Przedsiębiorczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WSE-EK-Prz |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0311) Ekonomia
|
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość |
Jednostka: | Wydział Społeczno-Ekonomiczny |
Grupy: |
Przedmioty obligatoryjne 1 rok ekonomia |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom przedmiotu: | podstawowy |
Symbol/Symbole kierunkowe efektów uczenia się: | wpisz symbol/symbole efektów kształcenia |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest charakterystyka działań przedsiębiorczych i ich uwarunkowań, określenie sposobu działań przedsiębiorcy i przedsiębiorstwa, poznanie środków i sposobów wspomagania przedsiębiorczości i przedsiębiorstw oraz przedstawienie zasad podejmowania działalności gospodarczej w ramach przedsiębiorstwa. Istotna uwaga zostanie zwrócona na istotę biznes planu jako podstawowego narzędzia niezbędnego w uruchamianiu i prowadzeniu działalności gospodarczej. |
Pełny opis: |
Podczas kursu podejmowana jest problematyka kluczowych zagadnień z zakresu problematyki przedsiębiorczości w kontekście prowadzonej lub planowanej działalności gospodarczej. W ramach tej problematyki uwzględnione są również zagadnienia przeprowadzanych analiz rynku, strategii marketingowych, promocji i reklamy, nowoczesnych technik marketingu stosowanych w Internecie, analiz ekonomicznych, opracowania załączników do biznes planu, wnioskowania o zewnętrzne finansowanie projektów inwestycyjnych i utrzymania działalności bieżącej, przeprowadzania analiz strategicznych, SWOT, metod restrukturyzacji podmiotów gospodarczych, wyboru i realizacji przeprowadzania, kontynuowania realizowanych procesów gospodarczych, w tym przedsięwzięć inwestycyjnych i rozwojowych, negocjacji warunków zawierania transakcji z kontrahentami do których skierowany jest opracowany biznes plan. Kluczowe zagadnienia przedmiotu: wprowadzenie do przedsiębiorczości, istota przedsiębiorczości, specyfika zarządzania przedsiębiorstwami typu small biznes, wybrane formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstwa, pomiar aktywności przedsiębiorczej – porównania międzynarodowe, podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej, zatrudnianie i wynagradzanie pracowników, procedura zakładania przedsiębiorstwa, przedsiębiorczość a zatrudnienie, przedsiębiorczość a innowacje, organizacja systemu finansowo-księgowego, źródła finansowania działalności gospodarczej bieżącej i inwestycyjnej, biznes plan – przyczyny tworzenia, funkcje i formy, międzynarodowy wymiar przedsiębiorczości, czy i jak wspierać przedsiębiorczość?, omówienie przykładów przedsiębiorczości i przedsiębiorców w Polsce i na świecie. Podczas zajęć poruszane są zarówno kwestie teoretyczne, odnoszące się do procedury założenia i prowadzenia własnej firmy, jak również problemy praktyczne, przedstawiające przykłady przedsiębiorczości. |
Literatura: |
Godlewska-Majkowska H. (red.), Przedsiębiorczość. Jak założyć i prowadzić własną firmę?, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2009 Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2010 Ciechan-Kujawa M., Biznes plan standardy i praktyka, TNOIK, Toruń 2007 Markowski W., ABC small businessu, Marcus, Łódź 2015 Duncan K., Start jak uruchomić własną firmę, Wolters Kluwer, Warszawa 2009 Akty prawne regulujące prowadzenie działalności gospodarczej oraz zakładania firm |
Efekty kształcenia i opis ECTS: |
Wyposażenie studentów w wiedzę, kompetencje i umiejętności niezbędne dla oceny mikro- i makroekonomicznych efektów aktywności przedsiębiorczej i dokonywania porównań krajowych i międzynarodowych. Wiedza: EK2_W03: 1. Student zna źródła danych wykorzystywanych w analizie analizy długofalowych trendów rozwoju przedsiębiorczości, 2. Zna metody analizy związków między aktywnością przedsiębiorczą a poziomem rozwoju gospodarczego, 3. Zna zasady konstruowania wskaźników przedsiębiorczości, swobody prowadzenia działalności gospodarczej i konkurencyjności stosowanych w porównaniach międzynarodowych. EK2_W05: 1. Student zna teoretyczne podstawy polityki w zakresie przedsiębiorczości i innowacyjności na różnych etapach rozwoju gospodarczego, 2. Zna teoretyczne koncepcje dotyczące wykorzystania aktywności przedsiębiorczej do walki z bezrobociem, 3. Zna podstawowe koncepcje dotyczące roli kapitału zagranicznego dla krajów przyjmujących, a zwłaszcza dla sektora MŚP. Umiejętności: EK2_U04: 1. Student potrafi dokonać analizy porównawczej w skali międzynarodowej związków między rozwojem przedsiębiorczości a otoczeniem instytucjonalnymi prowadzenia biznesu, 2. Potrafi dokonać analizy związku między innowacyjnością a sukcesem w biznesie, 3. Potrafi przeprowadzić analizę porównawczą poziomu aktywności przedsiębiorczej w Polsce na tle innych krajów Europy i Świata. EK2_U05: 1. Student potrafi dokonać oceny zmian otoczenia zewnętrznego i określonych instrumentów polityki gospodarczej na funkcjonowanie sektora MŚP, 2. Potrafi wykazać zróżnicowaną skuteczność instrumentów polityki gospodarczej stymulujących przedsiębiorczość, w zależności od poziomu rozwoju gospodarczego i uwarunkowań kulturowych. Kompetencje społeczne: EK2_K04: 1. Student zna specyfikę przedsiębiorczości i barier w tej dziedzinie w różnych krajach, 2. Rozumie różnice motywów podejmowania działalności gospodarczej w zależności od stadium rozwoju gospodarczego, 3. Rozumie wpływ tradycji, zwyczajów, kultury na decyzje przedsiębiorcze w różnych krajach. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z zajęć konwersatorium. 98-100 punktów uprawniają do oceny końcowej 5,0 93-97 punktów uprawniają do oceny końcowej 4,5 83-92 punkty uprawniają do oceny końcowej 4,0 77-82 punkty uprawniają do oceny końcowej 3,5 70-76 punkty uprawniają do oceny końcowej 3,0 Uzyskana przez studenta liczba punktów w całym kursie kształcenia przedmiotu poniżej 70 może oznaczać niezaliczone ćwiczenia. |
Praktyki zawodowe: |
Podczas praktyk zawodowych student powinien wykorzystywać poznaną wiedzę z zakresu problematyki przedmiotu. Rodzaj podmiotu gospodarczego i instytucji, zakresu obowiązków, realizowanych czynności, powierzonych studentowi zadań do realizacji podczas praktyki zawodowej powinien być skorelowany w kluczowych kwestiach z problematyką przedmiotu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT KON
KON
KON
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin, 101 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Prokopowicz | |
Prowadzący grup: | Dariusz Prokopowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT KON
KON
KON
KON
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin, 134 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Prokopowicz | |
Prowadzący grup: | Dariusz Prokopowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ KON
KON
PT KON
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin, 88 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Dariusz Prokopowicz | |
Prowadzący grup: | Dariusz Prokopowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Typ przedmiotu: | obowiązkowy |
|
Grupa przedmiotów ogólnouczenianych: | nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.