(in Polish) Pracownia magisterska: bezpieczeństwo żywności
General data
Course ID: | WF-OB-LBZ |
Erasmus code / ISCED: |
07.2
|
Course title: | (unknown) |
Name in Polish: | Pracownia magisterska: bezpieczeństwo żywności |
Organizational unit: | Center for Ecology and Ecophilosophy |
Course groups: |
(in Polish) Seminaria magisterskie dla Ochrony Środowiska MONITORING |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0 OR
4.00
(depends on study program)
|
Language: | Polish |
Subject level: | elementary |
Learning outcome code/codes: | enter learning outcome code/codes |
Preliminary Requirements: | (in Polish) Ogólna wiedza biologiczna. |
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) Wiedza: Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności: Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje: Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. Aktywność i zaangażowanie na zajęciach. Wiedza (EW1): Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. EW2: Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności (EU3): Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. EU3: Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje (EK5): Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. EK6: Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Seminarium z możliwością inicjowania dyskusji na tematy interesujące studenta. EW - przygotowanie prezentacji na zadany temat EUK - udział w dyskusji Aktywność i zaangażowanie na zajęciach. Wiedza (EW1): Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. EW2: Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności (EU3): Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. EU3: Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje (EK5): Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. EK6: Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. |
Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)
Time span: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Laboratory, 20 hours, 6 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
credit
Laboratory - credit |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Brak |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Laboratory, 20 hours, 4 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
credit
Laboratory - credit |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Brak |
Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Navigate to timetable
MO PM
TU W TH FR |
Type of class: |
MA Seminar, 30 hours, 6 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
credit
MA Seminar - credit |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Brak |
Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)
Time span: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Navigate to timetable
MO PM
TU W TH FR |
Type of class: |
MA Seminar, 30 hours
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
MA Seminar - graded credit |
|
Type of subject: | obligatory |
|
(in Polish) Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | (in Polish) nie dotyczy |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Brak |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.