Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pracownia biochemii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WM-CH-PBCH
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Pracownia biochemii
Jednostka: Wydział Matematyczno-Przyrodniczy. Szkoła Nauk Ścisłych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

nauki chemiczne

Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

wpisz symbol/symbole efektów kształcenia

Skrócony opis:

Biochemia nauka badająca przemiany chemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Zostaną omówione wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np. białka czy kwasy nukleinowe. Omówiona zostanie funkcja i znaczenie różnych cząsteczek w przemianach biochemicznych mających zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przedstawione zostaną przykładowe, najistotniejsze szlaki metaboliczne z uwzględnieniem ich umiejscowienia w komórce.

Pełny opis:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Literatura:

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Student ma rozszerzone umiejętności w wykonywaniu prostych badań biochemicznych. Student potrafi samodzielnie wykonać niektóre analizy biochemiczne.

ECTS [1 ECTS = 30(25) godz.]:

udział w ćwiczeniach: 30 godz.

przygotowanie do ćwiczeń: 30-60 godz.

Suma godzin (średnio): 90 [90/30(25)=3]

Liczba ECTS: 3

Metody i kryteria oceniania:

Ok. 10 min. kolokwia na zaliczenie. Przewiduje się 3 kolokwia na semestr.

Dopuszczalna absencja na 1 ćwiczeniach, ale z koniecznością indywidualnego zaliczenia materiału.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Sierakowski
Prowadzący grup: Maciej Sierakowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
E-Learning:

E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Skrócony opis:

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Pełny opis:

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Literatura:

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-01 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Sierakowski
Prowadzący grup: Maciej Sierakowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
E-Learning:

E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Skrócony opis:

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Pełny opis:

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Literatura:

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Zajęcia laboratoryjne odbywają się w laboratorium 221 bud. 24

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-15 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Sierakowski
Prowadzący grup: Maciej Sierakowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
E-Learning:

E-Learning

Typ przedmiotu:

obowiązkowy

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Skrócony opis:

Biochemia nauka badająca przemiany biochemiczne i energetyczne procesów życiowych przebiegających w żywej komórce i mające znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Zajmuje się nie tylko badaniem mechanizmu reakcji chemicznych zachodzących w komórce, ale także sposobami gromadzenia, magazynowani i użytkowania energii w procesach jej wymagających.

Pełny opis:

Zajęcia będą obejmowały:

1. Oznaczanie ilościowe aminokwasów w odżywkach.

2. Właściwości fizyko-chemiczne aminokwasów i białek.

3. Porównanie metod oznaczania białka.

4. Oznaczanie enzymów mlecznych.

5. Izolowanie enzymów z wybranych próbek żywności.

6. Oznaczanie ilościowe jednocukrów.

7. Oznaczanie zawartości laktozy w produktach mlecznych.

8. Grawimetryczne oznaczanie zawartości tłuszczu w badanej próbce.

9. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Literatura:

1. Ćwiczenia z biochemii - pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa 2005.

2. Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności - J. Rutkowska, SGGW, Warszawa 2008.

3. Skrypt do ćwiczeń z bromatologii dla studentów Wydziału farmaceutycznego UWM - pod redakcją A. Tokarza, UWM, Warszawa 2011

Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza na temat reakcji i wiązań chemicznych, a także podstawowych pojęć chemicznych.

Zajęcia laboratoryjne odbywają się w laboratorium 221 bud. 24

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)