Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Procariota i eucariota wywołujące zakażenia i zarażenia przewodu pokarmowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WMCM-LE-PE-fak Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Procariota i eucariota wywołujące zakażenia i zarażenia przewodu pokarmowego
Jednostka: Wydział Medyczny. Collegium Medicum
Grupy: Zajęcia fakultatywne do wyboru-kierunek lekarski
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: polski
Dyscyplina naukowa, do której odnoszą się efekty uczenia się:

nauki medyczne

Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

wpisz symbol/symbole efektów kształcenia

Wymagania wstępne:

Ukończone zajęcia z przedmiotu Mikrobiologia

Skrócony opis:

Wykład monograficzny poświęcony zagadnieniom zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego.

Pełny opis:

Wykład monograficzny poświęcony zagadnieniom zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego. W trakcie wykładu zostaną omówione następujące zagadnienia:

1) podstawy patofizjologii zakażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych;

2) wybrane czynniki etiologiczne zakażeń przewodu pokarmowego i zatruć pokarmowych; bakterie chorobotwórcze (pałeczki Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter, Helicobacter pylori, E. coli i inne pałeczki jelitowe oraz przecinkowce z rodzaju Vibrio oraz beztlenowe Clostridioides difficile oraz wirusy, m.in.: rotawirusy, adenowirusy, norowirusy.

3) podstawy laboratoryjnej diagnostyka mikrobiologicznej zatruć, zakażeń oraz zarażeń przewodu pokarmowego, ze szczególnym uwzględnieniem fazy przed laboratoryjnej i jej wpływu na dalsze etapy badania mikrobiologicznego.

4) znaczenie wybranych patogenów w epidemiologii zakażeń szpitalnych.

Zaliczenie: aktywny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Literatura:

Rekomendacje laboratoryjnej diagnostyki zakażeń przewodu pokarmowego bakteriami rosnącymi w warunkach tlenowych oraz mikroaerofilnych. Rekomendacje Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny 1 i Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych

Metody i kryteria oceniania:

Ocena 5,0 - udział we wszystkich wykładach, aktywny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Ocena 4,5 - nieobecność na 1 zajęciach, aktywny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Ocena 4,0 - nieobecność na 2 zajęciach, aktywny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Ocena 3,5 - nieobecność na 2 zajęciach, bierny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Ocena 3,0 - nieobecność na 3 zajęciach, bierny udział w zajęciach, bierny udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Robert Kuthan
Prowadzący grup: Robert Kuthan
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę
E-Learning:

E-Learning (pełny kurs) z podziałem na grupy

Opis nakładu pracy studenta w ECTS:

wykłady 30 godzin = 1 ECTS


samokształcenie (studiowanie zaleconej literatury), przygotowanie do seminarium końcowego - 25 godzin = 1 ECTS


Suma ECTS: 2,0

Typ przedmiotu:

fakultatywny dowolnego wyboru

Grupa przedmiotów ogólnouczenianych:

nie dotyczy

Skrócony opis:

Wykład monograficzny poświęcony zagadnieniom zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego.

Pełny opis:

Wykład monograficzny poświęcony zagadnieniom zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego. W trakcie wykładu zostaną omówione następujące zagadnienia:

1) podstawy patofizjologii zakażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych;

2) wybrane czynniki etiologiczne zakażeń przewodu pokarmowego i zatruć pokarmowych; bakterie chorobotwórcze (pałeczki Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter, Helicobacter pylori, E. coli i inne pałeczki jelitowe oraz przecinkowce z rodzaju Vibrio oraz beztlenowe Clostridioides difficile oraz wirusy, m.in.: rotawirusy, adenowirusy, norowirusy.

3) podstawy laboratoryjnej diagnostyka mikrobiologicznej zatruć, zakażeń oraz zarażeń przewodu pokarmowego, ze szczególnym uwzględnieniem fazy przed laboratoryjnej i jej wpływu na dalsze etapy badania mikrobiologicznego.

4) znaczenie wybranych patogenów w epidemiologii zakażeń szpitalnych.

Zaliczenie: aktywny udział w zajęciach, udział w seminarium końcowym – analiza przypadków.

Literatura:

Rekomendacje laboratoryjnej diagnostyki zakażeń przewodu pokarmowego bakteriami rosnącymi w warunkach tlenowych oraz mikroaerofilnych. Rekomendacje Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny 1 i Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.