Jakość i bezpieczeństwo żywności [WF-OB-JAKZ]
Semestr zimowy 2019/20
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Jakość i bezpieczeństwo żywności [WF-OB-JAKZ] | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2019/20 [2019/20_Z]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 17 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Egzaminacyjny | ||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Katarzyna Góralczyk | ||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Toksykologia współczesna - W. Seńczuk, PZWL, Warszawa 2016 2. Toksykologia żywności bez tajemnic - S. Ball, Medyk, Warszawa 1992 3. Toksykologia żywności - M. Nikonorow, B. Urbanek-Karłowska, PZWL, Warszawa 4. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu - H. Gertig, J. Przysławski, PZWL, Warszawa 2007 5. Przewodnik po terminologii. Toksykologia, bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne, ocena ryzyka - K. Góralczyk, G. Kostka, J.K. Ludwicki, P. Struciński, NIZP-PZH, Warszawa 2013 6. Akty prawne UE - https://eur-lex.europa,eu 7. Akty prawne krajowe - Internetowy System Aktów Prawnych - www.isap.sejm.gov.pl 8. Krajowe akty prawne wykonawcze - www.mz.gov.pl, www.minrol.gov.pl |
||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Wykłady obejmujące następujące zagadnienia: 1. Omówione zostaną definicje stosowane w bezpieczeństwie żywności. 2. Omówione zostaną zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnymi. 3. Omówione zostaną zanieczyszczenia biologiczne (mikotoksyny) żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 4. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności – metale szkodliwe dla zdrowia łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 5. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne z grupy związków zaburzających homeostazę organizmu (EDs ) łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym . 6. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - pestycydy łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 7. Omówione zostaną zanieczyszczenia chemiczne żywności - azotany/azotyny i substancje dodatkowe do żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 8. Omówione zostaną zanieczyszczenia fizyczne żywności - promieniowanie jonizacyjne, a także wpływ przedmiotów użytku na jakość żywności łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 9. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z zanieczyszczeniem woda do picia jako elementu codziennej diety łącznie z metodami ich kontroli i aktami prawnym. 10. Przedstawione zostaną zasady doboru odpowiednich metod analitycznych wykorzystywanych do badań kontrolnych żywności uwzględniając zagadnienia związane z walidacją metod. 11. Omówione zostaną zasady i potrzeby dokonywania analizy ryzyka. 12. Co to jest system bezpieczeństwa żywności? 13. Omówiona zostanie oddzielna kategoria żywności tj. produkty dla dzieci i zasady kontroli żywności przetworzonej, a także informacje na temat tzw. żywności ekologicznej. 14. Żywność to nie tylko zanieczyszczenia, ale również jej wartości odżywcze - zostaną omówione normy i wartości odżywcze zbilansowanej diety. 15. Omówione zostaną zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności. 16. Żywność modyfikowana genetycznie - zostaną omówione zalety i niebezpieczeństwa związane z tym rodzajem produktów. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne i sposoby weryfikacji efektów kształcenia: |
Wykład. Weryfikacja efektów kształcenia to egzamin pisemny. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin testowy z możliwością pytań otwartych. Zaliczenie 51 - 60% w zależności od frekwencji, każdy następny przedział 10% to coraz lepsza ocena. Przy uzyskaniu wyniku na progu zaliczenia lub przy kolejnych progach dla poszczególnych ocen będzie również brana pod uwagę frekwencja i aktywność na wykładach. Dopuszczalna jest jedynie absencja na 2-ch zajęciach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.