Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przemysły kultury w Polsce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WH-KUZ-II-1-PrzKul-Z
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przemysły kultury w Polsce
Jednostka: Instytut Filologii Klasycznej i Kulturoznawstwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

KU02_W03


KU2_W17


KU2_W18


KU2_U01


KU02_U04


KU02_U18


KU2_K04


KU2_K08

KU2_W19




Skrócony opis:

Wprowadzenie do przemysłów kultury

Podstawy funkcjonowania poszczególnych przemysłów kultury w Polsce

Przemysły kultury - klasyfikacja wg Davida Throsby'ego:

A/sztuki kreatywne – taniec, literatura, sztuki wizualne, muzyka, rękodzieło, sztuki multimedialne

B/ przemysły, w których większy jest udział produktów i usług nie będących stricte kulturą – media, częściowo wydawnictwa i film (do zastanowienia)

C/ przemysły ocierające się o kulturę, zawierające jej elementy: reklama, turystyka, usługi architektoniczne

Zajęcia zakładają zapoznanie studentów z nowoczesnymi teoriami przemysłów kultury i kreatywnych oraz zapoznanie studentów z wybranymi sektorami.

Efekty kształcenia i opis ECTS:

ECTS - 2

30 h - obecność

15 h - prezentacja

15 h - esej

zna na poziomie rozszerzonym terminologię z obszaru nauk humanistycznych w odniesieniu do kulturoznawstwa i specjalizacji

ma uporządkowaną i rozbudowana wiedzę o zasadach i warunkach organizacyjnych oraz ekonomicznych funkcjonowania instytucji kultury

posiada orientację we współczesnym życiu kulturalnym oraz zna zasady aktywnego w nim uczestnictwa

potrafi korzystać z różnorodnych baz danych w celu samodzielnego wyszukiwania literatury przedmiotu

samodzielnie selekcjonuje i wykorzystuje zdobyte informacje, korzystać z nich w odpowiednio dobranym kontekście

umie przygotować różne typy prac pisemnych o szczegółowych zagadnieniach z zakresu kulturoznawstwa

umie nazwać cele podejmowanego zadania oraz ocenić znaczenie i potrzebę zachowania właściwiej kolejności wykonywania poszczególnych etapów realizacji zadań

jest świadomym i krytycznym uczestnikiem bieżącego życia kulturalnego, korzystającym z różnych form kultury

ma uporządkowaną i pogłębioną wiedzę ogólną i szczegółową z zakresu specjalizacji

ZK-spec2_W02

ZK-spec2_U01

ZK-spec2_U02

ZK-spec2_K01

Posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie współczesnych teorii przemysłów kultury i przemysłów kreatywnych oraz w zakresie ich funkcjonowania w Polsce

Posiada umiejętności w zakresie współdziałania w zespołach i kierowania zespołami merytorycznymi

Posiada umiejętności interdyscyplinarnego podejścia do analizy podejmowanych problemów

Ma świadomość poziomu swojej wiedzy, potrafi ją zastosować w praktyce, rozumie potrzebę uczenia się, rozwoju osobistego i uczestniczenia czynnie w ochronie praw własności intelektualnej oraz roli praw własności intelektualnej w życiu społecznym, w tym w rozwoju kultury

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)