Podstawy toksykologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-PTK |
Kod Erasmus / ISCED: |
07.2
|
Nazwa przedmiotu: | Podstawy toksykologii |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 1 roku studiów II stopnia magisterskich |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB2_W12 OB2_U01 OB2_U09 OB2_U13 OB2_K07 |
Wymagania wstępne: | Student powinien podstawowe informacje z zakresu biologii ogólnej, w tym o człowieku. |
Skrócony opis: |
Toksykologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem właściwości czynników fizycznych (np. promieniowanie, hałas), chemicznych (pierwiastki, związki, mieszaniny) i biologicznych (mikotoksyny, substancje naturalne, bakterie, wirusy) w aspekcie ich oddziaływania na organizm człowieka. Toksykologia w ujęciu tradycyjnym definiowana jest jako nauka o truciznach. Ma zostać przybliżone klasyczne ujęcie toksykologii, a także zapoznanie słuchaczy z zasadami oceny i klasyfikacji związków szkodliwych i niebezpiecznych dla człowieka (ksenobiotyków) stanowiących zanieczyszczenie środowiska, a także przedstawić toksykologiczne wartości odniesienia wraz z ich praktycznym zastosowaniem w celu zagwarantowania bezpieczeństwa organizmom żywym, w tym człowiekowi. |
Pełny opis: |
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Definicje wykorzystywane w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych 2. Co to są trucizny i ich klasyfikacja? 3. Czynniki wpływające na toksyczność ksenobiotyków. 4. Klasyfikacja związków toksycznych (ksenobiotyków. 5. Drogi działania ksenobiotyków. 6. Zagadnienia związane z biotransformacją związków toksycznych. 7. Interakcje ksenobiotyków. 8. Mechanizmy działania poszczególnych grup ksenobiotyków. 9. Omówienie zasad toksykometri. 10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna. 11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa. 12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności. 13. Co to jest bezpieczeństwo chemiczne? 14. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa. 15. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich rola i praktyczne zastosowania. |
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016. 2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017. 3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014. 4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992. 5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005. 6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017. 7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013. 9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student ma rozszerzoną wiedzę na temat problematyki związanej z toksykologią ksenobiotyków. Student potrafi samodzielnie określić zagrożenia wynikające z kontaktu człowieka z związkami trującymi i szkodliwymi dla zdrowia człowieka. Student rozumie potrzebę samokształcenia w zakresie skutków zdrowotnych dla człowieka wynikających z kontaktu z substancjami szkodliwymi i trującymi. Student posiada wiedzę, która pozwoli rozróżnić ogólne grupy czynników szkodliwych, które bezpośrednio lub pośrednio mogą wpływać na zdrowie człowieka. Student oręduje się w działach nauki, które zajmują się zagadnieniami toksykologicznymi i potrafi je połączyć ze sobą i wyodrębnić te, które pływają na zdrowie człowieka. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w wykładzie: 30 godz. przygotowanie do egzaminu: 30-90 godz. Suma godzin (średnio): 120 [120/30(25)=4] Liczba ECTS: 4 |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena. Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach. Dopuszczalne są dwie nieobecności w semestrze. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Toksykologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem właściwości czynników fizycznych (np. promieniowanie, hałas), chemicznych (pierwiastki, związki, mieszaniny) i biologicznych (mikotoksyny, substancje naturalne, bakterie, wirusy) w aspekcie ich oddziaływania na organizm człowieka. Toksykologia w ujęciu tradycyjnym definiowana jest jako nauka o truciznach. Zostanie przybliżone klasyczne ujęcie toksykologii, a także zapoznanie słuchaczy z zasadami oceny i klasyfikacji związków szkodliwych i niebezpiecznych dla człowieka (ksenobiotyków) stanowiących zanieczyszczenie środowiska, a także będą przedstawione toksykologiczne wartości odniesienia wraz z ich praktycznym zastosowaniem w celu zagwarantowania bezpieczeństwa organizmom żywym, w tym człowiekowi. Zostaną również zaprezentowane różne działy toksykologii wraz z prezentacją ich podstawowych celów i praktycznych aspektów. |
|
Pełny opis: |
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Omówienie definicji i pojęć wykorzystywanych w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych. 2. Objaśnienie co to są trucizny i przybliżenie ich klasyfikacji. 3. Omówienie czynników wpływających na toksyczność ksenobiotyków. 4. Omówienie klasyfikacji związków toksycznych (ksenobiotyków). 5. Omówienie dróg oddziaływania ksenobiotyków na organizm człowieka. 6. Omówienie zagadnień związanych z biotransformacją związków toksycznych. 7. Omówienie interakcji ksenobiotyków. 8. Omówienie mechanizmów działania poszczególnych grup ksenobiotyków. 9. Omówienie zagadnień związanych z toksykometrią. 10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna. 11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa. 12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności. 13. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiska pracy z elementami higieny pracy. 14. Omówienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem chemicznym i bezpieczeństwem pracy. 15. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa. 16. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016. 2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017. 3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014. 4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992. 5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005. 6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017. 7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013. 9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov. |
|
Wymagania wstępne: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Toksykologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem właściwości czynników fizycznych (np. promieniowanie, hałas), chemicznych (pierwiastki, związki, mieszaniny) i biologicznych (mikotoksyny, substancje naturalne, bakterie, wirusy) w aspekcie ich oddziaływania na organizm człowieka. Toksykologia w ujęciu tradycyjnym definiowana jest jako nauka o truciznach. Zostanie przybliżone klasyczne ujęcie toksykologii, a także zapoznanie słuchaczy z zasadami oceny i klasyfikacji związków szkodliwych i niebezpiecznych dla człowieka (ksenobiotyków) stanowiących zanieczyszczenie środowiska, a także będą przedstawione toksykologiczne wartości odniesienia wraz z ich praktycznym zastosowaniem w celu zagwarantowania bezpieczeństwa organizmom żywym, w tym człowiekowi. Zostaną również zaprezentowane różne działy toksykologii wraz z prezentacją ich podstawowych celów i praktycznych aspektów. |
|
Pełny opis: |
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Omówienie definicji i pojęć wykorzystywanych w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych. 2. Objaśnienie co to są trucizny i przybliżenie ich klasyfikacji. 3. Omówienie czynników wpływających na toksyczność ksenobiotyków. 4. Omówienie klasyfikacji związków toksycznych (ksenobiotyków). 5. Omówienie dróg oddziaływania ksenobiotyków na organizm człowieka. 6. Omówienie zagadnień związanych z biotransformacją związków toksycznych. 7. Omówienie interakcji ksenobiotyków. 8. Omówienie mechanizmów działania poszczególnych grup ksenobiotyków. 9. Omówienie zagadnień związanych z toksykometrią. 10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna. 11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa. 12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności. 13. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiska pracy z elementami higieny pracy. 14. Omówienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem chemicznym i bezpieczeństwem pracy. 15. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa. 16. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016. 2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017. 3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014. 4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992. 5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005. 6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017. 7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013. 9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov. |
|
Wymagania wstępne: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a5GCViUqRLvMeTEjui3ywkZI2koNtvxIKu8L2J_LlP8s1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c45486e9-f8cb-465a-8019-fe5f047b83fa&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzaminacyjny
Wykład - Egzaminacyjny |
|
E-Learning: | E-Learning z podziałem na grupy |
|
Opis nakładu pracy studenta w ECTS: | ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w wykładzie: 30 godz. przygotowanie do egzaminu: 30-90 godz. Suma godzin (średnio): 120 [120/30(25)=4] Liczba ECTS: 4 |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Toksykologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem właściwości czynników fizycznych (np. promieniowanie, hałas), chemicznych (pierwiastki, związki, mieszaniny) i biologicznych (mikotoksyny, substancje naturalne, bakterie, wirusy) w aspekcie ich oddziaływania na organizm człowieka. Toksykologia w ujęciu tradycyjnym definiowana jest jako nauka o truciznach. Zostanie przybliżone klasyczne ujęcie toksykologii, a także zapoznanie słuchaczy z zasadami oceny i klasyfikacji związków szkodliwych i niebezpiecznych dla człowieka (ksenobiotyków) stanowiących zanieczyszczenie środowiska, a także będą przedstawione toksykologiczne wartości odniesienia wraz z ich praktycznym zastosowaniem w celu zagwarantowania bezpieczeństwa organizmom żywym, w tym człowiekowi. Zostaną również zaprezentowane różne działy toksykologii wraz z prezentacją ich podstawowych celów i praktycznych aspektów. |
|
Pełny opis: |
Wykłady będą obejmować następujące zagadnienia: 1. Omówienie definicji i pojęć wykorzystywanych w toksykologii wraz z rysem historycznym rozwoju nauk toksykologicznych. 2. Objaśnienie co to są trucizny i przybliżenie ich klasyfikacji. 3. Omówienie czynników wpływających na toksyczność ksenobiotyków. 4. Omówienie klasyfikacji związków toksycznych (ksenobiotyków). 5. Omówienie dróg oddziaływania ksenobiotyków na organizm człowieka. 6. Omówienie zagadnień związanych z biotransformacją związków toksycznych. 7. Omówienie interakcji ksenobiotyków. 8. Omówienie mechanizmów działania poszczególnych grup ksenobiotyków. 9. Omówienie zagadnień związanych z toksykometrią. 10. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia kliniczna. 11. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiskowa. 12. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia żywności. 13. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia środowiska pracy z elementami higieny pracy. 14. Omówienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem chemicznym i bezpieczeństwem pracy. 15. Omówienie różnych działów współczesnej toksykologii - Toksykologia sądowa. 16. Podsumowanie wraz z omówieniem najważniejszych toksykologicznych wartości odniesienia, ich roli i praktycznego zastosowania. |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016. 2. Podstawy toksykologii. Kompendium dla studentów szkół wyższych - J.K. Piotrowski, PWN, Warszawa 2017. 3. Podstawy toksykologii - C.D. Klassem, J.B. Watkins III, pod redakcją A. Sapota, B., Zielińska-Psuja, Medpharm, Warszawa 2014. 4. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992. 5. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 2005. 6. Toksykologia środowiska - S.E. Manahan, PWN, Warszawa 2017. 7. System bezpieczeństwa żywności - Jakość i bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 8. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013. 9. Akty prawne - Internetowy System Aktów Prawnych: www. isap.sejm.gov. |
|
Wymagania wstępne: |
Brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.