Promocja zdrowia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WMCM-PG-PZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Promocja zdrowia |
Jednostka: | Wydział Medyczny. Collegium Medicum |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
LUB
3.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | Wiedza (W): C.W16; C.W17; C.W18 Umiejętności (U): C.U28; C.U29; C.U30; C.U31; C.U32 Kompetencji/postaw społecznych (K): D.K1.; D.K3.; D.K4. |
Skrócony opis: |
Przedmiot pozwala przygotować studenta do identyfikowania potrzeb z zakresu promocji zdrowia (PZ) i edukacji zdrowotnej, planowania i podejmowania skutecznych działań, służących umacnianiu zdrowia w określonych społecznościach oraz dokonywania ewaluacji podjętych działań. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Zdrowie i uwarunkowania zdrowia. 2. Promocja zdrowia i profilaktyka chorób/prewencja – różnice i podobieństwa- różne podejścia i koncepcje. 3. Edukacja zdrowotna - istota, cele i funkcje. Modele edukacji zdrowotnej. Wychowanie zdrowotne. Rola edukacji zdrowotnej w promocji zdrowia. 4. Polityka państwa w zakresie promocji zdrowia. Narodowy Program Zdrowia jako podstawowy element polityki zdrowotnej w Polsce. 5. Projekty i programy promocji zdrowia ŚOZ i ich rozwój w Polsce. Siedliskowe podejście do zdrowia: Zdrowe Miasto, Zdrowe Miejsce Pracy, Szpital Promujący Zdrowie, Szkoła Promująca Zdrowie. 6. Wybrane czynniki stylu życia i zachowania zdrowotne (aktywność fizyczna, sposób odżywiania, palenie tytoniu, picie alkoholu, stres, badania profilaktyczne) i ich wpływ na zdrowie jednostki i populacji. 7. Poradnictwo w pracy pielęgniarki i położnej. 8. Ocena stanu zdrowia dla potrzeb promocji zdrowia. 9. Ocena sytuacji epidemiologicznej (zdrowotnej) populacji w aspekcie procesów społecznych i demograficznych jako podstawa planowania i konstruowania programów promocji zdrowia. Zasady konstruowania programów promocji zdrowia. 10. Efektywność i opłacalność promocji zdrowia oraz wczesnego zapobiegania chorobom. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Andruszkiewicz A., Banaszkiewicz M.: Promocja zdrowia, Tom I, Tom II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008 Literatura uzupełniająca 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie: • zasady promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej; • zasady konstruowania programów promocji zdrowia; • strategie promocji zdrowia o zasięgu lokalnym, krajowym i światowym; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: • oceniać potencjał zdrowotny pacjenta i jego rodziny z wykorzystaniem skal, siatek i pomiarów; • rozpoznawać uwarunkowania zachowań zdrowotnych pacjenta i czynniki ryzyka chorób wynikających ze stylu życia; • dobierać metody i formy profilaktyki i prewencji chorób oraz kształtować zachowania zdrowotne różnych grup społecznych; • uczyć pacjenta samokontroli stanu zdrowia; • opracowywać i wdrażać indywidualne programy promocji zdrowia pacjentów, rodzin i grup społecznych; W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: • kierowania się dobrem pacjenta, poszanowania godności i autonomii osób powierzonych opiece, okazywania zrozumienia dla różnic światopoglądowych i kulturowych oraz empatii w relacji z pacjentem i jego rodziną; • samodzielnego i rzetelnego wykonywania zawodu zgodnie z zasadami etyki, w tym przestrzegania wartości i powinności moralnych w opiece nad pacjentem; • ponoszenia odpowiedzialności za wykonywane czynności zawodowe; |
Metody i kryteria oceniania: |
- 80% obecność na zajęciach zgodnie z harmonogramem; - uzyskanie co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi z testu pisemnego jednokrotnego wyboru; |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wiśniewska | |
Prowadzący grup: | Anna Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
WT ZP
ZP
ZP
ZP
ŚR ZP
ZP
ZP
ZP
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
Zajęcia praktyczne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Kruk | |
Prowadzący grup: | Edyta Kruk, Natalia Skubisz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot pozwala przygotować studenta do identyfikowania potrzeb z zakresu promocji zdrowia (PZ) i edukacji zdrowotnej, planowania i podejmowania skutecznych działań, służących umacnianiu zdrowia w określonych społecznościach oraz dokonywania ewaluacji podjętych działań. |
|
Pełny opis: |
1. Zdrowie i uwarunkowania zdrowia. 2. Promocja zdrowia i profilaktyka chorób/prewencja – różnice i podobieństwa- różne podejścia i koncepcje. 3. Edukacja zdrowotna - istota, cele i funkcje. Modele edukacji zdrowotnej. Wychowanie zdrowotne. Rola edukacji zdrowotnej w promocji zdrowia. 4. Polityka państwa w zakresie promocji zdrowia. Narodowy Program Zdrowia jako podstawowy element polityki zdrowotnej w Polsce. 5. Projekty i programy promocji zdrowia ŚOZ i ich rozwój w Polsce. Siedliskowe podejście do zdrowia: Zdrowe Miasto, Zdrowe Miejsce Pracy, Szpital Promujący Zdrowie, Szkoła Promująca Zdrowie. 6. Wybrane czynniki stylu życia i zachowania zdrowotne (aktywność fizyczna, sposób odżywiania, palenie tytoniu, picie alkoholu, stres, badania profilaktyczne) i ich wpływ na zdrowie jednostki i populacji. 7. Poradnictwo w pracy pielęgniarki i położnej. 8. Ocena stanu zdrowia dla potrzeb promocji zdrowia. 9. Ocena sytuacji epidemiologicznej (zdrowotnej) populacji w aspekcie procesów społecznych i demograficznych jako podstawa planowania i konstruowania programów promocji zdrowia. Zasady konstruowania programów promocji zdrowia. 10. Efektywność i opłacalność promocji zdrowia oraz wczesnego zapobiegania chorobom. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Andruszkiewicz A., Banaszkiewicz M.: Promocja zdrowia, Tom I, Tom II. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008 Literatura uzupełniająca 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T.3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009 2. Jarosz M. (red): „Praktyczny podręcznik dietetyki” IŻŻ, Ministerstwo Zdrowia, 2007-2011 3. Jarosz M. (red.): Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
ZP
CW
CW
CW
WT ŚR CZ ZP
ZP
ZP
ZP
CW
CW
CW
PT ZP
ZP
ZP
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
Zajęcia praktyczne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Sadowska | |
Prowadzący grup: | Monika Sadowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT CW
CW
CW
CW
CW
CW
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
Zajęcia praktyczne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Sadowska | |
Prowadzący grup: | Piotr Milerski, Mateusz Ordon, Monika Sadowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-02-16 - 2026-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Samokształcenie, 10 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Sadowska | |
Prowadzący grup: | Monika Sadowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie Samokształcenie - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.