Biochemia 2
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-BCH2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
07.2
|
Nazwa przedmiotu: | Biochemia 2 |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku Ochrony Środowiska MONITORING |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB1_W08 OB1_W10 OB1_U04 OB1_U05 |
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany chemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. Zostaną omówione wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np. białka czy kwasy nukleinowe. Omówiona zostanie funkcja i znaczenie różnych cząsteczek w przemianach biochemicznych mających zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przedstawione zostaną przykładowe, najistotniejsze szlaki metaboliczne z uwzględnieniem ich umiejscowienia w komórce. |
Pełny opis: |
1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego WUM - pod redakcją A. Tokarza, WUM, Warszawa 2011 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych. Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w ćwiczeniach: 30 godz. przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3] Liczba ECTS: 3 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr. Dopuszczalna absencja na 2 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CW
CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Anna Augustyniuk-Kram, Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego WUM - pod redakcją A. Tokarza, WUM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.