Pracownia biochemii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WM-CH-PBCH |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0512) Biochemia
|
Nazwa przedmiotu: | Pracownia biochemii |
Jednostka: | Wydział Matematyczno-Przyrodniczy. Szkoła Nauk Ścisłych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się: | nauki chemiczne |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | wpisz symbol/symbole efektów kształcenia |
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany chemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. Zostaną omówione wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np. białka czy kwasy nukleinowe. Omówiona zostanie funkcja i znaczenie różnych cząsteczek w przemianach biochemicznych mających zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przedstawione zostaną przykładowe, najistotniejsze szlaki metaboliczne z uwzględnieniem ich umiejscowienia w komórce. |
Pełny opis: |
1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych. Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne. ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]: udział w ćwiczeniach: 30 godz. przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz. Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3] Liczba ECTS: 3 |
Metody i kryteria oceniania: |
Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr. Dopuszczalna absencja na 1 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Sierakowski | |
Prowadzący grup: | Maciej Sierakowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
E-Learning: | E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy |
|
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
|
Skrócony opis: |
Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających. |
|
Pełny opis: |
Zajęcia będą obejmowały: 1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach. 2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek. 3. Porównanie metod oznaczania białka. 4. Oznaczanie enzymów mlecznych. 5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności. 6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów. 7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych. 8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce. 9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie. |
|
Literatura: |
1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005. 2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008. 3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011 |
|
Wymagania wstępne: |
Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych. Zajęcia laboratoryjne odbywają się w laboratorium 221 bud. 24 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.