Savoire-vivre w XXI wieku
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WS-SO-SV |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Savoire-vivre w XXI wieku |
Jednostka: | Instytut Socjologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | 1.Wiedza – student ma świadomość kompleksowych przemian kultury (w tym kultury obyczajowej) oraz historycznej zmienności jej znaczeń; posiada wiedzę o roli człowieka działającego (wespół z innymi) w strukturach społecznych; Symbole: AR1_W09; HI1_W07; HS1_W09; P1_W08; SO1_W06 2.Umiejętności – student posiada umiejętność rozumienia i analizy zjawisk społeczno-kulturowych; dysponuje podstawową umiejętność integracji wiedzy z różnych dyscyplin humanistycznych i społecznych; potrafi zastosować system aksjonormatywny do rozpoznania, oceny i realizacji zjawisk oraz zadań społecznych, i politycznych; Symbole: AR1_U02; HI1_U05; HS1_U05; P1_U05, U06; SO1_U05; U08 3.Kompetencje – student potrafi współdziałać w grupie, przyjmować różne role w życiu zbiorowym; ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego, tradycji i obyczajów na poziomie globalnym i lokalnym; aktywnie, w sposób profesjonalny i etyczny uczestniczy w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym; Symbole: AR1_K02, K05, K06; HI1_K02, K05, K06; HS_K02, K04, K05; P1_K02, K05; SO_K02, K_06 |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest podkreślenie uniwersalnego znaczenia savoir-vivre´u jako sztuki życia; ukazanie roli savoir-vivre´u w transmisji kulturowej i podtrzymywaniu więzi społecznej; odtworzenie najważniejszych zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności obowiązujących współcześnie w sferze prywatnej i publicznej (m.in. w rodzinie, w relacjach intymnych, w życiu towarzyskim, w instytucjach edukacyjnych i kulturalnych, w pracy, w polityce, w biznesie); zwrócenie uwagi na genezę, przejawy i funkcje savoir-vivre´u oraz jego nieprzestrzegania w życiu jednostkowym i społecznym |
Pełny opis: |
1. Co to jest savoir vivre? 2. Filozofia savoir vivre z perspektywy socjologicznej 3. Savoir-vivre nowoczesnej kobiety 4. Savoir-vivre współczesnego mężczyzny 5. Interakcja społeczna a savoir-vivre a. Komunikacja niewerbalna, mowa ciała, postawa b. Komunikacja werbalna. c. Perfumy 6. Savoir vivre a współczesne metody komunikacji a. List tradycyjny, e-mail b. Telefon komórkowy c. Media społecznościowe 7. Nakrywanie i podawanie do stołu. Sztuka jedzenia 8. Zachowanie w miejscach publicznych – zasady ogólne. 9. Zasady procedencji 10. Savoir vivre w Kościele. |
Literatura: |
- Allen J., Organizacja imprez. Najlepszy przewodnik dla organizatorów: udanych spotkań, imprez firmowych, balów dobroczynnych, konferencji, konwencji, imprez motywacyjnych i innych wydarzeń specjalnych. Przełożył L. Mokrzycki, Wydawnictwo IPS, Warszawa 2006; - Au von F., Zachowanie przy stole, przeł. E. Pieńkowska-Rohozińska, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2009; - Bareiss H., O zachowaniu się przy stole. 77 kłopotliwych dań, przeł. A. Bender, Diogenes, Warszawa 1999; - Brzozowski M. A., Sztuka bycia i obycia, MUZA S.A., Warszawa 2006; - Brzozowski M. A., Wysocki R., ABC dobrych manier, MUZA S.A., Warszawa 2003; - Cording I., O zachowaniu się przy stole, przeł. A. Orzechowska-Rajecka, Marba Crown Ltd., Warszawa 1991; - Demicki Z., Jak przyjąć gości, Wydawnictwo Adam Marszałek, wydanie II poprawione, Toruń 2002. - Farr K., Twój osobisty stylista. W co się ubrać, przeł. C. Murawski, Muza S. A., Warszawa 2005; - Hartley M, Mowa ciała w pracy, przeł. P. Żak, Jedność, Kielce 2004; -Hurton A., Współczesny savoir vivre: poradnik, przeł. B. Tarnas, Klub dla Ciebie, Warszawa 2000; -Ikanowicz C., Piekarski J. W., Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, Szkoła Głowna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2004; - Jabłonowska L., Myśliwiec G., Współczesna etykieta. Standardy zachowań, elegancji, rozmowy, gestów i konsumpcji, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2002; - Johnson Gross K., Stone J., tekst: M. Salomon, Kobieta sukcesu. Jak dobrać garderobę, by zdobyć i utrzymać posadę, przeł. B. Gutowska-Nowak, Muza S. A., Warszawa 2005; - Johnson Gross K., Stone J., tekst: M. Salomon, Mężczyzna sukcesu. Jak dobrać garderobę, by zdobyć i utrzymać posadę, przeł. B. Gutowska-Nowak, Muza S. A., Warszawa 2005; - Kamińska-Radomska I., Etykieta biznesu czyli międzynarodowy język kurtuazji, Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa 2003; - Krajski S., Savoir vivre w Kościele. Podręcznik dla świeckich, Wydawnictwo św. Tomasza z Akwinu, Warszawa 2007; - Krajski S., Savoir vivre jako sztuka życia. Filozofia savoir vivre, Agencja SGK, Warszawa 2007; -Orłowski T., Protokół Dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa 2006; - Pease A., Mowa ciała. Jak odczytać myśli innych ludzi z ich gestów, przeł. P. Żak, Jedność, Kielce 2005; -Pietkiewicz E., Etykieta menedżera, czyli sztuka dobrych manier w prowadzeniu interesów, Lettrex, Warszawa 1990; -Pietkiewicz E., Savoir-vivre dla każdego, Świat Książki, Warszawa 1997; -Potęga osobowości. Żyj wśród ludzi, przeł. J. Puchalska, Świat Książki, Warszawa 1996; -Roetzel B., Gentleman. Moda ponadczasowa, przeł. J. Pokora i M. Rulski-Bożek, Konemann, Warszawa 2006; -Rojek T., Życie towarzyskie i domowe. Nowy savoir-vivre, Książka i Wiedza, Warszawa 2003; -Rothschild N., Savoir-vivre XXI wieku. Sztuka pięknego życia, przeł. E. Derelkowska, Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 2006; - Spillane M., Zaprezentuj siebie. Poradnik dla nowoczesnej kobiety, przeł. J. Jannasz, Muza S. A., Warszawa 2003; - Turbasa J., ABC męskiej elegancji, Wydawnictwo AA s. c., Kraków 2001; - Żuchowski H. R., Słownik savoir-vivre dla pana, Polihymnia, Lublin 1995; - Żuchowski H. R., Słownik savoir-vivre dla pani, Polihymnia, Lublin 1995; - Żuchowski H. R., Encyklopedia dobrych manier, Polihymnia, Lublin 2003. |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
1.Wiedza – student ma świadomość kompleksowych przemian kultury (w tym kultury obyczajowej) oraz historycznej zmienności jej znaczeń; posiada wiedzę o roli człowieka działającego (wespół z innymi) w strukturach społecznych; Symbole: AR1_W09; HI1_W07; HS1_W09; P1_W08; SO1_W06 2.Umiejętności – student posiada umiejętność rozumienia i analizy zjawisk społeczno-kulturowych; dysponuje podstawową umiejętność integracji wiedzy z różnych dyscyplin humanistycznych i społecznych; potrafi zastosować system aksjonormatywny do rozpoznania, oceny i realizacji zjawisk oraz zadań społecznych, i politycznych; Symbole: AR1_U02; HI1_U05; HS1_U05; P1_U05, U06; SO1_U05; U08 3.Kompetencje – student potrafi współdziałać w grupie, przyjmować różne role w życiu zbiorowym; ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego, tradycji i obyczajów na poziomie globalnym i lokalnym; aktywnie, w sposób profesjonalny i etyczny uczestniczy w życiu społecznym, kulturalnym i politycznym; Symbole: AR1_K02, K05, K06; HI1_K02, K05, K06; HS_K02, K04, K05; P1_K02, K05; SO_K02, K_06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny, dyskusja, uczestnictwo zaproszonego gościa, prezentacje (także o charakterze interakcyjnym) współczesnych form zastosowania savoir-vivre´u w różnych sytuacjach społecznych; e-learning; Zaliczenie przedmiotu: zaliczenie z oceną na podstawie projektów zespołowych - treści uwzględniają specyfikę poszczególnych kierunków studiów (dodatkowo prowadzący bierze pod uwagę obecność i aktywność studentów na zajęciach oraz aktywność w e-learningu). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.