Jakość i bezpieczeństwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-JAKZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(9998) Sustainable development
|
Nazwa przedmiotu: | Jakość i bezpieczeństwo żywności |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Grupa przedmiotów ogólnouczelnianych - Obszar nauk społecznych (studia II stopnia) Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | średnio-zaawansowany |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB2_W02 OB2_W11 OB2_U04 OB2_U08 |
Wymagania wstępne: | Ogólna wiedza o żywności i sposobach odżywnianiu się. |
Skrócony opis: |
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja zanieczyszczeń oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
Pełny opis: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student ma rozszerzoną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i systemów jej kontroli. Student potrafi zidentyfikować rodzaje zanieczyszczeń żywności oraz skutki przez nie wywoływane u człowieka. Student rozumie potrzebę kontroli żywności i konieczność dalszego samokształcenia w tym zakresie. Student potrafi przedstawić podstawowe informacje na temat postępowania z żywnością. Student ma umiejętność odczytywania ze zrozumieniem informacji zamieszczanych na etykietach żywności. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w wykładzie: 30 godz. przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2] Liczba ECTS: 2 |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena. Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach. Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
|
Pełny opis: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 15 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
|
Pełny opis: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 20 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w wykładzie: 30 godz. przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2] Liczba ECTS: 2 |
|
Skrócony opis: |
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
|
Pełny opis: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-01-31 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 20 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3agkpCxXkL-s4gr5axRAqwc7Bllqlg5YHmZu2F6mJod2w1%40thread.tacv2/conversations?groupId=04ccf8f6-7069-4cdd-a9cc-caac6ed1c8aa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w wykładzie: 30 godz. przygotowanie do egzaminu: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2] Liczba ECTS: 2 |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | PO/S2 - obszar nauk społecznych - II stopień |
|
Skrócony opis: |
Żywność to nie tylko właściwości odżywcze, ale również zanieczyszczenia. Zostaną omówione różne rodzaje zanieczyszczenia żywności, tj. zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Przedstawiona zostanie klasyfikacja najczęściej występujących zanieczyszczeń w różnych produktach spożywczych oraz jej wpływ na zdrowie i życie człowieka, a także metody i sposoby kontroli żywności oraz zagadnienia związane z szacowaniem ryzyka zdrowotnego dla człowieka w wyniku występowania różnych zanieczyszczeń. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniem żywności oraz sposobami ich identyfikacji. Zaprezentowane zostaną kryteria oceny żywności wraz z aktami prawnymi je umożliwiającymi. |
|
Pełny opis: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 7. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 8. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 9. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Ogólna wiedza na temat różnych rodzajów żywności i odżywiania. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.