Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WF-OB-SMBZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
07.2
|
Nazwa przedmiotu: | Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności |
Jednostka: | Centrum Ekologii i Ekofilozofii |
Grupy: |
Pracownia dyplomowa magisterska dla Ochrony Środowiska MONITORING |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki biologiczne |
Poziom przedmiotu: | zaawansowany |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | OB2_W02 OB2_W11 OB2_U04 OB2_U08 OB2_U14 OB2_K07 OB2_K08 OB2_K09 |
Wymagania wstępne: | Ogólna wiedza biologiczna. |
Skrócony opis: |
Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
Pełny opis: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Wiedza: Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności: Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje: Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium z możliwością inicjowania dyskusji na tematy interesujące studenta. EW - przygotowanie prezentacji na zadany temat EUK - udział w dyskusji |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin, 5 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Pełny opis: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin, 3 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a36cc03951f7545129f4cb236cb4454b8%40thread.tacv2/conversations?groupId=8a73f1d3-6c2c-4bda-85dd-72436d629e72&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b30thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Pełny opis: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowe informacje na temat jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 10 godzin, 5 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Pełny opis: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 10 godzin, 3 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Góralczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Góralczyk | |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a36cc03951f7545129f4cb236cb4454b8%40thread.tacv2/conversations?groupId=8a73f1d3-6c2c-4bda-85dd-72436d629e72&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b30thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
|
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Skrócony opis: |
Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Pełny opis: |
Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowe informacje na temat jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.