Zarządzanie kulturą
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WH-FPZ-I-2-ZarzKult |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie kulturą |
Jednostka: | Wydział Nauk Humanistycznych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | wpisz symbol/symbole efektów kształcenia |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma zapoznać studentów filologii polskiej z podstawową terminologią z zakresu ekonomii kultury, podstawowymi teoriami, a także zwrócić uwagę na kulturę jako część polskiej i europejskiej polityki i gospodarki. |
Pełny opis: |
Zajęcia z zakresu zarządzania kulturą, przemysłów kultury, polityki kulturalnej państwa w wersji podstawowej. Zajęcia mają charakter konwersatoryjny. Prezentują wybrane najciekawsze aspekty zarządzania kulturą, w tym wpływ kultury na rozwój społeczno-gospodarczy ośrodków miejskich. |
Literatura: |
1. Ilczuk D., "Ekonomika kultury", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012 2. Darmowy podręcznik w sieci: J. Hausner, A. Karwińska, J. Purchla, Kultura a rozwój, Narodowe Centrum Kultury, Warszawa 2013 http://www.nck.obserwatoriumkultury.pl/podrecznik.pdf www.unesco.pl www.unesco.com Dodatkowo: 3. Towse R., "Ekonomia kultury. Kompendium", Narodowe Centrum Kultury, Warszawa 2011 4. Throsby D., Ekonomia i kultura. Seria Wydawnicza „Kultura się liczy!”. Narodowe Centrum Kultury, Warszawa 2010. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
WIEDZA: KU1_W07 posiada uporządkowaną wiedzę szczegółową w zakresie upowszechniania kultury, metod i warunków animacji życia kulturalnego i zarządzania kulturą KU1_W15 ma uporządkowaną podstawową wiedzę o zasadach i warunkach organizacyjnych oraz ekonomicznych funkcjonowania instytucji kultury KU1_W16 posiada orientację we współczesnym życiu kulturalnym oraz zna zasady aktywnego i systematycznego w nim uczestnictwa UMIEJĘTNOŚCI: KU1_U01 potrafi korzystać z różnorodnych baz danych (w tym ze spisów bibliograficznych) w celu samodzielnego wyszukiwania literatury przedmiotu jako źródła wiedzy w zakresie nauki o kulturze oraz pokrewnych dyscyplin humanistycznych i społecznych KU1_U02 umie dokonać krytycznej oceny jakości źródła informacji oraz przeprowadzić analizę i ocenę pozyskanej informacji KU1_U04 potrafi opracować wyniki własnych badań i zaprezentować je w formie pisemnej oraz ustnej w sposób dowodzący posiadania umiejętności rozwiązywania problemów w zakresie kulturoznawstwa KU1_U05 umie samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności badawcze, kierując się wskazówkami opiekuna naukowego KOMPETENCJE SPOŁECZNE: KU1_K03 potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz doskonaląc kompetencje i sprawności komunikacyjne KU1_K04 umie nazwać cele podejmowanego zadania oraz ocenić znaczenie i potrzebę zachowania właściwej kolejności wykonywania poszczególnych etapów realizacji zadań |
Metody i kryteria oceniania: |
Weryfikacja efektów kształcenia jest dokonywana w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji społecznych na podstawie obserwacji podczas zajęć oraz na podstawie pracy pisemnej. - na ocenę 3 (dst.): ma podstawową wiedzę z zakresu zarządzania kultury, przygotowuje projekt na poziomie dostatecznym, wyszukuje informacje w sposób podstawowy, posługuje się terminologią za zakresu zarządzania kulturą na poziomie dst. - na ocenę 4 (db.): na poziomie dobrym zna i stosuje terminologię dotyczącą zarządzania kulturą, przygotowuje projekt na poziomie dobrym, ma dobrą orientację z zakresu zarządzania kulturą, umie wyszukiwać i przetwarzać informacje o działaniach kulturalnych, umie na poziomie dobrym przygotować projekt z zakresu zarządzania kulturą. - na ocenę 5 (bdb.): ma bogatą wiedzę z zakresu zarządzania kulturą, potrafi korzystać z różnorodnych źródeł i baz danych, umie wykorzystać i przetworzyć informacje dotyczącą tej tematyki, potrafi napisać projekt bardzo dobrym poziomie, rozumie logikę i zasady prowadzenia działań z zakresu zarządzania kulturą. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.