Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WB-BI-24-13 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Wydział Biologii i Nauk o Środowisku |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | Efekty uczenia się: BI1_W01, BI1_W04,BI1_W05,BI1_W07 |
Wymagania wstępne: | Wymagania wstępne: podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii ogólnej i biochemii |
Skrócony opis: |
Poziom przedmiotu:podstawowy Cele przedmiotu: Celem jest zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami wzrostu, oceny i klasyfikacji mikroorganizmów, opisem mikrobiologicznych form życia, wykorzystaniem mikroorganizmów i ich rolą w biotechnologii, ochronie środowiska oraz wpływem na zdrowie ludzkie. Podczas praktyki laboratoryjnej studenci poznają podstawowe mikrobiologiczne techniki laboratoryjne |
Pełny opis: |
Treści merytoryczne: Program wykładów: 1. Procaryota i Eucaryota. Budowa komórki bakteryjnej. 2. Występowanie i budowa wirusów. 3. Grzyby – Systematyka, budowa i znaczenie. 4. Wzrost i odżywianie mikroorganizmów. 5. Oddychanie tlenowe, beztlenowe, fermentacja. 6. Bakterie fototroficzne i chemolitotroficzne. 7. Biotechnologia a mikroorganizmy (produkcja kwasu octowego, antybiotyków, mikotoksyn, witamin, enzymów) 8. Mikroorganizmy a ochrona roślin – biopreparaty i ich znaczenie w ochronie roślin 9. Rola mikroorganizmów w rozkładzie materii organicznej i obiegu pierwiastków w przyrodzie. 10. Zmienność genetyczna mikroorganizmów i jej znaczenie. 11. Współzależności występujące między mikroorganizmami - oddziaływanie bezpośrednie i pośrednie. 12. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy środowiskiem a mikroorganizmami (rośliny, zwierzęta, siedlisko, ograniczające czynniki środowiska) 13. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska (ścieki, zanieczyszczone grunty) 14. Mikrobiologia żywności – zanieczyszczenie surowców i żywności, zagrożenia zdrowotne. 15. Drobnoustroje chorobotwórcze i ich znaczenie w życiu człowieka, profilaktyka chorób. Program laboratorium: 1. Regulamin ćwiczeń z mikrobiologii. Zapoznanie się z podstawowym szkłem i sprzętem mikrobiologicznym oraz sposobami sterylizacji. Sposoby przygotowywania różnego rodzaju podłoży mikrobiologicznych i metody hodowli mikroorganizmów. Sprzęt optyczny stosowany do obserwacji mikrobiologicznych. 2. Izolowanie mikroorganizmów z różnych środowisk naturalnych (woda, gleba) Metody posiewu na stałe podłoże. 3. Obserwacje mikroskopowe organizmów wyizolowanych w preparatach przyżyciowych. Izolowanie czystych kultur. 4. Morfologia bakterii i metody barwienia (preparaty świeżo przygotowywane i utrwalone). 5. Morfologia grzybów mikroskopowych. Obserwacje komórek i kolonii drożdży oraz pleśni (preparaty przyżyciowe i utrwalone). 6. Wykrywanie właściwości oksydoredukcyjnych i proteolitycznych bakterii. Badanie aktywności bakterii związanych z fermentacją mlekową. 7. Omówienie otrzymanych wyników aktywności enzymatycznej bakterii. Omówienie szybkich metod biochemicznych i serologicznych oznaczania bakterii chorobotwórczych. 8. Wpływ temperatury i wybranych związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów. 9. Wzajemne oddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami – typy oddziaływania pośredniego. 10. Oznaczanie wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki metodą krążkową i studzienkową. 11. Ścieki i ich oczyszczanie. Analiza sanitarna wody metodą membranową. Analiza mikroskopowa osadu czynnego z oczyszczalni ścieków. 12. Metody oznaczania ilościowego bakterii i grzybów. Analiza mikrobiologiczna powietrza metodą sedymentacyjną Kocha. 13. Transformacja u bakterii – wysiew transformowanych i kontrolnych bakterii na pożywkę stałą 14. Transformacja u bakterii cd. – omówienie wyników 15. Kolokwium końcowe. Metody oceny: egzamin pisemny polegający na uzupełnianiu brakującego testu i udzieleniu odpowiedzi na zadane pytania |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Błaszczyk M.K. - Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa 2019 Kunicki-Goldfinger W.J.H. - Życie bakteriii, PWN, Warszawa 2007 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. - Mikrobiologia techniczna t. 1 i 2, PWN, Warszawa 2019 Salyers A.A., Whitt D.D. - Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko, PWN, Warszawa 2012 Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2008 Baj J., Markiewicz Z. red. - Biologia molekularna bakterii, PWN, Warszawa 2012 Literatura uzupełniająca: Alberts B., Bray D., Hopkin K., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K., Walter P. – Podstawy biologii komórki t. 2 - PWN, Warszawa 2016 r. Błaszczyk M.K. - Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2009 Klimiuk E., Łebkowska M. - Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa 2008 Ratledge C., Kristiansen B. - Podstawy biotechnologiii, PWN, Warszawa 2019 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Efekty przedmiotowe z zakresu wiedzy: Efekt przedmiotowy 1 - student rozumie podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne Efekt przedmiotowy 2 - student zna podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych Efekt przedmiotowy 3 - student ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w laboratorium mikrobiologicznym Efekt przedmiotowy 4 - student zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym Efekty przedmiotowe z zakresu umiejętności: Efekt przedmiotowy 5 - student posługuje się podstawowymi technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w laboratorium mikrobiologicznym Efekt przedmiotowy 6 - student wykonuje w laboratorium proste doświadczenia z mikroorganizmami pod kierunkiem opiekuna naukowego Kompetencje: Efekt przedmiotowy 7 - student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role Efekty przedmiotowe dla wykładu (EK 1-4), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (EK 5-7) aktywność studenta nakład pracy studenta w godz. udział w wykładzie 30 udział w ćwiczeniach 45 przygotowanie do ćwiczeń 5 czas na napisanie sprawozdania 15 przygotowanie do kolokwium 15 przygotowanie do egzaminu 20 SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4 liczba ECTS:4 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza (EK 1-2) ocena 2 (ndst): student nie rozumie podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, ma bardzo ograniczoną wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych, ocena 3 (dost): student rozumie w ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada ograniczoną wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych, ocena 4 (db): student zna w pełni podstawowe zjawiska i procesy mikrobiologiczne, posiada średnią wiedzę na temat podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych, ocena 5 (bdb): posiada pełną wiedzę na temat podstawowych zjawisk i procesów mikrobiologicznych, zna w pełni podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię z zakresu mikrobiologii oraz stosowanych w niej metod badawczych, Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć w laboratorium. Egzamin pisemny będzie połączeniem testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiem brakującego tekstu i odpowiedziami na pytania. Ocena z egzaminu: 1-50 pkt (26-30 pkt. - 3,0; 31-35 pkt. - 3,5; 36-40 pkt. - 4,0; 41-45 pkt. - 4,5; 46-50 pkt. - 5,0) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Popowska-Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | |
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.