Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WSE-EK-Prz
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0311) Ekonomia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość
Jednostka: Wydział Społeczno-Ekonomiczny
Grupy: Przedmioty obligatoryjne 1 rok ekonomia
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

wpisz symbol/symbole efektów kształcenia

Skrócony opis:

Celem zajęć jest charakterystyka działań przedsiębiorczych i ich uwarunkowań, określenie sposobu działań przedsiębiorcy i przedsiębiorstwa, poznanie środków i sposobów wspomagania przedsiębiorczości i przedsiębiorstw oraz przedstawienie zasad podejmowania działalności gospodarczej w ramach przedsiębiorstwa. Istotna uwaga zostanie zwrócona na istotę biznes planu jako podstawowego narzędzia niezbędnego w uruchamianiu i prowadzeniu działalności gospodarczej.

Pełny opis:

Podczas kursu podejmowana jest problematyka kluczowych zagadnień z zakresu problematyki przedsiębiorczości w kontekście prowadzonej lub planowanej działalności gospodarczej. W ramach tej problematyki uwzględnione są również zagadnienia przeprowadzanych analiz rynku, strategii marketingowych, promocji i reklamy, nowoczesnych technik marketingu stosowanych w Internecie, analiz ekonomicznych, opracowania załączników do biznes planu, wnioskowania o zewnętrzne finansowanie projektów inwestycyjnych i utrzymania działalności bieżącej, przeprowadzania analiz strategicznych, SWOT, metod restrukturyzacji podmiotów gospodarczych, wyboru i realizacji przeprowadzania, kontynuowania realizowanych procesów gospodarczych, w tym przedsięwzięć inwestycyjnych i rozwojowych, negocjacji warunków zawierania transakcji z kontrahentami do których skierowany jest opracowany biznes plan. Kluczowe zagadnienia przedmiotu: wprowadzenie do przedsiębiorczości, istota przedsiębiorczości, specyfika zarządzania przedsiębiorstwami typu small biznes, wybrane formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstwa, pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe, podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej, zatrudnianie i wynagradzanie pracowników, procedura zakładania przedsiębiorstwa, przedsiębiorczość a zatrudnienie, przedsiębiorczość a innowacje, organizacja systemu finansowo-księgowego, źródła finansowania działalności gospodarczej bieżącej i inwestycyjnej, biznes plan – przyczyny tworzenia, funkcje i formy, międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości, czy i jak wspierać przedsiębiorczość?, omówienie przykładów przedsiębiorczości i przedsiębiorców w Polsce i na świecie. Podczas zajęć poruszane są zarówno kwestie teoretyczne, odnoszące się do procedury założenia i prowadzenia własnej firmy, jak również problemy praktyczne, przedstawiające przykłady przedsiębiorczości.

Literatura:

Godlewska-Majkowska H. (red.), Przedsiębiorczość. Jak założyć i prowadzić własną firmę?, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2009

Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2010

Ciechan-Kujawa M., Biznes plan standardy i praktyka, TNOIK, Toruń 2007

Markowski W., ABC small businessu, Marcus, Łódź 2015

Duncan K., Start jak uruchomić własną firmę, Wolters Kluwer, Warszawa 2009

Akty prawne regulujące prowadzenie działalności gospodarczej oraz zakładania firm

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Wyposażenie studentów w wiedzę, kompetencje i umiejętności niezbędne dla oceny mikro- i makroekonomicznych efektów aktywności przedsiębiorczej i dokonywania porównań krajowych i międzynarodowych.

Wiedza:

EK2_W03:

1. Student zna źródła danych wykorzystywanych w analizie analizy długofalowych trendów rozwoju przedsiębiorczości,

2. Zna metody analizy związków między aktywnością przedsiębiorczą a poziomem rozwoju gospodarczego,

3. Zna zasady konstruowania wskaźników przedsiębiorczości, swobody prowadzenia działalności gospodarczej i konkurencyjności stosowanych w porównaniach międzynarodowych.

EK2_W05:

1. Student zna teoretyczne podstawy polityki w zakresie przedsiębiorczości i innowacyjności na różnych etapach rozwoju gospodarczego,

2. Zna teoretyczne koncepcje dotyczące wykorzystania aktywności przedsiębiorczej do walki z bezrobociem,

3. Zna podstawowe koncepcje dotyczące roli kapitału zagranicznego dla krajów przyjmujących, a zwłaszcza dla sektora MŚP.

Umiejętności:

EK2_U04:

1. Student potrafi dokonać analizy porównawczej w skali międzynarodowej związków między rozwojem przedsiębiorczości a otoczeniem instytucjonalnymi prowadzenia biznesu,

2. Potrafi dokonać analizy związku między innowacyjnością a sukcesem w biznesie,

3. Potrafi przeprowadzić analizę porównawczą poziomu aktywności przedsiębiorczej w Polsce na tle innych krajów Europy i Świata.

EK2_U05:

1. Student potrafi dokonać oceny zmian otoczenia zewnętrznego i określonych instrumentów polityki gospodarczej na funkcjonowanie sektora MŚP,

2. Potrafi wykazać zróżnicowaną skuteczność instrumentów polityki gospodarczej stymulujących przedsiębiorczość, w zależności od poziomu rozwoju gospodarczego i uwarunkowań kulturowych.

Kompetencje społeczne:

EK2_K04:

1. Student zna specyfikę przedsiębiorczości i barier w tej dziedzinie w różnych krajach,

2. Rozumie różnice motywów podejmowania działalności gospodarczej w zależności od stadium rozwoju gospodarczego,

3. Rozumie wpływ tradycji, zwyczajów, kultury na decyzje przedsiębiorcze w różnych krajach.

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z zajęć konwersatorium.

98-100 punktów uprawniają do oceny końcowej 5,0

93-97 punktów uprawniają do oceny końcowej 4,5

83-92 punkty uprawniają do oceny końcowej 4,0

77-82 punkty uprawniają do oceny końcowej 3,5

70-76 punkty uprawniają do oceny końcowej 3,0

Uzyskana przez studenta liczba punktów w całym kursie kształcenia przedmiotu poniżej 70 może oznaczać niezaliczone ćwiczenia.

Praktyki zawodowe:

Podczas praktyk zawodowych student powinien wykorzystywać poznaną wiedzę z zakresu problematyki przedmiotu. Rodzaj podmiotu gospodarczego i instytucji, zakresu obowiązków, realizowanych czynności, powierzonych studentowi zadań do realizacji podczas praktyki zawodowej powinien być skorelowany w kluczowych kwestiach z problematyką przedmiotu.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin, 101 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Prokopowicz
Prowadzący grup: Dariusz Prokopowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin, 134 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Prokopowicz
Prowadzący grup: Dariusz Prokopowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin, 88 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Dariusz Prokopowicz
Prowadzący grup: Dariusz Prokopowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)