Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WB-BI-24-13
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Wydział Biologii i Nauk o Środowisku
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

nauki biologiczne

Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

Efekty uczenia się: BI1_W01, BI1_W04,BI1_W05,BI1_W07

Wymagania wstępne:

Wymagania wstępne: podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii ogólnej i biochemii

Skrócony opis:

Poziom przedmiotu:podstawowy

Cele przedmiotu:

Celem jest zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami wzrostu, oceny i klasyfikacji mikroorganizmów, opisem mikrobiologicznych form życia, wykorzystaniem mikroorganizmów i ich rolą w biotechnologii, ochronie środowiska oraz wpływem na zdrowie ludzkie. Podczas praktyki laboratoryjnej studenci poznają podstawowe mikrobiologiczne techniki laboratoryjne

Pełny opis:

Treści merytoryczne:

Program wykładów:

1. Procaryota i Eucaryota. Budowa komórki bakteryjnej.

2. Występowanie i budowa wirusów.

3. Grzyby – Systematyka, budowa i znaczenie.

4. Wzrost i odżywianie mikroorganizmów.

5. Oddychanie tlenowe, beztlenowe, fermentacja.

6. Bakterie fototroficzne i chemolitotroficzne.

7. Biotechnologia a mikroorganizmy (produkcja kwasu octowego, antybiotyków,

mikotoksyn, witamin, enzymów)

8. Mikroorganizmy a ochrona roślin – biopreparaty i ich znaczenie w ochronie roślin

9. Rola mikroorganizmów w rozkładzie materii organicznej i obiegu pierwiastków w przyrodzie.

10. Zmienność genetyczna mikroorganizmów i jej znaczenie.

11. Współzależności występujące między mikroorganizmami - oddziaływanie bezpośrednie i pośrednie.

12. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy środowiskiem a mikroorganizmami (rośliny, zwierzęta, siedlisko, ograniczające czynniki środowiska)

13. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska (ścieki, zanieczyszczone grunty)

14. Mikrobiologia żywności – zanieczyszczenie surowców i żywności, zagrożenia zdrowotne.

15. Drobnoustroje chorobotwórcze i ich znaczenie w życiu człowieka, profilaktyka chorób.

Program laboratorium:

1. Regulamin ćwiczeń z mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Sposoby przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metody hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych.

2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba) Metody posiewu na stałe podłoże.

3. Obserwacje mikroskopowe organizmów wyizolowanych w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur.

4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty świeżo przygotowywane i utrwalone).

5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek i kolonii drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone).

6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i proteolitycznych bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową.

7. Omówienie otrzymanych wyników aktywności enzymatycznej bakterii. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych oznaczania bakterii chorobotwórczych.

8. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów.

9. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami – typy oddziaływania pośredniego.

10. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową.

11. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków.

12. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha.

13. Transformacja u bakterii – wysiew transformowanych i kontrolnych bakterii na pożywkę stałą

14. Transformacja u bakterii cd. – omówienie wyników

15. Kolokwium końcowe.

Metody oceny: egzamin pisemny polegający na uzupełnianiu brakującego testu i udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania

Literatura:

Literatura podstawowa:

Błaszczyk M.K. - Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa 2019

Kunicki-Goldfinger W.J.H. - Życie bakteriii, PWN, Warszawa 2007

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. - Mikrobiologia techniczna t. 1 i 2, PWN, Warszawa 2019

Salyers A.A., Whitt D.D. - Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko, PWN, Warszawa 2012

Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2008

Baj J., Markiewicz Z. red. - Biologia molekularna bakterii, PWN, Warszawa 2012

Literatura uzupełniająca:

Alberts B., Bray D., Hopkin K., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P. – Podstawy biologii komórki t. 2 - PWN, Warszawa 2016 r.

Błaszczyk M.K. - Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2009

Klimiuk E., Łebkowska M. - Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2008

Ratledge C., Kristiansen B. - Podstawy biotechnologiii, PWN, Warszawa 2019

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy:

Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne

Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych

Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym

Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności:

Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium

mikrobiologicznym

Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego

Kompetencje:

Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7)

aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.

udział w wykładzie 30

udział w ćwiczeniach 45

przygotowanie do ćwiczeń 5

czas na napisanie sprawozdania 15

przygotowanie do kolokwium 15

przygotowanie do egzaminu 20

SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4

liczba ECTS:4

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza (EK 1-2)

ocena 2 (ndst): student nie rozumie podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, ma bardzo ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,

ocena 3 (dost): student rozumie w ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada ograniczoną wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,

ocena 4 (db): student zna w pełni podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada średnią wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,

ocena 5 (bdb): posiada pełną wiedzę na temat podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, zna w pełni podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych,

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć w laboratorium. Egzamin pisemny będzie połączeniem testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiem brakującego tekstu i odpowiedziami na pytania.

Ocena z egzaminu: 1-50 pkt (26-30 pkt. - 3,0; 31-35 pkt. - 3,5; 36-40 pkt. - 4,0; 41-45 pkt. - 4,5; 46-50 pkt. - 5,0)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzaminacyjny
Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzaminacyjny
Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)