożsamości włoskiej kultury: kuchni. Począwszy od początków włoskiej kultury kulinarnej będą analizowane jej przemiany, ewolucja i charakterystyka. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.