MA Seminar: Food safety
General data
Course ID: | WF-OB-SMBZ |
Erasmus code / ISCED: |
07.2
|
Course title: | MA Seminar: Food safety |
Name in Polish: | Seminarium magisterskie: Bezpieczeństwo żywności |
Organizational unit: | Center for Ecology and Ecophilosophy |
Course groups: |
(in Polish) Seminaria magisterskie dla Ochrony Środowiska MONITORING |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0 OR
4.00
(depends on study program)
|
Language: | Polish |
(in Polish) Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | biological sciences |
Subject level: | advanced |
Learning outcome code/codes: | OB2_W02 OB2_W11 OB2_U04 OB2_U08 OB2_U14 OB2_K07 OB2_K08 OB2_K09 |
Preliminary Requirements: | (in Polish) Ogólna wiedza biologiczna. |
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
(in Polish) Wiedza: Student zna wybrane metody z obszaru bezpieczeństwa żywności, zna metodologie pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować pracę naukową. Umiejętności: Student posługuje się terminologią związaną z bezpieczeństwem i jakością żywności, posiada umiejętność prezentacji ustnej swoich osiągnięć, sprawnie posługuje się metodologią przygotowania i pisania pracy naukowej. Student potrafi samodzielnie przygotować projekt pracy badawczej. Kompetencje: Student dostrzega słabe i mocne strony prezentowanej pracy, dba o rzetelność prezentowanych wyników, rozumie potrzebę rozwijania i poszerzania swojej wiedzy. Student ma kompetencje do oceny projektu badawczego. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Seminarium z możliwością inicjowania dyskusji na tematy interesujące studenta. EW - przygotowanie prezentacji na zadany temat EUK - udział w dyskusji |
Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)
Time span: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Navigate to timetable
MO SEM
TU W TH FR |
Type of class: |
Seminar, 30 hours, 5 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowa z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Classes in period "Summer semester 2021/22" (past)
Time span: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
Navigate to timetable
MO SEM
TU W TH FR |
Type of class: |
Seminar, 30 hours, 3 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a36cc03951f7545129f4cb236cb4454b8%40thread.tacv2/conversations?groupId=8a73f1d3-6c2c-4bda-85dd-72436d629e72&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b30thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowe informacje na temat jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)
Time span: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Navigate to timetable
MO SEM
TU W TH FR |
Type of class: |
Seminar, 10 hours, 5 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a_VvS_kbj1vtnTUUMsZbMyQUSWaafcxdya_eIKkTRv_41%40thread.tacv2/conversations?groupId=a154a5db-29f5-4696-911f-6d27b5bdcd6c&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3 | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowa z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Classes in period "Summer semester 2022/23" (past)
Time span: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
Navigate to timetable
MO SEM
TU W TH FR |
Type of class: |
Seminar, 10 hours, 3 places
|
|
Coordinators: | Katarzyna Góralczyk | |
Group instructors: | Katarzyna Góralczyk | |
Course homepage: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a36cc03951f7545129f4cb236cb4454b8%40thread.tacv2/conversations?groupId=8a73f1d3-6c2c-4bda-85dd-72436d629e72&tenantId=12578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b30thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%2212578430-c51b-4816-8163-c7281035b9b3%22%2c%22Oid%22%3a%22f46b807a-56ac-4503-851f-7d2388dc4c38%22%7d | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
graded credit
Seminar - graded credit |
|
(in Polish) E-Learning: | (in Polish) E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Short description: |
(in Polish) Zajęcia skoncentrowane są na szeroko pojętych zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Ze względu na szerokie spektrum pojęć i tematów mieszczącym się w pojęciu bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie przekonanie każdego człowiekowi, że wie wszystko o żywności ponieważ styka się z nią przez całe życie dlatego prowadzone prace obejmują zarówno laboratoryjne badania własne studentów dotyczące analizy różnych zanieczyszczeń żywności bądź jej składników odżywczych jak i teoretyczne i praktyczne rozważania dotyczące świadomości społeczeństwa o jakości żywności. Odrębnym zagadnieniem poruszanym na tych zajęciach będzie przedstawiana metodyka prowadzenia prac badawczych i zasady pisania prac naukowych. |
|
Full description: |
(in Polish) Poruszane i rozpatrywane będą zagadnienia z zakresu: 1. Metodyki prowadzenia badań naukowych czy to laboratoryjnych, ankietowych czy teoretycznych. 2. Zasady eksplorowania i weryfikacji danych z piśmiennictwa fachowego. 3. Zasady pisania prac naukowych (artykułów, prac magisterskich i innych opracowań naukowych) wraz ze sposobami cytowania piśmiennictwa fachowego. 4. Zapoznanie się z różnymi definicjami żywności i co należy rozumieć pod pojęciem bezpieczeństwo żywności. 5. Identyfikacja zagadnień związanych z żywnością (zanieczyszczenia, niedobory i nadmiar składników odżywczych, zafałszowania, obecność składników niepożądanych). 6. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością - czy mają znaczenie w systemie bezpieczeństwa żywności. 7. Wpływ żywności i odżywiania się na zdrowie człowieka. 8. Co to jest dieta? |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. System bezpieczeństwa żywności - Jakość bezpieczeństwo żywności - K. Góralczyk, Wydawnictwo Naukowe UKSW, Warszawa 2020 6. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 7. Młodziej, piękniej, zdrowiej - J. Bator, Kraków 2017 8. Roślinne kłamstwo - S. R. Gundry, Białystok 2018 9. Zamień chemię na jedzenie - J. Bator, Kraków 2013 10. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 11. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 12. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
|
Wymagania wstępne: |
(in Polish) Podstawowe informacje na temat jakości i bezpieczeństwa żywności. |
Copyright by Cardinal Stefan Wyszynski University in Warsaw.