Dietetyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WMCM-PG-D |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka |
Jednostka: | Wydział Medyczny. Collegium Medicum |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.50
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki medyczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | Wiedza (W): C.W22; C.W24; C.W25 Umiejętności (U): C.U35; C.U36 |
Skrócony opis: |
Cel modułu: 1. Poznanie znaczenia i roli podstawowych składników pokarmowych zawartych w pożywieniu. 2. Poznanie konsekwencji wynikających z nieprawidłowego żywienia. 3. Dokonywanie oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania z wykorzystaniem metod antropometrycznych i biochemicznych. 4. Wdrażanie ilościowego i jakościowego składu diet dla dorosłych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zależności od stanu i sytuacji zdrowotnej pacjenta. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Podstawowe pojęcia z nauki o żywieniu 2. Zasady racjonalnego żywienia. Normy żywienia i wyżywienia. Zapotrzebowanie energetyczne i na składniki odżywcze w różnych grupach wiekowych i o różnej aktywności fizycznej i płci. 3. Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia. 4. Białko pożywienia jako główny składnik budulcowy organizmu. Źródła pokarmowe, rola w żywieniu człowieka, wartość biologiczna różnych białek. Normy. Białka jako składnik diet w różnych schorzeniach. 5. Węglowodany pożywienia jako główny składnik energetyczny organizmu. Źródła pokarmowe, rola w żywieniu węglowodanów i błonnika pokarmowego. Produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym i ich znaczenie w leczeniu schorzeń metabolicznych. Wpływ glikemii poposiłkowej na wskaźniki przemian metabolicznych. Węglowodany pokarmowe jako składnik diet w różnych schorzeniach. 6. Tłuszcze pokarmowe budowa, źródło, pochodzenie, działanie w organizmie. Znaczenie dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych z szeregu n-3 i n-6. Wpływ tłuszczów różnego pochodzenia na wskaźniki przemian metabolicznych. Tłuszcze pokarmowe jako składnik diet w różnych schorzeniach. Cholesterol - źródła pokarmowe. 7. Zaburzenia lipidowe i ich konsekwencje zdrowotne. 8. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. 9. Psychologiczne zaburzenia odżywiania. 10. Wybrane zagadnienie z dietetyki. Diety podstawowa i łatwo strawna i ich modyfikacje. Seminaria: 1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu i normy żywieniowe (rodzaje norm, normy zapotrzebowania energetycznego, normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze, normy zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, wodę zalecenia żywieniowe). Obliczanie zapotrzebowania na PPM i CPM. Obliczanie zapotrzebowania na makroskładniki, określanie zapotrzebowania na mikroskładniki. 2. Metody oceny stanu i sposobu odżywienia. Ocena własnego sposobu odżywiania się. 3. Opracowanie zaleceń żywieniowych stosowanych w wybranych chorobach cywilizacyjnych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 4. Biernat J. (red): Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009 5. Ciborowska H, Rudnicka A:Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydanie IV. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014 6. Gajda R., Kołodziejczyk A.: Podstawy żywienia człowieka z zadaniami. MedPharm Polska 2019 7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 Literatura uzupełniająca 1. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008 2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: • zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe; • zasady leczenia dietetycznego i powikłania dietoterapii; • rodzaje i zastosowanie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: • oceniać stan odżywienia organizmu z wykorzystaniem metod antropometrycznych, biochemicznych i badania podmiotowego oraz prowadzić poradnictwo w zakresie żywienia; • stosować diety terapeutyczne w wybranych schorzeniach; |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: - 80% obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - uzyskanie co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi z testu pisemnego wielokrotnego - wyboru; Seminarium: - obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - prezentacja materiałów na seminariach przegotowanych w ramach samokształcenia; Samokształcenie: Przygotowanie materiałów edukacyjnych dla pacjenta w zespołach maksymalnie 2-3 osobowych. (prezentacja materiałów na seminariach): 1. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (insulinooporność/ cukrzyca typu II) 2. Postępowanie dietetyczne w nadwadze i otyłości 3. Postępowanie dietetyczne w pierwotnej i wtórnej prewencji niedokrwiennej choroby serca (dieta śródziemnomorska) 4. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym (dieta DASH) 5. Postępowanie dietetyczne w profilaktyce osteoporozy 6. Postępowanie dietetyczne w hipercholesterolemii 7. Postępowanie dietetyczne w niedokrwistości 8. Postępowanie dietetyczne w zakrzepicy 9. Postępowanie dietetyczne w zespołach jelita nadwrażliwego |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Samokształcenie, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Antos | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Antos | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wiśniewska | |
Prowadzący grup: | Anna Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Samokształcenie, 10 godzin
Seminarium, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Antos | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Antos | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie - Zaliczenie Seminarium - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.