Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mykologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WB-BI-EOP-12lab
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mykologia
Jednostka: Wydział Biologii i Nauk o Środowisku
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

Efekty uczenia się:

BI1_U01, BI1_U02 , BI1_K01, BI1_K06

Skrócony opis:

Poziom przedmiotu: podstawowy

Cele przedmiotu: Studenci zapoznają się z morfologią i systematyką grzybów mikroskopijnych i kapeluszowych. Poznają podstawowe techniki pracy w laboratorium mikologicznym.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1-2. Ogólna charakterystyka grzybów – morfologia, rozmnażanie, systematyka

3 - 5. Miejsce i rola grzybów w różnych ekosystemach, wymagania środowiskowe

6-7. Grzyby jako czynnik infekcyjny roślin, zwierząt i ludzi

8. Zastosowanie grzybów w medycynie - grzyby lecznicze i produkcja antybiotyków

9. Grzyby wykorzystywane w produkcji żywności (grzyby w kuchni)

10. Zanieczyszczenia żywności przez grzyby i ich skutki

11. Zagrożenie budynków przez grzyby – niszczenie materiałów, ich ochrona i metody usuwania grzybów

12. Uprawa grzybów jadalnych.

13. Grzyboznawstwo – rozpoznawanie grzybów jadalnych i trujących

14. Grzyby halucynogenne

15. Ochrona grzybów w Polsce

Tematyka ćwiczeń:

1. Regulamin laboratorium mikologii. Zapoznanie się z podstawowym sprzętem. Przygotowanie podłoży do izolowania grzybów.

2-3. Izolowanie i grzybów z gleby. Przygotowanie preparatów i identyfikacja.

4- 5. Izolowanie i identyfikacja grzybów z powierzchni roślin i owoców.

6-7. Badanie zarodnikowania i kiełkowania grzybów. Przygotowywanie zawiesin zarodników.

8 -9. Grzyby owadobójcze - Izolowanie i identyfikacja grzybów metodą owadów pułapkowych.

10-11. Izolowanie i identyfikacja grzybów z powietrza różnych pomieszczeń (metoda sedymentacyjna Kocha i metoda zderzeniowa)

12-13. Zebranie i oznaczanie grzybów kapeluszowych.

14. Kolokwium końcowe

15. Kolokwium poprawkowe

Literatura:

Literatura podstawowa:

Dynowska M., Ejdys E. red. Mikologia laboratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka – Wydaw. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2011

Różalski A. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej cz. 1- teoretyczna - Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2007

Gumińska B. Grzyby i ich oznaczanie –, W. Wojewoda, PWRiL, Warszawa 1985,

Laux H.E. Grzyby lasów i łąk, ogrodów jak je rozpoznawać –Wydaw. Amber Sp. z o.o., Warszawa 2018

Literatura uzupełniająca:

Marcinkowska J. Oznaczanie rodzajów grzybów sensu lato ważnych w fitopatologii – PWRiL, Warszawa 2012

Grzyby - M. Snowarski – Oficyna Wydawnicza, Multico, Warszawa 2010

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Efekt wiedzy:

EP1 - student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu - wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne

EP2 - student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych

Efekty umiejętności:

EP3 - student potrafi stosować techniki i narzędzia badawcze mykologii, przeprowadzać obserwacje oraz wykona w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne

EP4 - student potrafi właściwie dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim; czyta ze zrozumieniem teksty w języku angielskim

Efekty kompetencji społecznych:

EP5 -student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści, uznawania znaczenia wiedzy i w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii

EP6 - student jest gotów do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu

Efekty przedmiotowe dla wykładu (1-2), efekty przedmiotowe dla ćwiczeń (3-6)

aktywność studenta nakład pracy studenta w godz.

udział w wykładzie 30

udział w ćwiczeniach 45

przygotowanie do ćwiczeń 5

czas na napisanie sprawozdania 15

przygotowanie do kolokwium 15

przygotowanie do egzaminu 20

SUMA GODZIN 130/30(25) godz. ≈ 4

liczba ECTS:4

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza (BI1_W01, BI1_W04):

2 (ndst): student nie zna i nie rozumie w zaawansowanym stopniu wybranych faktów, obiektów i złożonych uwarunkowań w mykologii, zna i rozumie w bardzo ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, nie zna i nie rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii mykologicznej oraz ma bardzo ograniczoną znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych

3 (dst.):student zna i rozumie w mało zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, zna i rozumie w ograniczonym stopniu podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w mało zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma ograniczoną znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych

4 (db): student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, dobrze rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma dobrą znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych

5(bdb): student zna i rozumie w bardzo zaawansowanym stopniu wybrane fakty, obiekty i złożone uwarunkowania w mykologii, bardzo dobrze rozumie podstawowe zjawiska i procesy biologiczne, zna i rozumie w bardzo zaawansowanym stopniu podstawowe kategorie pojęciowe i terminologię mykologiczną oraz ma bardzo dobrą znajomość rozwoju mykologii i stosowanych w niej metod badawczych

Umiejętności (BI1_U01, BI1_U02):

2(ndst.) -student nie potrafi stosować podstawowych technik i narzędzi badawczych mykologii, potrafi w bardzo ograniczonym stopniu przeprowadzać obserwacje oraz wykonać terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, nie potrafi właściwie dobrać źródeł i informacji z nich pochodzących, w ograniczonym stopniu rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, z dużym trudem czyta ze zrozumieniem teksty w języku angielskim

3 (dst):student z trudem potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze z mykologii, z trudnością przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub w laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, z trudem dobiera źródła i informacje z nich pochodzące, rozumie w stopniu zadowalającym literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, z trudem czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim

4 (db): student potrafi dobrze stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze mykologii, potrafi dobrze przeprowadzać obserwacje oraz wykonać w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, potrafi dobrze dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, dobrze rozumie literaturę z zakresu mykologii, czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim

5(bdb): student potrafi bardzo dobrze stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze mykologii oraz przeprowadzać obserwacje oraz potrafi bardzo dobrze wykonać w terenie lub laboratorium pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne, potrafi bardzo dobrze dobrać źródła i informacje z nich pochodzące, bardzo dobrze rozumie literaturę z zakresu mykologii w języku polskim, czyta ze zrozumieniem teksty naukowe w języku angielskim

Kompetencje społeczne (BI1_K01, BI1_K06)

2 (ndst): student nie jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, jest gotów w bardzo ograniczonym stopniu do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu

3 (dst): student jest gotów w ograniczonym stopniu do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, student jest gotów w ograniczonym stopniu do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu

4 (db): student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, student jest gotów do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu

5 (bdb): student jest w pełni gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu mykologii, jest bardzo dobrze przygotowany do prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć w laboratorium. Egzamin pisemny będzie połączeniem testu wielokrotnego wyboru, uzupełnianiem brakującego tekstu i odpowiedziami na pytania.

Ocena z egzaminu: 0-30 pkt.; 16-18 pkt - 3,0; 19-21pkt. - 3,5; 22-24 pkt. - 4,0; 25-27 pkt. - 4,5; 28-30 pkt. - 5,0

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 45 godzin, 15 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Elżbieta Popowska-Nowak
Prowadzący grup: Elżbieta Popowska-Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

Wykłady:

udział w wykładzie 15h

przygotowanie do egzaminu 15h

Razem 30h = 1 ECTS


Ćwiczenia:

udział w ćwiczeniach 45h

przygotowanie do ćwiczeń 5

czas na napisanie sprawozdania 15

przygotowanie do kolokwium 15

Razem 90h = 3 ECTS

Typ przedmiotu:

fakultatywny dowolnego wyboru

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)