Warsztaty podstaw przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WM-MA-Z-S1-E6-WPP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warsztaty podstaw przedsiębiorczości |
Jednostka: | Wydział Matematyczno-Przyrodniczy. Szkoła Nauk Ścisłych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | matematyka |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | I2_W01 I2_W02 I2_U09 I2_U11 |
Wymagania wstępne: | Ogólna wiedza ekonomiczna pochodząca z artykułów naukowych, prasy branżowej oglądania wiadomości ekonomicznych, biznesowych. |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma nauczyć praktycznego podejścia do zagadnień związanych z przedsiębiorczością i współpracą w zespole. |
Pełny opis: |
Warsztaty z podstaw przedsiębiorczości mają na celu pokazanie studentom, jak wielu obszarów dotyczy prowadzenie działalności gospodarczej. Mają im uzmysłowić i pokazać, że sam dobry pomysł nie wystarczy aby przetrwać na rynku i z sukcesem prowadzić działalność gospodarczą. Dlatego przedsiębiorca musi myśleć i działać na wielu płaszczyznach jednocześnie |
Literatura: |
Raport o stanie sektora MSP (załączony na moodle) Źelichowska Monika, Ekonomika Przedsiębiorstw, Gliwice 2013 A.Płoszaj, Sieci Instytucji Otoczenia Biznesu, Scholar 2013 B.Filipiak, J.Ruszała, Instytucje otoczenia biznesu, Difin 2009 M.Hryniewicka, Wsparcie dla przedsiębiorstw poprzez Instytucje otoczenia biznesu [w;] J.Węcławski, J.Fila (red) Nowe wyzwania przedsiębiorstw na rynkach finansowych (ISBN: 978-83-7556-779-3), CeDeWu, Warszawa 2015 s.89-110 Uzupełniająca: T.L Wąski (red) Ekonomika przedsiębiorstwa praca zbiorowa, 2010 Tom 1 i 2. J. Engelhardt, Ekonomika przedsiębiorstw praca zbiorowa, CeDeWu, 2011 M.Hryniewicka, Fundusze pożyczkowe i poręczeniowe dla przedsiębiorstw; Myśl Ekonomiczna i Polityczna (ISSN 2081-5913), Warszawa, nr 2/2014 s. 41-81 M.Hryniewicka, Sposoby pozyskiwania kapitału w różnych fazach cyklu życia przedsiębiorstwa, Przedsiębiorczość i Zarządzanie (ISSN:1733-2486), Tom XVI | Zeszyt 8 Część II s. 171–187 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student umie: Dokonać oceny podejmowanych decyzji Przeanalizować korzystne i niekorzystne warunki związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstw Ocenić ryzyko, koszty, zalety i wady podejmowanych decyzji Analizować i wyciągać konkretne wnioski ze znalezionego materiału (opracowań, tabel) Znaleźć potrzebne do analizy dane Student .posiada kompetencje: Współpracy w grupie Krytycznej oceny pojmowanych decyzji Przygotowania pracy zaliczeniowej i przeprowadzenia analizy, oceny możliwości jej wykonania w rzeczywistości Wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce |
Metody i kryteria oceniania: |
Szczegóły zaliczenia znajdują się w każdym cyklu dydaktycznym dzielnie. Ocena 2,0 - Student nie zna podstawowych zagadnień związanych z otoczeniem przedsiębiorstw. Nie rozumie i nie potrafi analizować zjawisk dotyczących sektora przedsiębiorstw, nie posługuje się podstawowymi pojęciami a jego wiedza nie jest uporządkowana. Student zbyt często popełnia błędy, a jego wiedza i umiejętności są na niewystarczającym poziomie merytorycznym. Ocena 3,0 - Student zna podstawowe zagadnienia związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami jednak ta wiedza nie jest uporządkowana. Student często popełnia błędy, a jego wiedza i umiejętności są na dostatecznym poziomie merytorycznym. Ocena 3,5 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami w stopniu zadowalającym. Student popełnia błędy, jednak jego wiedza i umiejętności są na akceptowalnym poziomie merytorycznym. Ocena 4,0 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami w stopniu dobrym. Student może popełniać przy tym nieliczne błędy, jednak jego wiedza i umiejętności są na odpowiednim poziomie merytorycznym Ocena 4,5 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, posługuje się podstawowymi pojęciami na wysokim poziomie. Student rzadko popełnia błędy. Jego wiedza i umiejętności są na wysokim poziomie merytorycznym. Ocena 5,0 - Student zna podstawowe kategorie związane z otoczeniem przedsiębiorstw. Rozumie i analizuje zjawiska dotyczące sektora przedsiębiorstw, oraz bezbłędnie posługuje się podstawowymi pojęciami. Student nie popełnia błędów. Jego wiedza i umiejętności są na bardzo wysokim poziomie merytorycznym W roku akademickim 2020/2021 METODY I KRYTERIA OCENANIA Obecność – 5 pkt za spotkanie (2 następne spotkania) – ocena 0 – 10 pkt Przygotowanie – 0 – 20 pkt prezentacji i przesłanie jej na min. 7 dni roboczych przed prezentacją (poprzedzająca niedziela do 13:00) - lub własnego Planu Biznesowego – 22.03 – tytuł + zakres, 19.04 – gotowy plan Prezentacja – przez każdego uczestnika grupy („równy” podział materiału) – ocena – 0 – 20 pkt Ocena końcowa – suma punktów 5 – 50 pkt 4,5 – 45 pkt 4,0 – 35 do 40 pkt 3,5 – 25 do 30 pkt 3,0 – 15 do 20 pkt |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Kurzydłowska | |
Prowadzący grup: | Anna Kurzydłowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Hryniewicka | |
Prowadzący grup: | Magdalena Hryniewicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Hryniewicka | |
Prowadzący grup: | Magdalena Hryniewicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | Podział ECTS: •uczestnictwo w zajęciach i opracowanie wyników wraz z rekomendacjami, wnioskami, krytyczną oceną projektu 0,5 pkt ECTS •przygotowanie danych do przeprowadzenia analizy wg różnorodnych kryteriów podziału w zależności od wybranego projektu 0,5 ECTS |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Pełny opis: |
Studenci podczas zajęć tworzą projekt grupowy. Studenci realizują projekt "Nasz biznes" wg formatki projektu. Celem zespołu jest stworzenie/wymyślenie przedsiębiorstwa w dowolnym obszarze produkcji/usług. Praca w grupach informacje na moodle. Studenci pracują na załączonej formatce projektu. Po wyborze i określeniu dokładnej specyfikacji produktu określają nazwę firmy, opisują zastosowanie produktu, przeprowadzają analizę SWOT, robią analizę rynku aby sprawdzić czy taki produkt już jest na rynku i pokazują wyniki tej analizy. Ponadto muszą oszacować koszty swojej działalności i obliczyć jednostkowe koszty produkcji tego wyrobu oraz określić marżę. Wszystkie szczegółowe informacje o zasadach przygotowania projektu znajdują się na platformie moodla. Studenci realizują pracę w grupach pod nadzorem wykładowcy. Na prośbę studentów sa uruchamiane dodatkowe konsultacje na MS teams w sprawie wykonania projektu (po wcześniejszym umówieniu się mailem) Wszystkie informacje znajdują się na platformie moodla |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.