Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bezpieczeństwo i higiena pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WS-SO-PS-1-BHP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bezpieczeństwo i higiena pracy
Jednostka: Instytut Socjologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom przedmiotu:

podstawowy

Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się:

PS1_W03; PS1_U04, PS1_U13; PS1_K01

Skrócony opis:

Student po zakończonym konwersatorium powinien znać podstawowe zasady z zakresu bezpiecznego wykonywania czynności służbowych oraz posiąść umiejętność analizy związku przyczynowo-skutkowego w zdarzeniach zachodzących w procesach pracy.

Pełny opis:

Założenia i cele przedmiotu – po ukończeniu zajęć student powinien:

- przyswoić sobie podstawowe pojęcia ergonomii jako interdyscyplinarnej nauki o człowieku w środowisku pracy,

- poznać podstawowe cechy materialnego środowiska pracy,

- poznać zasady ergonomicznego kształtowania środowiska pracy,

- zapoznać się z istniejącym stanem prawnym ochrony pracy; w tym z obowiązkami I prawami pracownika oraz pracodawcy,

-nabyć umiejętność identyfikacji niebezpiecznych i szkodliwych czynników środowisku pracy,

- uzyskać podstawowe umiejętności oceny ryzyka zawodowego,

- wskazać środki prowadzące do jego wyeliminowania lub zmniejszenia,

- nabyć przekonanie o konieczności przestrzegania przepisów i zasad bhp.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1.Kowal E., Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii, Warszawa-Poznań 2002.

2.Nycz T., Kodeks pracy z komentarzem, Tarnobrzeg 2011.

3.Rączkowski B., BHP w praktyce, Gdańsk 2012.

4.Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, (Dz. U. z 2004 r. Nr 180, poz. 1860 z późn. zm.).

5.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 129, poz. 844 z późn. zm.).

6.Ustawa z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (Dz.U. Nr 167, poz.1322 tekst jednolity).

7.Wieczorek S., Podstawy psychologii pracy i ergonomii, Tarnobrzeg 2005.

8.Wieczorek S., Żukowski P., Organizacja bezpiecznej pracy, Tarnobrzeg 2009.

Literatura uzupełniająca:

1.Dyrektywa europejska 90/269/EWG w sprawie minimalnych wymagań dotyczących ochrony zdrowia i bezpieczeństwa podczas ręcznego przemieszczania ciężarów w przypadku możliwości wystąpienia zagrożenia, zwłaszcza urazów kręgosłupa pracowników.

2.Kowal R., Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu substancji i preparatów niebezpiecznych, Wrocław 2007.

3.Łodzińska J., Wypadki i świadczenia powypadkowe,

"Firma bez barier" 01/2008, Warszawa 2008.

4.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz. U. Nr 148, poz. 973).

Efekty kształcenia i opis ECTS:

Wiedza:

- Zna podstawowe przepisy prawne obowiązujące w dziedzinie BHP.

Zna zasady zachowania się w sytuacjach, kiedy sam doznał wypadku przy pracy lub był świadkiem wypadku innej osoby.

Zna zagrożenia występujące w pracy zawodowej powodujące wypadki przy pracy.

Zna podstawowe zasady ergonomii, które obowiązują w pracy zawodowej.

Umiejętności:

- Umie posługiwać przepisami, które dotyczą ochrony pracy i BHP.

Umie zachować się w sytuacjach kiedy doznał sam wypadku przy pracy, lub w okolicznościach, które wyznaczać mu będą rolę świadka.

Kompetencje społeczne:

-Jest świadom swych pewnych ograniczeń w zakresie znajomości przepisów dotyczących prawa pracy i BHP. Dlatego planuje w dalszej karierze zawodowej edukację permanentną.

Ma świadomość, że stosowanie ergonomii ma wymiar zdrowotny i społeczny.

Jest przeświadczony, że w życiu zawodowym należy przestrzegać przepisów prawa pracy obowiązujących w danym zakładzie pracy.

Opis ECTS:

udział w konwersatorium - 30 godzin

przygotowanie się do konwersatorium - 15 godzin

przygotowanie się do kolokwium - 10 godzin

konsultacje - 5 godzin

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę ndst (2) - student nie posiadał wiedzy, umiejętności oraz kompetencji zawartych w minimalnym zakresie 50%.

Na ocenę dst (3)/ dst+ (3+) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 51%-70%.

Na ocenę db (4)/ db+ (4+) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 71%-90%.

Na ocenę bdb (5) - student posiadał wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawarte w przedziale 91%-100%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.
ul. Dewajtis 5,
01-815 Warszawa
tel: +48 22 561 88 00 https://uksw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)