Metodyka oznaczania chemicznych zanieczyszczeń żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-METH |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(9998) Sustainable development
|
Nazwa przedmiotu: | Metodyka oznaczania chemicznych zanieczyszczeń żywności |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 2 roku studiów II stopnia magisterskich MONITORING |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3affb0fbcbed1f48cbbf022a81f138c2cb%40thread.tacv2/conversations?groupId=f008660e-3144-4729-b963-62d675b78f9a&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB2_W02 OB2_W11 OB2_U04 OB2_U08 |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza o żywności. |
Skrócony opis: |
Zanieczyszczenia żywności to powszechne zjawisko. Stąd konieczność dysponowania odpowiednimi metodami analitycznymi do oznaczania różnych typów zanieczyszczeń żywności. Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności. Zaprezentowane zostaną kryteria jakie musi spełniać metoda aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. |
Pełny opis: |
Omówione zostaną: 1. Ogóle zasady badania żywności oraz kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniach żywności. 2. Walidacja metod analitycznych i system kontroli jakości pracy laboratorium. 3. Technika chromatografii gazowej oraz omówienie różnych metod detekcji. 4. Technika chromatografii cieczowej wraz z różnymi sposobami detekcji. 5. Metody wykorzystywane w badaniu zawartości metali w żywności. 6. Omówienie innych sposobów kontroli żywności. 7. Badania sensoryczne żywności, omówienie zasad i sposobu przeprowadzania. |
Literatura: |
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005. 2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009. 3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002. 4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001. 5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student ma rozszerzoną wiedzę i podstawowe umiejętności posługiwania się wybranymi technikami pomiarowymi wykorzystywaną w analizie zanieczyszczeń żywności. Student potrafi wytypować właściwą technikę pomiarową do badania wybranej grupy zanieczyszczań żywności. Student potrafi określić kryteria dla metod analitycznych wykorzystywanych w badaniu zanieczyszczeń żywności. Student rozumie dlaczego konieczna jest kontrola bezpieczeństwa żywności i posiada wiedzę kto ją sprawuje w Polsce. Student rozumie, że jeśli to zagadnienie będzie przedmiotem przyszłych zainteresowań konieczne jest dalsze poszerzanie wiedzy i umiejętności w tym obszarze. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w ćwiczeniach: 30 godz. przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 60 [60/30(25)=2] Liczba ECTS: 2 |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność na zajęciach i przygotowanie sprawozdania z wskazanego ćwiczenia. Krótkie ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie z tematyki ćwiczenia. Dopuszcza się 2-ch absencji na ćwiczeniach z koniecznością zaliczenia tematyki indywidualnie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania. |
|
Pełny opis: |
Zaprezentowane techniki: 1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC. 2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria. 3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności. 4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych). 5. Walidacja metod analitycznych. 6. Kontrola jakości pracy laboratorium. 7. Akredytacja laboratoriów badawczych. |
|
Literatura: |
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005. 2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009. 3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002. 4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001. 5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004. |
|
Wymagania wstępne: |
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania. |
|
Pełny opis: |
Zaprezentowane techniki: 1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC. 2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria. 3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności. 4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych). 5. Walidacja metod analitycznych. 6. Kontrola jakości pracy laboratorium. 7. Akredytacja laboratoriów badawczych. |
|
Literatura: |
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005. 2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009. 3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002. 4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001. 5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004. |
|
Wymagania wstępne: |
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-15 - 2024-06-30 |
Przejdź do planu
PN CW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania. |
|
Pełny opis: |
Zaprezentowane techniki: 1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC. 2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria. 3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności. 4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych). 5. Walidacja metod analitycznych. 6. Kontrola jakości pracy laboratorium. 7. Akredytacja laboratoriów badawczych. |
|
Literatura: |
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005. 2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009. 3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002. 4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001. 5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004. |
|
Wymagania wstępne: |
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk, Maciej Sierakowski | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/channel/19%3adGXozwyy3jjz8b4KtLzOAcsunIzmJblYNavknZCuu4E1%40thread.tacv2/Og%25C3%25B3lny?groupId=313a0f19-0884-46cf-9dfc-f7778e6a7d83&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Zostaną przedstawione techniki analityczne wykorzystywane w analizie zanieczyszczeń żywności tj. GC/ECD. GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC, ASA, ICP. Zaprezentowane zostaną również kryteria doboru metod analitycznych aby podczas badania żywności uzyskiwać wiarogodne wyniki odzwierciedlające rzeczywistą zawartość badanych zanieczyszczeń. Zostaną również zaprezentowane zasady i sposoby przeprowadzenia badań sensorycznych oraz możliwości ich zastosowania. |
|
Pełny opis: |
Zaprezentowane techniki: 1. Prezentacja technik chromatograficznych: GC/ECD, GC/MS, GC/FID, GC/NPD, HPLC, LC. 2. Prezentacja technik spektrometrycznych: ASA, ICP, spektrofotometria. 3. Zajęcia praktyczne z doboru właściwej techniki pomiarowej do wybranej grupy zanieczyszczeń żywności. 4. Prezentacja i praktyczne przeprowadzenie badań sensorycznych (organoleptycznych). 5. Walidacja metod analitycznych. 6. Kontrola jakości pracy laboratorium. 7. Akredytacja laboratoriów badawczych. |
|
Literatura: |
1. Podstawy chromatografii - Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2005. 2. Chromatografia gazowa - J. Hepter, Z. Witkiewicz, WNT, Warszawa 2009. 3. Zasady spektroskopowe w chemii analitycznej - A. Cygański, WMT. Warszawa 2002. 4. Walidacja metod analizy chemicznej - J. Pawalczyk, M. Zając, UM Poznań, Poznań 2001. 5. Zapewnienie jakości analiz chemicznych - pod redakcją M. Dobeckiego, IMP, Łódź 2004. |
|
Wymagania wstępne: |
Znajomość podstaw chemii, reakcji chemicznych i ogólnych zasad pracy w laboratorium. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.